Jarava Winery

Richard Juhlin – за най-доброто шампанско в света.

Richard Juhlin – за най-доброто шампанско в света.

Richard Juhlin (роден 1962 г.) швед, който е написал редица книги за шампанско, преведени на няколко езика, включително английски и френски. Той държи световния рекорд от 1998 г. по броя на опитваните от него шампанско, като в момента е над 11 000 различни видове. През 1999 г. в Стокхолм организира най-голямата дегустация на шампанско в историята, със 150-те най-добри бутилки шампанско, правени някога.

Световно известен е със своите умения в сляпа дегустация. На годишната дегустация на Spectacle du Monde в Париж през 2003 г. той правилно идентифицира 43 от 50 бр. шампанско.

Изключително добре развит нос и небце за аромат и вкус, фотографска памет и голям интерес превърнаха Richard Juhlin във водещ световен експерт по шампанско. Той е преподавател по гимнастика, телевизионна личност и е автор на осем книги по темата. Ричард пусна и видео обучение –  Шампанско майсторски клас от Richard Juhlin – където дава на участника по-задълбочени познания за благородното пенливо вино.

Шампанско майсторски клас от Richard Juhlin е образователен видео урок в четиринадесет епизода – лесен за смилане, разглеждаш всички техники за правене на шампанско. Курсът също разглежда и някои специфични винопроизводители. Особено заслужава да се отбележи Жак Селос, дребен производител, собственик на органична бутикова изба, която според Ричард се е превърнала в култ. А от друга страна можете да посетите Лоран-Перие, една от най-важните, наистина големи къщи за шампанско.

Уникално обоняние

Ричард е много по-чувствителен към ароматите от повечето от нас. Въпреки, че като дете не е мислил много за чувствителността си, и не е оценявал това като положително качество.

– Като малък не успявах да се нахраня добре ако нещо ме притесняваше в аромата на храната, най-силно усещах това ако храната не е прясна.

Спомням си веднъж, когато играехме футбол един от играчите на противниковия отбор миришеше на чесън  Не можах да се концентрирам върху играта и просто си тръгнах.

За един кратък период от време опитах много вина с приятели и кампании. Случваше се, че на тези сбирки идваха и много добре парфюмирани дами, което много затрудни дегустацията и най-вече съсипва удоволствието.

Днес той може да се настройва така, че да избегне някои миризми и да се съсредоточи върху основната задача, а именно дегустацията. Той избягва много видове ресторанти и взима маса която е възможно по-далеч от тоалетната.

– За съжаление може да изглежда малко асоциално, но искам да се наслаждавам на храната. Не става въпрос за това, че хората миришат лошо. Въпреки че миришат добре, независимо дали е от парфюм или с естествените аромати на тялото, не искам това да ми влияе твърде много, споделя той.

Открих шампанското случайно…

Ричард е треньор и учител по гимнастика, а големият ангажимент към шампанското му идва едва на 24-годишна възраст.

– Имах слаб интерес към виното. Понякога на екскурзии се озовавах на места и региони където се произвежда шампанско, тогава се разви моя интерес към него. Влюбих се напълно!

След като се връща у дома, търсенето на книги започва, а той пести от заплатата на учител, за да си позволи по бутилка на седмица. Скоро се оказа, че е по-способен от приятелите си, но предполага, че това се дължи на големия му интерес. Едва в компанията на шведски винени журналисти му хрумна, че всъщност това може да е някакъв талант.

– Участвах на много слепи дегустации. Бях най-добър в сравнение с тези които са доста утвърдили се в Швеция. И когато излязох на международен план и се запознах с най-големите дегустатори на вино в света, бях дори по-добър от тях.

Фотографска памет за аромати

Ричард започна да анализира и в крайна сметка установява, че той също има такава памет. Към днешна дата той е опитал около 11 500 видове пенливи вина и шампанско, и все още помни много от тях.

– Когато бяха от 2000 до 3000, наистина си спомнях всички, казва той, обяснявайки, че дегустациите днес често се състоят от няколкостотин бутилки без етикети, което малко ме затруднява да си спомня коя бутилка какво беше.

– Ако можех  да опитам всяка бутилка, и в същото време да погледна етикета за да запаметя или да направя връзката със виното и етикета, чисто теоретично мога да си спомня всяка, казва той с известна скромност.

Какво отличава шампанското от другите пенливи вина?

– Що се отнася до шампанското, почвата и климатът, открити в Шампан, превъзхождат всички други. Това е единственият вид вино, където можете да кажете, че има превъзходен район, казва Ричард и продължава да обяснява.

– В района на Шампан има 320 села. От тях само седемнадесет имат шанса да бъдат перфектни. Само тези в т. нар. ферми Grand Cru. Там почвата е най-чиста и склоновете имат перфектен ъгъл.

Ричард ни казва, че в покрайнините на Шампан има невероятно добри винопроизводители, които правят страхотно шампанско, но то рядко е фантастично. Те обаче обикновено са по-добри от пенливите вина, направени извън самия регион.

В Англия има подобна почва и в годините, когато времето е достатъчно добро, англичаните също могат да произвеждат невероятно добро пенливо вино. Според Ричард обаче те също не са на това ниво както най-добрите вина от Grand Cru.

– Не казвам, че всички пенливи вина винаги са по-нисък клас от стандартните. Но мнозина, включително и аз, предпочитат по-просто шампанско, с чистотата и елегантността, което се получава в комбинацията от почва и климат.

Демократизация на шампанското

Девет години след възникването на интереса му към шампанското, той публикува първата си книга: The Champagne Book.

– Тогава целта ми беше много ясна – да демократизирам шампанското. Премахнете снобския печат, нека обикновените хора разберат, че това са страхотни вина, които имат много различен характер, много разнообразни производители и безброй вкусове за откриване. Исках хората да осъзнаят, че това не е просто напитка за Нова Година. Можете да го пиете с храна или просто да седнете навън сред природата и да се насладите на бутилка шампанско на правилното място, казва ентусиазирано той.

В средата на 80-те години в Systembolagen имаше осем вида шампанско, а Швеция беше на около двадесето място по отношение на потреблението. Днес има стотици, като включите и диапазона за поръчки онлайн. Ние сме десети в света по отношение на действителния обем консумация, сподели Ричард. Освен това цената е паднала.

В края на 19-ти век, бутилка шампанско е струвала колкото средна годишна заплата на работник във Франция. Има шампанско за под (300 SEK-Шведска крона = на 55,65 лв.) бутилката, човек с дори доста скромна заплата може да спечели тази сума за няколко часа. (В България нещата не стоят точно така, на много места това е един надник).

– Така, че днес мога да кажа, целта е постигната. И, че е напълно реално да пием шампанско, пък било и то във вторник(без повод), заключава Richard Juhlin.

Източник: Link

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии