Jarava Winery

Salla Estate

Salla Estate

Винарска изба САЛЛА ЕСТЕЙТ е създадена през 2010 година. Намира се в село Блъсково, община Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от гр. Варна. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

При обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

~ ЕКИП ~

Избата е основана от братята Иван Иванов и Георги Анастасов, собственици на винарната и днес. И двамата имат зад гърба си дългогодишна кариера във банковия и финансов сектор, след оттеглянето от която, се ражда идеята за малка бутикова изба. Г-н Георги Анастасов е основател и на мащабен земеделски бизнес в село Блъсково, който ръководи и до днес.

Главен технолог на винарната от създаването й е инж. Анелия Христакиева – един от водещите енолози в България. Г–жа Христакиева е завършила Института по хранителни вкусова промишленост в Пловдив. Има над 20 години опит в най-успешните винарни в България и множество отличия и медали, спечелени с вината, които създава. През 2018 г. е сред тримата финалисти, номинирани за енолог на България.

Агроном–консултант по отглеждането на лозята в Салла Естейт е италианецът Франческо Фоголин. Чест е да поверят лозята си в ръцете на професионалист от неговото равнище и опит, придобит във винарски изби в райони с вековна традиция във винопроизводството като Италия, Румъния и други страни от Европа.

Лозята в село Блъсково

~ ТЕРОАР ~

Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху Югозападен склон. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия – комбинация отЛозята в село Блъсково подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет.

Лозята в село БлъсковоКлиматът е преходно континентален. Годишната продължителност на слънчевото греене е 2172 часа, като за вегитационния период/ от 01 април до 30 септември/ е 1526 часа. Годишната температурна сума е 3100 – 3700°С. Почвите са представени от карбонатни песъкливо – глинести отложения. Характеризират се с добра аерираност, водопропускливост и водозадържаща способност.

 

~ ФИЛОСОФИЯ ~

В миналото името на село Блъсково е било САЛЛА, произхождащо от думата САЛИХ, означаваща – „ЧИСТО, ХУБАВО, ДОБРО” – в идеален унисон със замисъла за създаването на избата. Също така, произнасянето на „САЛЛА” наподобява движението на езика към небцето при опитването на техните вина.

Вината от линия SALLA ESTATE се отличават със собствен облик, характер и индивидуалност, различими и разпознаваеми в лимитирани серии. Чрез експериментиране с технологичните практики от винарната се стремят да дадем максимална изява на тероара и микроклимата.
С любов и внимание се отнасят към всеки детайл – от засаждането на лозето, отглеждането на гроздето до получаване на готовия продукт – виното. Това дава увереност, че вървят по правилния път – да накараат повече хора да възпитават винена култура в себе си, да търсят добро качество и разнообразни винени вкусове.

SALLINAS

SALLINAS by SALLA ESTATE е новата продуктова линия на винарната, стартирана през 2020 г. За SALLINAS се използват най-ново поколение технологични мощности за винификация, а желанието им е да спечелят и по-младата аудитория с качествени вина направени без компромис. SALLINAS свързваме с латинската дума за сол SALLINA, а вдъхновение получихме от наскоро откритата най-стара солница в света, намираща се до Провадия, близо до земите, където отглеждат гроздето. SALLINAS e “солта на живота”,… ярките личности, гениалните идеи, великите творби и всички онези неща, които правят света ни по-пикантен и цветен и сред тях… ВИНОТО!

~ ВИНИФИКАЦИЯ ~

За производството на вината във винарска изба „САЛЛА ЕСТЕЙТ“ се използват методи максимално щадящи суровината, с цел да се даде възможност за пълна изява на сортовите особености и уникалния тероар. Вината се правят с най – съвременно оборудване и прилагане на най – новите съвременни тенденции – без никакъв компромис с качеството.

Бялото вино се произвежда от сортовете грозде Ризлинг, Шардоне, Совиньон Блан, Траминер и Врачански мискет. Червеното вино се произвежда от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар. Виното Розе е произведено от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар, по технологията за производство на бяло вино. Гроздето се бере ръчно в касети по 10 – 12 кг. и веднага се транспортира до винарската изба.

Salla Estate - винени дегустации

~ ВИНЕНИ ДЕГУСТАЦИИ ~

От опит знаем, че няма по-бърз и лесен начин да се влюбите в виното, от това да го опитате и да споделим с вас моменти от неговия път, създаване и съзряване, затова с радост ще бъдат ваши домакини!

Salla Estate - винени дегустации Salla Estate - винени дегустации

Разгледайте предложения и изберете най-подходящото за Вас и вашите приятели или ни позвънете на 0898665848, с удоволствие ще ви разкажем какво предлагаме!

~ КОННА БАЗА ~

Виното не им е единствена страст и гордост!

С присъщия им ентусиазъм, грижа и любов, в конната база в Салла Естейт отглеждат елитни коне от порода Липицанер. Липицанският кон (липицанер), който е една от най-старите породи в Европа. Създаден е в конезавода край гр. Липица в бившата Австро-Унгарска империя, като кръстоска между испански и арабски кон.

Жребците са изключително пъргави и издръжливи, което се дължи на природната среда на гр. Липица и са били силно предпочитани от аристокрацията на Европа. Днес претенции да бъдат провъзгласени за родина на породата имат както Словения, така и Австрия. И двете страни смятат коня за част от националната си идентичност.

~ КЪЩА ЗА ГОСТИ ~

В началото създадохме хотелската част в изба Салла Естейт, за да посрещаме нашите лични приятели и гости на винарната. С течение на времето обаче, спечелихме толкова много почитатели, че отворихме врати и за външни посетители.

На тяхно разположение са 9 двойни стаи и една стая с 5 легла. Стаите са уютни и комфортни, оборудвани са с климатик и безжичен интернет. Сред удобствата на винарната са парна баня и ресторант в български стил, игрище за волейбол и футбол, също и закрита зала за тенис на маса. През летния сезон работи и нашия открит ресторант с разкошна паанорама, разположен непосредствено над лозовите масиви.

Комплексът е изключително подходящ за семейни празници, тиймбилдинги, частни партита и други поводи. Разгледайте всички пакети тук.

~ КОНТАКТИ ~

Централен офис
САЛЛА ЕСТЕЙТ ЕООД
ул. Братя Миладинови 47, ет. 6
гр. Варна 9002
(052) 611 420, 0896 779 778
Oфис-склад София
Мартин Тошев
гр. София, ул. Родопски извор 49
e-mail: [email protected]
0894 387 591
Пласмент
Валентин Костов
Търговски представител 0894 387 592
Винарска изба
Анелия Христакиева
Енолог
Стопански двор с. Блъсково
0879 833 366
Къща за гости
За резервации
с. Блъсково 0896 779 778

5.0/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии