Jarava Winery

“Yes Chef“ – „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“

“Yes Chef“ – „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“

Така определя Дуайт Гарнър в The New York Times автобиографичния роман на Маркус Самуелсон, новата книга на Gourmet Publishing.

Завладяващата история за живота на един знаменит шеф-готвач започва с простичък ритуал – всеки съботен следобед малко момче, което обича да готви, отива до къщата на баба си, за да ѝ помогне в приготвянето на печено пиле за вечеря. Бабата е шведка, а момчето е от Етиопия, осиновено е от шведско семейство и като порасне ще стане световно известният нюйоркски шеф-готвач и ресторантьор Маркус Самуелсон.
Yes, Chef е хроника на вълнуващото пътуване, което Маркус предприема – от кухнята на баба си до Ню Йорк, където яркият му талант и амбициите му най-после се срещат в скандинавския ресторант Aquavit в Манхатън и му спечелват престижните три звезди от New York Times, когато е само на 24 години.

Но препускането в преследване на съвършените вкусове едва е започнало – в следващите години се редуват вечѐри на върха в Белия дом, кризи в кариерата, триумф в популярни телевизионни формати и, най-важното, отварянето на ресторант Red Rooster в Харлем. В „Червеният петел“ Маркус сбъдва мечтата си да събере всички раси и прослойки в един ресторант, където президенти седят рамо до рамо с джаз музиканти, начинаещи актьори и автобусни шофьори. Това е мястото, където сирак от Етиопия, израснал в Швеция и живеещ в Америка, се чувства у дома си.

С обезоръжаваща прямота и интимност Маркус Самуелсон говори и за провалите си, за цената на амбицията и за емоционалното си пътуване, вече като мъж, за да се срещне с етиопския си баща, когото никога не е познавал. Yes, chef е един автобиографичен разказ за търсенето на собственото аз, за непоклатимата решимост да се наложиш, за страстната игра на преследване на вкусовете — или за битката на един човек да намери своето специфично място в глобалната кухня и изобщо в света. Един роман, който отдава почит на корените, семейството и храната във всичките им проявления.

The Wall Street Journal пише,че “Доста знаменити готвачи имат завладяваща житейска история за разказване, но нито една не може да надмине тази.“ Ако вече сте решили да се потопите в кулинарната история на Маркус Самуелсон, може да поръчате книгата на http://www.vintageclub.bg/product/yes-chef-markus-samuelson-1078

Chef Marcus Samuelsson of Aquavit restaurant is seen in July 1999 at the restaurant in Minneapolis. Samuelsson, executive chef of Aquavit in Minneapolis and New York City, was named one of the nation’s 100 most eligible bachelors by the editors of People. Samuelsson was ranked No. 5 on the list, behind actor George Clooney, New York Yankees shortstop Derek Jeter, actor Matt Damon and George Prescott Bush, son of Florida Gov. Jeb Bush. (AP Photo/Star Tribune, Judy Griesedieck)
5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ