Пет причини да посетите Бордо

Пет причини да посетите Бордо

Бордо. Прекрасен град. Да, Франция не е само Париж, нито Айфеловата кула. Бордо е чаровен, на час път от Атлантика и на още два часа с кола от Средиземно море. С какво може да ви спечели?

С архитектурата

Да се разходите по старите улички е истинско удоволствие. Кулата Башня Пей-Берлан, царквата „Свети Петър“, кметството, базиликата „Сен Мишел“… Всичко това е история, съчетана с красива архитектура. задължително трябва да видите и Palais Gallien, амфитеатърът, построен в началото на II в. И още нещо – Mirroir d’Eau. Това са 3450 ква. м, в които са поставени необикновени огледала.

Атмосферата

Въпреки че Бордо е туристически град, тук има много добри екологични проекти. Например, центърът Дарвин – бивши военни казарми, превърнати в квартал със зелена икономика, собствена градска ферма, скейт парк, пространство за изява на автори на графити. Тук се намира и най-големият магазин във Франция за органични продукти.

Вкусната храна

Местната кухня заслужава специално внимание. Ще намерите храна за всеки вкус. Тук е ресторантът на Гордън Рамзи – на първия етаж на хотел Intercontinental. В La Pelle Café предлагат веган и вегетариански ястия. А ако сте любител на сладкото, задължително трябва да опитате десертът canelé. Мек, нежен, ароматен, с ром и ванилия, покрит с тънка карамелизирана коричка…

Виното…

Бордо е френската столица на виното. Тук се намират най-прочутите изби и замъци, производители на вино. La Cité du Vin е наистина уникално място – музей на виното, разположен в самото сърце на брега на Гарона.

Освен, че е може би най-прочутият винарски район в света, Бордо води и по площта на лозята си. Това е най-голямата област за вина с контролирано наименование за произход и със 120 215-те си хиляди хектара има повече лозови насаждения от тези в Германия и четири пъти повече от Напа Вали в Калифорния. В днешно време всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино, а средната годишна реколта възлиза на 6 милиона хектолитра.

Сортове

Официално разрешените сортове в Бордо са каберне совиньон, мерло, каберне фран, пти вердо, малбек и карменер за червени вина и семийон, совиньон блан и мускадел за бели вина. Едно Бордо, независимо дали е червено или бяло, традиционно е купаж.

В състава на червеното Бордо винаги участват мерло, което придава на купажа мекота и комплексност и каберне совиньон, което дава структура, букет и потенциал за отлежаване. Понякога, особено във вината от Десния бряг, се включва и каберне фран, който при добра зрялост е известен с елегантните си аромати и мекота. Пти вердо се използва в минимални пропорции (около 5% от купажа), главно в Медок, за структура, цвят и богатство на ароматите. Родината на малбека, наричан тук още Cot или Pressac, са апелациите от Десния бряг Côtes de Bourg и Blaye. Вината от него са интересна находка за винените любители с плътните си, мощни и ароматни тела.

Карменерът има само символично значение в Бордо. Основен сорт за сухите бели вина и най-големите благородно сладки Сотерни е семийонът, който се купажира най-често със совиньон блан. Совиньон блан играе главна роля в сухите бели вина от Graves (в контакт с дъб) и от AOC Entre-deux-Mers (в свежата си, ароматна версия). Мускаделът (който няма нищо общо с муската) е претенциозен по отношение на отглеждането си и невпечатляващ с резултатите сорт. Участието му в бялото Бордо е в минимална степен и се дължи главно на деликатните цветисти нотки и на ниската му киселинност, с която балансира високата свежест на совиньон блана и придава заобленост на купажа.

Въпреки, че пропорционалното участие на различните сортове варира при различните шата и е в силна зависимост от реколтата, то съставът на един класически купаж от Левия бряг би бил 70% каберне совиньон, 15% каберне фран и 15% мерло, докато класическият купаж от Десния бряг би включвал 60% мерло, 30% каберне фран, и 10% каберне совиньон.

Страната на баските

На два часа път от града. Трябва да отидете. Можете да използвате и влак или автобус, които тъгват от централната гара Бордо Saint Jean.

Използвани са материали от :
lovestylemag.com
divino.bg
Снимки: Internet

 

Подобни статии