Lozenitsa Estate

Midalidare sparkling wine Blanc de Blancs

Midalidare sparkling wine Blanc de Blancs

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре Естейт – Midalidare Sparkling Wine. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. Парцелите върху които са засадени се намират в местностите Присовете и Дабовец. В съзвучие с винарската философия на Мидалидаре се изгражда нова изба, където под вещото ръководство на лозарите Франческо Фоголин и Иван Колаксъзов и винарите Марко Зизиоли, Николай Катеров и Александър Алексиев, и с помощта на всеотдайния екип на Мидалидаре се създава пенливата напитка. Вино, произведено изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, минимум 22 месеца съзряване върху утайката и направено с изключително внимание върху детайла.

 Наименование: Midalidare sparkling wine Blanc de Blancs

Стил: Класически метод (Traditional Method)

Отлежаване върху утайката: След ферментацията в бутилка отлежава върху утайките 22 месеца.

 Сорт: Шардоне 100%

Произведени бутилки: 3274 бут.

 Произход: Тракийска низина, с. Могилово, България. Лозята са засадени на северен склон, за да получават по-малко слънцегреене и по-добри показатели при бъдещото производство.

 Винификация: Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма тип „Шампан“ и се разделят на фракции с цел намаляване екстракцията на полифеноли. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при  контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация по класически метод (чрез външно охлаждане на съда). Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация. Няколко часа след засяването с дроджи виното се бутилира и затваря със специални кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху образувалата се дрождена утайка от 22 до 36 месеца.

Следва процеса ремюаж. Бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Целта е утайката да бъде събрана в гърловината на булката, върху тапата. След приключване на процеса бутилките се свалят от пюпитъра и се нареждат във вертикална позиция, с гърловините надолу. Следва дегоржаж, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“, който съдържа вино от същата реколта и минимално количество захари и се поставя коркова тапа и кошница. С цел минимална загуба на налягане и миграция на кислород, процеса дегоржаж се извършва също при контролирана температура. Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване, за да се разкрие пълния, искрящ блясък на пенливата напитка.

Алкохолно съдържание: 12%
Обща киселинност: 8,5 г/л
Остатъчна захар: 6,9 г/л

Органолептични характеристики: Искрящ, бледо жълт цвят със зелен оттенък. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. В носът доминира зелена ябълка с цветисти и деликатни дрождени нотки. Ароматът прелива във вкуса с усещането за зелена ябълка, цитрусови кори и лешникова ядка. Свежо и стегнато тяло с добър баланс и структура. Финалът е дълъг и елегантен с деликатна минералност.

Предложения за сервиране: Сервира се при 7-8 градуса температура в чаша тип Флейта. Отлична компания за студени предястия от морски дарове, плодови салати, както и като аперитив.

Препоръки: Може да се консумира веднага или да отлежава 3-5 години.
Виното трябва да се предпазва от светлина, топлина и вибрации.
Оптимална температура за съхранение – 12-13 градуса.

Официална страница: www.midalidare.bg
Онлайн магазин: www.shop.midalidare.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии