Midalidare Sparkling Brut 2014 – Midalidare Estate

Midalidare Sparkling Brut 2014 – Midalidare Estate

Реколта: 2014
Сорт: 100% Шардоне / Chardonnay
Алкохолно съдържание: 12 % об.
Остатъчна захар: 6,5 г/л

Характеристики: Блед искрящ цвят с леки зеленикави оттенъци. Фините и деликатни балончета оформят нежна и копринена пяна. Изключително свежа атака и богатство на аромати от бели цветя, зряла праскова, цитрусови плодове, минерални акценти. На небцето се усеща нежната пяна от балончета с приятна и добре балансирана киселинност и суха елегантност. Свеж и продължителен финал, в който се развиват аромати на тост с масло. Може да отлежи още няколко години.

Midalidare Sparkling Brut 2014 - Midalidare Estate

Midalidare Sparkling Brut 2014 - Midalidare Estate label Midalidare Sparkling Brut 2014 - Midalidare Estate label back

Препоръчителната температура на сервиране е 7-9°C.

Храна: Салати с дресинг, паста, суфле, огретен, риба, морски дарове, пилешко месо, китайска храна, патладжан и тиквички, ястия с яйца, десерти.

Технология

Пенливите вина в Мидалидаре се произвеждат единствено по традиционен метод.  По време на продължителното отлежаване на виното върху утайките (дрождените клетки), характерно за метода, протичат сложни химични реакции, известни като процес на автолиза. Автолизата е компонент от изключително значение за оформянето на вкуса и усещането в устата при всички пенливи вина по класическа технология, каквото е и Шампанско.

 • Целите грозда се пресоват по стъпална програма тип „Шампан“ и гроздовият сок се разделя на няколко фракции с цел екстракция на по-малко полифеноли. Следва избистряне на мъстта, декантиране на бистрия сок и ферментация при контролирана температура от 13°С. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на естествена студена стабилизация.
 • Извършва се стерилна филтрация, добавяне на тиражен ликьор и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация. Няколко часа след засяването виното се бутилира и затваря със специални кроненкоркови тапи. Тиражния ликьор съдържа захари, който дрождите ферментират, а образувания СО2 (въглероден диоксид) по време на ферментацията остава затворен в бутилката и образува искрящите перли на виното. Ферментацията трае около 40 дни и се провежда при контролирана постоянна температура. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията дрождите падат под формата на утайка в хоризонтално разположените бутилки.
 • Следва процес на отлежаване върху утайката, който трае от 24 до 60 или повече месеца. Този процес също става при сравнително ниска и постоянна температура. Колкото по-дълго отлежава виното, толкова по-фини са перлите.
 • След отлежаването върху утайка идва процеса ремюаж. Бутилките се поставят върху дървени стелажи, наречени пупитри. Тук при специален режим бутилките се завъртат ежедневно, неколкократно в рамките на деня, като заедно с това се променя и ъгълът им спрямо пупитъра. Целта е в края на процеса утайката да бъде събрана в гърловината на булката, върху тапата. Накрая бутилките се свалят от пупитъра и се нареждат във вертикална позиция, с гърловините надолу.
 • Следва процеса дегоржаж, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи, с които виното е старяло, се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка навън от бутилката. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. С цел минимална загуба на налягане и миграция на кислород, процеса дегоржаж се извършва при контролирана температура.
 • След дегоржаж, в края на дългия си път, пенливото вино на Мидалидаре отлежава за още поне 3 месеца в бутилка, за да стигне до своите почитатели в пълния си искрящ блясък.

Лого на Midalidare EstateПовече за Midalidare Estate
Facebook Midalidare Estate

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. СУПЕР
 2. МН. ДОБРО
 3. ДОБРО
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии