Винарна Ялово

Винарна Ялово/Yalovo Winery
с. Ялово, обл. Велико Търново
Работно време: 11:00 – 17:00; всеки ден
тел. +359 898 999 962

Винарна Ялово е малка бутикова изба, разположена в полите на Старапланина на 15 км. на юг от ВеликоТърново.

Описание

Винарна Ялово е малка бутикова изба, разположена в полите на Старапланина на 15 км. на юг от ВеликоТърново. Запалени от общия пламък на любовта си към виното, визионерът Антон Танев и енологът Димитър Димо се впускат в това приключение, с желанието да създават вина с характер, изразяващи красотата на региона и общото им виждане за правене на вино. Вината на Винарна Ялово имат амбицията да припомнят традициите и миналото, като съчетават чисти техники и естетика в едно занаятчийско производство!

Тук ще откриете автентични български сортове Димят, Памид, Гъмза, Рубин,Червен мискет. Подготвят се и други парцели, в които скоро ще се възродят  забравените Кокорко, Виненка, Варненски Мавруд. Виното е като жив организъм, затова във винарна Ялово прилагат енологични практики, които изявяват характера и запазват живеца във виното. Избягват практики и добавки, които консервират.

Бутиковата изба прилага занаятчийски подход,  вместо механизирано производство и ползва много повече ръчен  труд. За да стигне до трапезатави, виното минава много пъти през ръце на винарите, и точно това го прави специално!

Винарната предлага и обособена дегустационна зала за групи от 12-20 човека, бар с открита кухня и трапезария, както и просторен озеленен двор, където се провеждат дегустации на открито. Дегустационната зала можете да наемете както за ваше семейно събитие, така и за организирането на различни ивенти – обучения, тиймбилдинг.

Винарна Ялово предлага два вида дегустации:

ДЕГУСТАЦИЯ НА 3 ВИНА от последната реколта:

Включва:

  • Посещение на избата, дискусия за историята на избата, на сортовете и региона
  • Дегустационни количества от вината в дегустационната зала
  • Вината са акомпанирани от местни храни (собствено производство) – брускета с агнешки пастет, брускета с риба, филе елена, говежа пастърма, суджук.

Времетраене: от 40 мин. до 1 час

Цена: 15 лв. с ДДС на човек

ДЕГУСТАЦИЯ НА 5 ВИНА, като две от тях са от енотечната селекция на избата от стари реколти, отлежали в дъбови  бъчви или пенливо вино.

Включва:

  • Посещение на избата, дискусия за историята на избата, на сортовете и региона
  • Дегустационни количества от вината в дегустационната зала
  • Вината са акомпанирани от местни храни (собствено производство) – брускета с агнешки пастет, брускета с риба, филе елена, говежа пастърма, суджук.

Времетраене: от 40 мин. до 1 час

Цена: 25 лв. с ДДС на човек

Дегустациите са с предварителна заявка на тел. 089 899 9962, по всяко удабно за клиентите време, вкл. събота и неделя. Линк за резевации: https://vinarnayalovo.com

Ако желаете нощувка, можете да отседнете в партньора на изба Ялово само на 15км  във Велико Търново  – Park Hotel Raya Garden https://www.svetagora.bg/bg/raya-garden. Комплексът разполага с 50 стаи за настаняване и  предлага още летен ресторант-барбекю с 90 места, панорамна гледка към ВеликоТърново и жива риба от Езеро „Светагора“, както и възможност за безплатен дневен риболов. Към това ще добавим и конферентна зала с капацитет до 80 места и паркинг с над 200 места, както и безплатен високоскоростен WI-FI интернет.