Vinitaly се отлага за по-добри времена

Vinitaly се отлага за по-добри времена

Тези дни стана известно, че изложението за италиански вина Vinitali 2020 е официално отложена. Датите се отлагат за 14-17 юни 2020 г. защото американските забрани за въздушни пътувания, китайската криза и общата паника около ситуацията с коронавирус (Covid-19), която преобладава в Италия.

Темпът на влияние на Covid-19 върху световната икономика (не само виното) набира скорост .

Несигурност. Това е атмосферата, която преобладава в целия винен свят в контекста на разпространението на коронавирус, особено в светлината на решенията на правителството на САЩ, което настоятелно препоръчва да не пътувате до Северна Италия. America Airlines и Delta анулираха директни полети съответно до Милано – докато в Китай настъпи време на принудителна изолация, дори по-голямо от това на италианците. Разбира се, сега не е най-добрият момент за провеждането на такава голяма и значима изложба като Vinitaly. Veronafiere може само да отстъпи назад и да отложи Vinitaly за по-късна дата – 14-17 юни 2020 г. (Opera Wine ще се проведе предния ден, 13 юни 2020 г.) Надяваме се, че и двете събития все пак ще се проведат това лято. Въпреки че, предвид факта, че през февруари 760 милиона души по света бяха в различни нива на карантина или някакви ограничения, свързани с вируса, перспективите за разрешаване на ситуацията в близко бъдеще изглеждат много нестабилни.

Втория важен пазар за италианските вина е Китай – всичко е доста тъжно по отношение на продажбите на вино. Ресторантите в Шанхай, Макао, Гуанджоу и Хонконг бяха насилствено затворени в продължение на три седмици и след частично отваряне бизнесът в Китай все още е в трудна ситуация с консумацията на вино, което неизбежно страда. Местните жители се опитват да не посещават обществени места, включително ресторанти и барове. Много ресторантьори оценяват спада на приходите през февруари със скорост 70-80%. Виното, разбира се, зависи от ситуацията, защото консумацията му е пряко свързана с кетъринга.

Трудността е, че в момента голям брой работници в пристанищата и митниците в Китай не работят. Това води до натрупване в складове на продукти, включително вино, от няколко дни до няколко седмици. Чилийските предприемачи оценяват спад на доставките на вино за Китай през февруари с около 50%. Според Алберто Фернандес, представител на испанската компания Torres на китайския пазар: „климатът е по-лош, отколкото по времето на SARS: за нас това може да означава спад на продажбите с 80% през февруари и с 50% през март“. Изключвайки дългосрочните последици, спестяванията на китайските семейства вече са били подкопани от две години на търговска война със САЩ.

Междувременно възгледите на целия свят и в частност на САЩ се преместиха в Италия, западната страна, която е в най-уязвимото положение с над 2000 случая на инфекция Covid-19, което усложнява въздушната комуникация със САЩ и други страни от Турция до Израел , и е червената зона (места, където не се препоръчва пътуване), която включва два ключови региона за италианската икономика – Ломбардия и Венето. Да не говорим за абсурдните искания от страна на някои вносители на сертификати, гарантиращи безопасността на италианската храна, които бяха необосновани от Европейския съюз, защото, както EFSA многократно посочва и потвърждава на всички нива от италианските търговски асоциации, това са ненужни искания в случай на вирус, който определението се предава само от човек на човек.

Връщане към датите на значими винени събития. Докато Vinitaly обявява нови дати с оглед на ProWein (ще бъде насрочен за юни 2020 г.), лондонският панаир на виното няма планове за разсрочване (планирано на 18-20 май). В същото време във Vinexpo в Ню Йорк вчера и днес се наблюдава значително намаляване на изложителите.

Засега има само едно заключение: при сегашните условия близкото бъдеще на пазара за вино е много мъгливо. Много символично наскоро Стиви Ким цитира Джон Ленън на страницата си във Facebook: „Животът е това, което се случва, когато сте заети да правите други планове“.

Източник: winenews.it

Подобни статии