Jarava Winery

Пет причини да посетите Бордо

Пет причини да посетите Бордо

Бордо. Прекрасен град. Да, Франция не е само Париж, нито Айфеловата кула. Бордо е чаровен, на час път от Атлантика и на още два часа с кола от Средиземно море. С какво може да ви спечели?

С архитектурата

Да се разходите по старите улички е истинско удоволствие. Кулата Башня Пей-Берлан, царквата „Свети Петър“, кметството, базиликата „Сен Мишел“… Всичко това е история, съчетана с красива архитектура. задължително трябва да видите и Palais Gallien, амфитеатърът, построен в началото на II в. И още нещо – Mirroir d’Eau. Това са 3450 ква. м, в които са поставени необикновени огледала.

Атмосферата

Въпреки че Бордо е туристически град, тук има много добри екологични проекти. Например, центърът Дарвин – бивши военни казарми, превърнати в квартал със зелена икономика, собствена градска ферма, скейт парк, пространство за изява на автори на графити. Тук се намира и най-големият магазин във Франция за органични продукти.

Вкусната храна

Местната кухня заслужава специално внимание. Ще намерите храна за всеки вкус. Тук е ресторантът на Гордън Рамзи – на първия етаж на хотел Intercontinental. В La Pelle Café предлагат веган и вегетариански ястия. А ако сте любител на сладкото, задължително трябва да опитате десертът canelé. Мек, нежен, ароматен, с ром и ванилия, покрит с тънка карамелизирана коричка…

Виното…

Бордо е френската столица на виното. Тук се намират най-прочутите изби и замъци, производители на вино. La Cité du Vin е наистина уникално място – музей на виното, разположен в самото сърце на брега на Гарона.

Освен, че е може би най-прочутият винарски район в света, Бордо води и по площта на лозята си. Това е най-голямата област за вина с контролирано наименование за произход и със 120 215-те си хиляди хектара има повече лозови насаждения от тези в Германия и четири пъти повече от Напа Вали в Калифорния. В днешно време всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино, а средната годишна реколта възлиза на 6 милиона хектолитра.

Сортове

Официално разрешените сортове в Бордо са каберне совиньон, мерло, каберне фран, пти вердо, малбек и карменер за червени вина и семийон, совиньон блан и мускадел за бели вина. Едно Бордо, независимо дали е червено или бяло, традиционно е купаж.

В състава на червеното Бордо винаги участват мерло, което придава на купажа мекота и комплексност и каберне совиньон, което дава структура, букет и потенциал за отлежаване. Понякога, особено във вината от Десния бряг, се включва и каберне фран, който при добра зрялост е известен с елегантните си аромати и мекота. Пти вердо се използва в минимални пропорции (около 5% от купажа), главно в Медок, за структура, цвят и богатство на ароматите. Родината на малбека, наричан тук още Cot или Pressac, са апелациите от Десния бряг Côtes de Bourg и Blaye. Вината от него са интересна находка за винените любители с плътните си, мощни и ароматни тела.

Карменерът има само символично значение в Бордо. Основен сорт за сухите бели вина и най-големите благородно сладки Сотерни е семийонът, който се купажира най-често със совиньон блан. Совиньон блан играе главна роля в сухите бели вина от Graves (в контакт с дъб) и от AOC Entre-deux-Mers (в свежата си, ароматна версия). Мускаделът (който няма нищо общо с муската) е претенциозен по отношение на отглеждането си и невпечатляващ с резултатите сорт. Участието му в бялото Бордо е в минимална степен и се дължи главно на деликатните цветисти нотки и на ниската му киселинност, с която балансира високата свежест на совиньон блана и придава заобленост на купажа.

Въпреки, че пропорционалното участие на различните сортове варира при различните шата и е в силна зависимост от реколтата, то съставът на един класически купаж от Левия бряг би бил 70% каберне совиньон, 15% каберне фран и 15% мерло, докато класическият купаж от Десния бряг би включвал 60% мерло, 30% каберне фран, и 10% каберне совиньон.

Страната на баските

На два часа път от града. Трябва да отидете. Можете да използвате и влак или автобус, които тъгват от централната гара Бордо Saint Jean.

Използвани са материали от :
lovestylemag.com
divino.bg
Снимки: Internet

 

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии