Jarava Winery

Washington Post включи българско вино в селекция с разхлаждащите напитки на лятото

Washington Post включи българско вино в селекция с разхлаждащите напитки на лятото

Българско вино намери място в селекция на Washington Post с разхлаждащите напитки на лятото. Тя е изготвена от американския винен журналист Дейв Макинтайър и включва три американски, едно южноафриканско вино и българското PIXELS на New Bloom Winery. То се прави от Глера – италиански сорт, широко използван за производството на Просеко в Италия. New Bloom Winery са единствената българска изба, която го отглежда у нас.

В описанието за PIXELS Глера американският автор споделя: „всяка седмица трябва да включва и празнуване. Глера е сортът за Просеко – в този случай отглеждан в България и с малко повече тежест и богатство на вкуса отколкото в италианския модел. Прекрасно и освежаващо, с вкусове на бели плодове“. Интересна подробност за класираното българско вино е, че се затваря с уникална тапа ZORK. Тя е за многократна употреба и позволява запазването на балончетата след отваряне. Системата е подходяща за сервиране на пенливото вино на чаши.

Дегустацията на вината бе организирана от Grapes & Barley, които реализират вината на New Bloom Winery в 23 американски щата като освен към PIXELS, на сериозен интерес се радва и серията Face-to-Face (f2f).

Серията PIXELS вече има няколко отличия от Los Angeles International Wine Competition. Тази година на „световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles розето PIXELS спечели златен медал. През пролетта на тази година избата бе домакин на посещение на американски журналисти от International Wine Report. По време на посещението си у нас те се срещнаха с главния енолог Владимир Влъчков.

„В последните близо 20-тина година консуматорът на вино, в световен мащаб, а и в България, се ориентира към плодовия стил вина. Всичко това дойде с вълната от Новия свят, включително и от Калифорния. Тази е ключовата посока и в момента за нас в New Bloom Winery.”, коментира тогава експертът. Винарната е популярна и с работата си с други нестандартни сортове за страната ни като немските Дорнфелдер и Регент. Стопанисва близо 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийска низина, а самата изба се намира в Съединение. Вината й се продават успешно в 20 държави от целия свят.

Източник: washingtonpost.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ