Jarava Winery

Днес отбелязваме Международния ден на Tempranillo

Днес отбелязваме Международния ден на Tempranillo

Темпранийо (на испански: Tempranillo) е стар червен винен сорт грозде, с произход от района на Ла Риоха, Испания, където е най-разпространеният винен сорт. Името му идва от испанската дума „temprano“ (рано) предвид ранното му зреене. Освен в Испания, сортови насаждения има и в Португалия, Италия, ЮАР, Мароко, САЩ, Австралия, Аржентина, Чили, Мексико, Уругвай и Доминиканската република.

Познат е и с наименованията: Aragonez, Aragones, Cencibel, Grenache de Logrono, Ojo de liebre, Tempranilla, Tempranillo de la Rioja, Tinta roriz, Tinto fino, Tinto Madrid, Tinto de la Rioja, Tinto de toro, Ull de llebre, Valdepenas, Tinta Santiago, Tinta Montereiro и др.

Ранно зреещ сорт. Лозите са умерено силни. Дава добри резултати в райони с по-голяма надморска височина с глинести или варовикови почви. Сортът е неустойчив на ниски температури, вредители, болести и на сиво гниене.

Днес отбелязваме Международния ден на Tempranillo

Гроздът е среден до голям, цилиндричен, дълъг, понякога крилат и плътен. Зърната са средни, закръглени или леко сплеснати, синьо-черни, с матов налеп. Кожицата е тънка. Месото е сочно.

Използва се за производство на различни типове качествени червени вина и за гроздов сок. Младите вина от Темпранийо имат дълбок, плътен цвят и меки, плодови нюанси на ягода, боровинка, касис, малина и черница. С отлежаването на виното се прибавят и аромати на узряла слива, какао и тютюн. В Испания често, поради относително слабата му ароматна идентичност, Темпранийо участва в състава на купажни вина, заедно със сортовете гарнача, мацуело, грасиано и виура. В Португалия Темпранийо се нарича Tinta Roriz и съставлява важна част от купажа за вината „Порто“ произвеждани в долината на река Дуеро.

Кратка история на Темпранийо

Доказателство за виното в древна Испания е открито през 1972 г., когато археолозите откриват мозайка на бога на виното Бакхус в Баньос де Валдеарадос в северна централна Испания. Темпранило може да е било виното, показано в мозайката, защото е в Испания от 800 г. пр.н.е.

Финикийците донесоха виното в Южна Испания. Темпранийо произхожда от тази област, така че е напълно възможно Темпранийо да е свързано с древните финикийски видове грозде в Ливан. Сега Темпранийо расте най-често в регионите Навара и Риоха, които са на около 300 мили западно от Барселона, Испания.

Ето още няколко забавни факта за Tempranillo:

  • Лозите им са лесни за разпознаване, защото имат назъбени листа, които през есента стават ярко червени.
  • Гроздето се нарича Арагонез в Португалия и играе важна роля в производството на португалско вино.
  • Други испански имена за гроздето включват Tinto Fino, Tinto del Pais и Cencibel.
  • Вината, произведени от това грозде, имат аромати и вкусове на череши, сливи и сушени смокини.

#TempranilloDay #InternationalTempranilloDay 

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии