Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Midalidare Estate

Midalidare Estate

За винарната казахстанския бизнесмен Евгений Юсупов

Мидалидаре Естейт е проект на казахстанския бизнесмен Евгений Юсупов. Самият той не живее в България, но любовта към историята, доброто вино и красивата природа го карат да инвестира в с.Могилово. След упорит труд, няколко години по-късно, Мидалидаре се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм. Първата изба Мидалидаре Естейт е построена през 2009г. Философията на избата е да произвежда вина в малки серии със силно изразен характер, като капацитетът и е 120 000 бутилки годишно. Проектът се оказва успешен, затова и през 2011г е открита втората винарна в с.Могилово, с капацитет 160 000 бутилки годишно. Мидалидаре разполага със 160 ха лозя, всичко в региона на с.Могилово, като най-отдалеченото лозе се намира на 5км от едната или другата винарна. Винопроизводството е с грозде от собствени масиви, като технологията е съобразена със съвременните разбирания за екологичен продукт.

Климат

Неслучайно Мидалидаре Естейт се намира в с. Могилово. Тук климатът е умереноконтинентален, като слънцегреенето е повече от 2800 часа в годината, а ясните дни са повече от 100. Горещото лято с хладни нощи и меката зима с обилни снеговалежи са типични за микроклимата на региона.

Винарна Мидалидаре Естейт Лозя

Нашите лозя наброяват 160 ха, което е неколкократно повече от необходимостта на Мидалидаре. Това е добра опция за нас, тъй като имаме възможност за запаси в лоши години – да подберем най-доброто грозде за създаване на нашите вина.

За правилното отглеждане на лозята и качеството на добива се грижат нашите агрономи Иван Колаксъзов и Франческо Фоголин. Много от операциите в лозарството при нас се правят ръчно, с изключително внимание към детайла. Тъй като за нас качеството стои на първо място, в началото на месец август провеждаме така нареченото прореждане или редуциране на добива. Процент от плода бива отстраняван от лозата с цел да получим по-малко, но по-качествено грозде. Винарната разполага с най-съвременни възможности за контрол при производството на всеки един етап. Лозовите масиви са снабдени с мониторингово наблюдение, което позволява правилен мениджмънт на лозята.

Лозята на Мидалидаре се намират в няколко местности /Дабовец, Шипка, Каралиец/, където почвите варират между канелени горски, алувиални, средно и силно глинести.

През 2015г. създадохме нови насаждения в местностите Шипката и частично Дабовец.

Дабовец е най-добрият парцел на Мидадалидаре с най-разнообразни почви, който е засаден с червените сортове Каберне фран, Малбек, Мурведър и Сира. Новият проект добавя 40 дка площ със сортовете  Малбек, Мьоние и Пино Ноар.

Шипката е с обща площ 403 дка изцяло нов проект със сортовете Вионие, Пти Вердо, Сира и Совиньон блан. По-голямата част е от това лозе е с предимно френски клонове Совиньон блан.

Midalidare Estate сортове Сортове

За нас качеството е на първо място, затова след детайлно проучване на климата и почвения състав отглеждаме само сортове, чието развитие следим през годините с една единствена цел – да усвоим всички тънкости и да произведем вина с изключителен характер. От белите сортове отглеждаме Pinot Gris, Semillon, Riesling, Traminer, Chardonnay, Viognier и емблематичния ни Sauvignon Blanc. Червените сортове се представят от Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Mourvedre, Pinot Noir.

Гроздобер

Когато гроздето достигне оптимална зрялост, започва гроздоберът. Гроздето берем на ръка в  касетки от  10-12 кг., за да избегнем смачкване или нараняване на гроздовите зърна. Това, че избата е съвсем наблизо, е голямо предимство – набраното грозде веднага се охлажда в хладилна камера за 24 часа, след което ръчно се сортира зърно по зърно, пресова се много нежно, отделя се от чепките и по гравитационен път се транспортира в съд, където се провежда алкохолна фермeнтация.

Ферментация на бели вина Ферментация на бели вина Мидалидаре Естейт

Набраното и селектирано бяло грозде постъпва в преса, в която престоява няколко часа (протича процес настойване), за да може в гроздовия сок да преминат аромати от ципата. След това се оцежда и нежно се пресова в неръждаем съд от 500 до 5000 л. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, като след това се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължада 15-25 дни в зависимост от сорта грозде. След приключване на ферментацията, виното се охлажда и престоява известно време върху утайката, като няколко пъти седмично се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва като виното се отделя от утайката. Следва филтрация и бутилиране.

Ферментация на червени вина Мидалидаре Естейт Ферментация на червени вина

Гроздето постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма прилича на дървена каца и е проект на двамата енолози. Извършва се „мацерация“ (или настойване) при ниска температура между 10-20 дни, с цел максимално извличане на   багрилна материя и  плодови аромати. Следва загряване на гроздовата  каша, засяване с  дрожди и протичане на алкохолна ферментация, след което виното остава в контакт с ципите за определен период в зависимост от сорта грозде. Процесът се нарича постферментативна мацерация. След мацерацията виното се източва от ферментаторите и постъпва за съзряване в нови веднъж и два пъти ползвани френски бъчви.

Ферментация в бъчва Ферментация в бъчва Мидалидаре Естейт

Една трета от ферментационния капацитет в двете изби са бъчви. За белите вина, които ферментират в бъчви в Мидалидаре Естейт, се използват винаги нови бъчви от френски дъб. Бъчвите за бяла ферментация са специално подбрани, според сорта грозде и стила вино. Червените вина от високия клас ферментират във ферментационни 400 литрови френски дъбови бъчви, чрез което се постига допълнителна концентрация на аромат, структура и потенциал за стареене. Бъчвите в Мидалидаре Естейт се използват до три пъти.

Отлежаване на вино Отлежаване

Използваме само френски 225 л бъчви за съзряване на вината ни, които регулярно се доливат и анализират за качествените промени, настъпващи в тях, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. Използваме различни видове френски дъб, от няколко региона на Франция, с различно изпичане на дървесината. Вината от високия клас в по-голямата си част ферментират изцяло в бъчви. Всички червени вина на Мидалидаре съзряват в дъб. Енолозите определят кога едно вино ще бъде извадено от бъчвите. Следва груба филтрация и бутилиране. Вината в Мидалидаре Естейт не се обработват (всяка една обработка би повлияла на качеството на виното) и е възможно при процеса на стареене в бутилка да се образуват естествени утайки – малки бели „кристалчета“ при белите вина и багрилна материя при червените.

Мидалидаре Естейт вино Червени вина Мидалидаре Естейт

Мидалидаре Естейт всички вина

Мидалидаре Естейт всички винаМидалидаре Естейт всички вина  

Контакти

Контакти винарна

Мидалидаре Естейт
6239 село Могилово, Община Чирпан

Тел: +359 889 217 413,
E-mail: [email protected]

Винени турове и дегустации:

Тел: + 359 886 655 721
Е-mail: [email protected]

Онлайн магазин 

Тел: + 359 882258446

Е-mail: [email protected]

Контакти – офис София

Мидалидаре Естейт
гр. София, ул. А.П. Чехов № 43А

Тел: +359 882 258 446
E-mail: [email protected]

Търговски представители

Южен централен регион: 
+359 882 258 449

Варна, Бургас:
+359 889 206 999, +359 882 010 411

Северен централен регион:
+359 889 039 708

София: 
+359 889 218 090, +359 886 655 712

Официална страница
Страница във Facebook

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ