Midalidare sparkling wine Blanc de Blancs

Midalidare sparkling wine Blanc de Blancs

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре Естейт – Midalidare Sparkling Wine. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. Парцелите върху които са засадени се намират в местностите Присовете и Дабовец. В съзвучие с винарската философия на Мидалидаре се изгражда нова изба, където под вещото ръководство на лозарите Франческо Фоголин и Иван Колаксъзов и винарите Марко Зизиоли, Николай Катеров и Александър Алексиев, и с помощта на всеотдайния екип на Мидалидаре се създава пенливата напитка. Вино, произведено изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, минимум 22 месеца съзряване върху утайката и направено с изключително внимание върху детайла.

 Наименование: Midalidare sparkling wine Blanc de Blancs

Стил: Класически метод (Traditional Method)

Отлежаване върху утайката: След ферментацията в бутилка отлежава върху утайките 22 месеца.

 Сорт: Шардоне 100%

Произведени бутилки: 3274 бут.

 Произход: Тракийска низина, с. Могилово, България. Лозята са засадени на северен склон, за да получават по-малко слънцегреене и по-добри показатели при бъдещото производство.

 Винификация: Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма тип „Шампан“ и се разделят на фракции с цел намаляване екстракцията на полифеноли. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при  контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация по класически метод (чрез външно охлаждане на съда). Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация. Няколко часа след засяването с дроджи виното се бутилира и затваря със специални кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху образувалата се дрождена утайка от 22 до 36 месеца.

Следва процеса ремюаж. Бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Целта е утайката да бъде събрана в гърловината на булката, върху тапата. След приключване на процеса бутилките се свалят от пюпитъра и се нареждат във вертикална позиция, с гърловините надолу. Следва дегоржаж, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“, който съдържа вино от същата реколта и минимално количество захари и се поставя коркова тапа и кошница. С цел минимална загуба на налягане и миграция на кислород, процеса дегоржаж се извършва също при контролирана температура. Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване, за да се разкрие пълния, искрящ блясък на пенливата напитка.

Алкохолно съдържание: 12%
Обща киселинност: 8,5 г/л
Остатъчна захар: 6,9 г/л

Органолептични характеристики: Искрящ, бледо жълт цвят със зелен оттенък. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. В носът доминира зелена ябълка с цветисти и деликатни дрождени нотки. Ароматът прелива във вкуса с усещането за зелена ябълка, цитрусови кори и лешникова ядка. Свежо и стегнато тяло с добър баланс и структура. Финалът е дълъг и елегантен с деликатна минералност.

Предложения за сервиране: Сервира се при 7-8 градуса температура в чаша тип Флейта. Отлична компания за студени предястия от морски дарове, плодови салати, както и като аперитив.

Препоръки: Може да се консумира веднага или да отлежава 3-5 години.
Виното трябва да се предпазва от светлина, топлина и вибрации.
Оптимална температура за съхранение – 12-13 градуса.

Официална страница: www.midalidare.bg
Онлайн магазин: www.shop.midalidare.bg

Подобни статии