Jarava Winery

Pinot Nero срещу Pinot Noir: разлики, прилики и вкус

Pinot Nero срещу Pinot Noir: разлики, прилики и вкус

Сравняването на Пино Неро срещу Пино Ноар е трудно. Те са едно и също грозде. Независимо дали използвате сляпа дегустация или ДНК анализ, има повече прилики, отколкото разлики. Нека да разгледаме основната разлика и след това да проучим основната прилика между тези два вида вина.

Пино Неро срещу Пино Ноар: Ключовата културна разлика

Във френските вина винопроизводителите използват термина „Pinot Noir“ (noir е френски за черно), докато италианските винопроизводители използват термина „Pinot Nero“. Дори сортът грозде да е един и същ и в двете страни, тази разлика е нещо повече. Виненият климат в Италия е доста различен от този във Франция.

Гледайки гроздето, може да е трудно да се направи разлика. Независимо дали използвате френската дума за черен сорт (noir) или италианската дума (Nero), вие гледате тъмна версия на гроздето Vitis vinifera. Това винено грозде също се използва широко в пенливите вина и е свързано с други известни бели вина като Pinot Grigio и Pinot Blanc (известен също като Pinot Blanco). Пино Неро е известно още като пино негро в Испания.

Пино Неро срещу Пино Ноар: общото между тях

Pinot Noir като име е по-известен в англоезичния свят и е вероятно да има по-високи продажби в повечето случаи. Това е така, защото производителите от Съединените щати и Британска Колумбия са склонни да използват френски клонинги и описват вината си с термини като „Oregon Pinot Noir“ или „Organic Pinot Noir “. В Италия подобни термини се използват за други италиански техни грозде.

Аромат

Тези сортови вина имат ароматен профил с вкус на череша, ягода и горска почва. Допълнителни вкусове като подправки и ванилия могат да се развият, ако отлежават в дъбови бъчви.

Танини

Няма значима разлика в нивото на танин в Пино Неро и Пино Ноар. Пино Неро и Пино Ноар имат ниски нива на танин.

Киселинност

Пино Неро и Пино Ноар имат относително високи нива на киселинност. Тези, които харесват освежаващата киселинност на Пино Гри и Совиньон Блан, вероятно ще се насладят и на Пино Ноар. По-високото ниво на киселинност ще направи тези вина по-разпознаваеми.

Алкохол по обем

Съдържанието на алкохол във виното варира в зависимост от климата и температурата. По-топъл винен климат като долината Напа и окръг Монтерей примерно. Като цяло пино ноар има около 13 % алкохолно съдържание. В Италия Pinot Nero alto Adige обикновено има по-ниско алкохолно съдържание, например 11,5% или 12%.

Източник: travelbyglass.com

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии