Jarava Winery

Vinitaly се отлага за по-добри времена

Vinitaly се отлага за по-добри времена

Тези дни стана известно, че изложението за италиански вина Vinitali 2020 е официално отложена. Датите се отлагат за 14-17 юни 2020 г. защото американските забрани за въздушни пътувания, китайската криза и общата паника около ситуацията с коронавирус (Covid-19), която преобладава в Италия.

Темпът на влияние на Covid-19 върху световната икономика (не само виното) набира скорост .

Несигурност. Това е атмосферата, която преобладава в целия винен свят в контекста на разпространението на коронавирус, особено в светлината на решенията на правителството на САЩ, което настоятелно препоръчва да не пътувате до Северна Италия. America Airlines и Delta анулираха директни полети съответно до Милано – докато в Китай настъпи време на принудителна изолация, дори по-голямо от това на италианците. Разбира се, сега не е най-добрият момент за провеждането на такава голяма и значима изложба като Vinitaly. Veronafiere може само да отстъпи назад и да отложи Vinitaly за по-късна дата – 14-17 юни 2020 г. (Opera Wine ще се проведе предния ден, 13 юни 2020 г.) Надяваме се, че и двете събития все пак ще се проведат това лято. Въпреки че, предвид факта, че през февруари 760 милиона души по света бяха в различни нива на карантина или някакви ограничения, свързани с вируса, перспективите за разрешаване на ситуацията в близко бъдеще изглеждат много нестабилни.

Втория важен пазар за италианските вина е Китай – всичко е доста тъжно по отношение на продажбите на вино. Ресторантите в Шанхай, Макао, Гуанджоу и Хонконг бяха насилствено затворени в продължение на три седмици и след частично отваряне бизнесът в Китай все още е в трудна ситуация с консумацията на вино, което неизбежно страда. Местните жители се опитват да не посещават обществени места, включително ресторанти и барове. Много ресторантьори оценяват спада на приходите през февруари със скорост 70-80%. Виното, разбира се, зависи от ситуацията, защото консумацията му е пряко свързана с кетъринга.

Трудността е, че в момента голям брой работници в пристанищата и митниците в Китай не работят. Това води до натрупване в складове на продукти, включително вино, от няколко дни до няколко седмици. Чилийските предприемачи оценяват спад на доставките на вино за Китай през февруари с около 50%. Според Алберто Фернандес, представител на испанската компания Torres на китайския пазар: „климатът е по-лош, отколкото по времето на SARS: за нас това може да означава спад на продажбите с 80% през февруари и с 50% през март“. Изключвайки дългосрочните последици, спестяванията на китайските семейства вече са били подкопани от две години на търговска война със САЩ.

Междувременно възгледите на целия свят и в частност на САЩ се преместиха в Италия, западната страна, която е в най-уязвимото положение с над 2000 случая на инфекция Covid-19, което усложнява въздушната комуникация със САЩ и други страни от Турция до Израел , и е червената зона (места, където не се препоръчва пътуване), която включва два ключови региона за италианската икономика – Ломбардия и Венето. Да не говорим за абсурдните искания от страна на някои вносители на сертификати, гарантиращи безопасността на италианската храна, които бяха необосновани от Европейския съюз, защото, както EFSA многократно посочва и потвърждава на всички нива от италианските търговски асоциации, това са ненужни искания в случай на вирус, който определението се предава само от човек на човек.

Връщане към датите на значими винени събития. Докато Vinitaly обявява нови дати с оглед на ProWein (ще бъде насрочен за юни 2020 г.), лондонският панаир на виното няма планове за разсрочване (планирано на 18-20 май). В същото време във Vinexpo в Ню Йорк вчера и днес се наблюдава значително намаляване на изложителите.

Засега има само едно заключение: при сегашните условия близкото бъдеще на пазара за вино е много мъгливо. Много символично наскоро Стиви Ким цитира Джон Ленън на страницата си във Facebook: „Животът е това, което се случва, когато сте заети да правите други планове“.

Източник: winenews.it

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии