Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Via Verde Wines

Via Verde Wines

VIA VERDE (от лат. „зелен път“) започна като семеен проект в края на 2013г. с търсене на най-доброто място за  началото на лозарското ни стопанство. Така открихме нашето първо лозе в село Левуново – 80 дка слънце и живот. Прекрасният Средиземноморски климат, чистите почви, лекият планински полъх и водните кончета превърнаха  Долината на река Струма в дом на нашите лозя. Тук започнахме да гледаме към бъдещето и дадохме живот на идеите си.

ЗЕЛЕНИЯТ ПЪТ

Зеленият път започва там,където започнем да гледамекъм бъдещето и дадем животна идеите си.

Пътят, който сме поели, е зелен, малко див и неотъпкан, но и споделен с хората, които са готови да ни последват, да повярват в нас и нашите идеи. Именно тези хора ни мотивират да продължаваме да следваме мечтите си и да не се отказваме. Защото когато сам чертаеш маршрута си, препятствията и трудностите са безценен опит, подкрепата – стимул, а целите – още по-ясни и желани. Нашият път е насочен към сближаване с природата, провокиране на творческия дух и развитие на винена култура като интегрирана част от модерния начин на живот. Защото виното започва да живее истински едва в чашите, когато ни събира и сближава, когато ни кара да общуваме, да мечтаем, да творим. Хубавото вино се прави с вдъхновение, носи вдъхновение, то е вдъхновение.

ВОДНОТО КОНЧЕ

Казватче когато срещнешводно кончетова е знакчетрябва да промениш животаси  да се вгледаш в себе си ида дадеш воля на своятасъщност.

Питате се какво е общото между виното VIA VERDE и водното конче? Свързва ги чистата природа, хармонията и вдъхновението за пълноценен живот. Водното конче живее само на екологично чисти места, там където водата, земята и въздухът съществуват в баланс и създават пълноценен живот. To е част от нашия тероар и изпълва пейзажа със своята красота и вдъхновение. То е представител на природата, който събира в себе си символиката на ценностите и принципите на VIA VERDE.

ЛОЗЯТА

Вярвамече отношението ибезкомпромисните грижикоито полагаме за лозятасаверния път за да получимнайхубавото грозде.

Лозовите масиви, от които правим нашите вина, се разпростират върху 200 дка слънчеви хълмове  в землищата на с.Левуново и с. Илинденци, близо до град Сандански. Лозичките са млади, на възраст между 8 и 13 години. През изминалата 2016 годинa дадохме началото на 46 дка нови насаждения, а през 2017-та предстои да засадим още 93 дка, с които да формираме основата на най-важното за създаването на изключителни вина – прекрасни лозя.

Към момента отглеждаме лозя от класически сортове като Мерло, Каберне Совиньон, Каберне фран, Сира, Мускат Отонел, както и емблематичните за района Сандански мискет, Ранна мелнишка лоза и Керацуда. С разширяването на насажденията предстои и засаждането на по-екзотични сортове, които биха представили тероара в една по-различна светлина.

СОРТОВЕТЕ

Една от основните ни цели еда разкриваме потенциала наместните сортове иуникалния тероар по единмодерен и интригуващ начин.

За да предоставим на любителите на виното и природата едно пълноценно изживяване, следващата ни стъпка е изграждането на собствена изба. Тя ще бъде разположена в близост до лозята и ще бъде изградена според принципите на устойчивото строителство и производство, за да успеем да съхраним райското кътче земя, на която се разпростират нашите прекрасни лозя.

ВИНОТО

 Всяко пътуване си има своите първи крачки и за нас те бяха серията Debut – малко наивни и не така уверени, но и по младежки непринудени и свежи. Вината в серията се отличават именно със свежестта и плодовия характер, които са резултат най-вече от добрата грижа за лозето, както и характеристиките на тероара. Гроздето, вложено в тази серия, е от първия ни лозов масив в село Левуново, който е първата крачка в развитието на нашето лозарско стопанство. Сортовете, които  са включени в него, са Ранна мелнишка лоза, Каберне совиньон, Сира и Мерло.

Вдъхновението и красотата на първите стъпки стоят зад идеята за създаването на серията. Debut е посветена на всеки, който открива вдъхновение в малките неща и смело търси възможности за реализиране на своите идеи и развиване на талантите си. Жизнени и свежи, вината от серията очароват със своята непретенциозна елегантност. Те са чудесен избор, когато търсите вино за повод, свързан с ново начало или когато искате да покажете уважението си към някой, който Ви вдъхновява.

Визията на серията е семпла и закачлива с препратки към ретро тренда, целящ подчертаване на красноречивото „заглавие“ DEBUT, защото, дами и господа, това е нашето начало!

                           

 Серия Nomad spirit е свежа, различна и много авантюристична. Включва интересни, но и лесни за разбиране вина, които носят онази лекота, с която номадите по дух подхождат към света. Чудесен повод да намерите път към нов човек, ново място или ново изживяване, а защо не и трите.

  

 В серия Expressions ще откриете елегантни купажни вина, съчетаващи по вълнуващ начин характеристиките на различни сортове, в един провокиращ сетивата микс от аромати, вкусове и цветове. Гроздето, вложено в производството, е внимателно подбрано от лозовите ни масиви с редуциран добив от 500-700 кг/дка. За производството им са използвани както популярните сортове като Сира, Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран и Мускат, така и местни сортове, типични за района на Мелник и Сандански като Сандански мискет и Мелник 55. Всеки купаж е направен от две едносортови вина от една реколта, като всяко е ферментирало самостоятелно в иноксови съдове. Купажирането е извършено след ферментацията в търсене на перфектното съотношение между двата сорта. Резултатът – уникални купажни вина с хармонична структура и запомнящ се характер.

Ключов елемент, както във визията, така и в посланието на серия Expressions, е образът на водното конче. То е символ на лекота, свободен дух и красота, съчетани със зрялост, вътрешна сила и хармония – качества, които се стремим да постигнем както у себе си, така и във виното, което създаваме. Цветовото решение за дизайна на всяко вино в серията отразява неговите ароматни, визуални и вкусови характеристики, както и емоциите, които предизвиква, с цел да се създаде силно и завършено „изживяване“ в бутилката.

Серия Expressions е вдъхновена от свободата да изразяваш себе си, своите чувства, мисли, емоции и от вярата, че във виното има магия, която ни предразполага да бъдем по-истински, по-искрени и по-чувствени. Серията обединява различни вина с ярка индивидуалност и чар, които подобно на изявените човешки характери, неизменно се открояват сред останалите. Всяка бутилка Expressions носи не само хубаво вино, а израз на емоции, вълнения, отношение, което я превръща в добър избор, когато търсите вино за подарък или вино за повод, с което да впечатлите гостите си.

Контакти

Телефон: 0887331654

E-mail: [email protected]

Официална страница

Страница във Facebook

 

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ