Jarava Winery

Вила Мелник

Вила Мелник

Винарска изба „Вила Мелник” ООД – производител, чиито вина се помнят

Винарска изба „Вила Мелник” ООД е семейна фирма, продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история. Лозовите насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Около двеста декара са разположени в местността МИНДАЛО в землището на с. Виногради, на около четири-пет километра южно от град Мелник, на хълмовете по левия бряг на река Мелнишка, другият масив с площ около сто декара, е разположен на около километър в съседство – в местността БЕЛИ БРЕГ, в землището на добре известното за любителите на виното с. Хърсово, с чието име е регистрирано вино с контролирано наименование за произход.

През пролетта на 2004 год. бяха засадени първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Каберне совиньон – представен с четири от най-добрите си клона, Мерло – представен също от четири клона, Сира, и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района. През следващите три години към насажденията бяха добавени още червени сортове – българският сравнително нов сорт Руен, още един клон на Сира, Пино ноар и Санджиовезе. Засадени бяха и три бели сорта – класическите Шардоне и Совиньон Блан, както и придобиващият все по-голяма популярност сорт Вионие, за да може да се гарантира качествено вино за всички сезони и вкусове.

През 2007 год. лозята дават първата си реколта, от която все още се пази за ценители неголяма партида от купаж от сортовете Мелник и Каберне совиньон с марка „БЕРГУЛЕ” в бутилки по 0.750мл., както и купаж от три сорта – Мерло, Каберне совиньон и Мавруд. Вината са отлежали в български дъбови бъчви, които добавят танини и още по-силно подчертават плодовите нотки на виното.

От реколта 2008 год. на пазара бяха пуснати бутилки с марка „БЕРГУЛЕ” от купаж Каберне совиньон и Мавруд, както и превъзходно бяло вино „БЕРГУЛЕ Шардоне”, което вече е напълно изчерпано.

През 2009 год. започна сътрудничеството с новопостроената винарна „СИНТИКА” на „КОС Сандански” ООД където под ръководството на техноложката Валерия Стоева висококачественото грозде от лозята им се превръща в уникално вино с незабравим вкус. Реколта 2009 год. дава превъзходно грозде, което се превърна в прекрасни вина под марката ВИЛА МЕЛНИК – СЕЛЕКЦИЯ 2009 – 100% Каберне Совиньон, отлежало 6 месеца в дъбови бъчви БАРИК, и ФАМИЛНА СЕЛЕКЦИЯ – купаж от 60% Каберне Совиньон и 40% Мерло в който преобладават плодови аромати.

Марката МЕЛНИК дава началото на вина от средният сегмент, които балансират качество с по-достъпна цена. Предлагат се и боксове от 3 литра със сортови вина – Широка мелнишка лоза, Мелник 55 („Мелник от подбрано грозде”), Каберне совиньон, Мерло, и купаж от двата местни сорта – Широка Мелнишка лоза и Мелник 55 под названието „Мелнишко предание”, както и белите вина Совиньон Блан, Шардоне и купажното ТАМЯНКА. За ресторанти и други заведения за хранене се предлагат опаковки с обем от 5 и 10 литра.

Реколта 2010 им носи първите медали. „КОС Сандански” ООД, където се произведоха вината им по това време, представи четири вина на международното изложение ВИНАРИЯ 2011 в Пловдив, които донесоха четири медала – два златни – за едносортовото „Сира за Вила Мелник“ и за купажното „Сира и Мерло“, както и два бронзови медала – съответно за „Мерло за Вила Мелник“ и за „Розе от Мерло и Сира“. Най-добрите бъчви, след отлежаване в продължение на 9 месеца, бяха бутилирани и пуснати на пазара под марката AplauZ.

През есента на 2011 год. започват изграждането на неголяма модерна винарна с капацитет около 250 т грозде, предназначено за висококачествени вина непосредствено до лозето в местността Бели брег в с. Хърсово, като очакват да стане готова за реколта 2012 година. Това ще им даде възможност да повишим качеството на предлаганите от тях вина и да започнат да посрещат посетители, които на място да се запознаят с агротехническия и технологичен процес обединяващ лозата и виното.

През 2013 год. откриват винарна – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип. Още с построяването на винарната широко отворият вратите си за всички, които обичат виното и искат да съпреживеят създаването му.

През 2015, след многогодишно обучение и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъединява дъщеря им Милица, за да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник.

Винени турове и дегустации

 • Гостоприемни домакини и лъчезарен екип ще ви преведат по пътя на технологията на виното и ще ви представят вината
 • Разполагат с дегустационна зала с прекрасна панорама
 • Можете да посетите лозята и да помогнете в отглеждането им
 • В региона на Мелник има възможност за кулинарен, природен, приключенски, културен, поклоннически, исторически и спа туризъм
 • Говорим английски и руски
 • Лесен достъп през магистралата – на 2.5 ч. от София и 1.5 ч. от Солун
 • Удобен голям паркинг, подходящ и за каравани
 • Винарната е достъпна за посещения от хора с двигателни затруднения
 • Те могат да сбъднем вашата мечта за сватба сред лозята или частно събитие в избата

За резервации за винен тур и дегустация, свържете се с нас на тел. +359 88 484 0320 всеки ден от 9:00 до 17:30 или на имейл [email protected]

Повече информация на Официалната страница на Вила Мелник , Facebook, Instagram

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии