Jarava Winery

Rose Wine Expo 10th Аnniversary 5 и 6 юни 2021

Rose Wine Expo 10th Аnniversary 5 и 6 юни 2021

Забележителното Розово десетилетие на Rose Wine Expo Kazanlak бележи славния път на утвърждаване на Българското вино.То преживя истински възход и продължава да търси най-вярната представа за себе си.

Както след много трудности и изоставане, следваха години на  възторг,така след карантини и драстични ограничения на  Covid пандемията се наля  най-новата реколта вино Розе 2020.

Най-малките и най-големите,най-утвърдените и най-иновативните,най-смелите и най-верните се събират в Казанлък за да отпразнуват Юбилейното десетилетие на Българскато Розе на 5 и 6 юни 2021.

За 10 пореден път винените специалисти от Дегустационната комисия в състав: г-жа Вили Гълъбова -Председател и членове: г-жи Катя Йончева и Цвета Тановска на Националният конкурс „ Златен киликс“ ще възнаградят най-доброто вино с цвят на маслодайна роза.

Журирани бяха 42 проби, 14 бр. чисто сортови тихи  сухи вина,11 бр. двусортови тихи сухи,6 бр. трисортови и 1 бр. петсортова или многосортова тиха суха проба розе,реколтата на всички е 2020.От тях има само едно полусухо розе от 100% мавруд.

Следва реколта 2019 представена от 5 проби-2 бр. едносортови розета, 2 бр.двусортови и 1 бр. трисортово. Всички са тихи и сухи.

При 12 бр. от така изброените проби имаме участие на местен сорт-мавруд,рубин,букет,мелник,гъмза,памид.

Преобладават розетата с участието на каберне совиньон и каберне фран, участват също такива с пти вердо, пино ноар, сира, гренаш, каладок, мурведър.

Увеличава се участието на естествено пенливите розови вина,има натурални Pet Nat и sparkling wine с добавен плод.

Журираните проби розе са предоставени по една проба от 8 изби, по 2 проби от 7 изби, по 3 проби от 4 изби, по 4 проби от 2 изби. Винопроизводителните предприятия са от  различни винени райони-Северозападна България, Дунавска равнина, Източна Тракия, Розова долина, Западна Тракия, Сакар и Долината на Струма.

Тази година има 5 нови участника в Конкурса и един участник, представящ вина,произведени  в  Италия, Фосата ди Портогруадо /ВЕ/.

За  реколта 2020 има 12 розови дебютни бранда сред участниците.

Имената на наградените,както и на носителя на големия трофей,имената на наградените за Дизайн на Винен бранд и Партньорство ще станат известни на 5 юни 2021 при откриване на 10-тото издание на изложението ROSE WINE EXPO 2021 Kazanlak в залите на Народно читалище „Искра“ ул.“Искра“ 1 Казанлък от 11:00ч.

На търговското изложение в събота и неделя освен вина  ще намерите отбраните високоалкохолни напитки на Винпром Троян, елексира на Арониада Агра, новите летни вкусове на домашните лимонади с етерични масла на Етерополис Казанлък, плодовите ликьори и вина на Реалити био винарна от Добрич, сирена и млечни деликатеси с трюфели на Шеф Радичев от Велико Търново.

При спазване на всички противоепидемични мерки, действащи за този период,слагайте розовите очила, розовите маски и елате в Долината на розите за да откриете, че сте си възвърнали не само обонянието и осезанието!

Върнете си вкуса към живота с най-иновативната напитка на лятото WAI Moment-първият  хард зелцер в България,представена от Каменица АД.

Вход свободен от 9:30 ч. до 19:00ч събота и от  9:30 ч. до 17:00 ч. в неделя.

Facebook – Rose Wine Expo
Събитието във Facebook

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии