Jarava Winery

Menada Winery

Menada Winery

Домейн Менада е една от най-старите винарски изби. Създадена е през 1901 г. като кoоператив Лоза, а през 2002 г. става част от френския холдинг Белведере, който през 2015 г. се преименува на Marie Brizard Wine and Spirits.

Лозовите масиви, които се намират в подножието на Средна гора, в землищата на селата Елхово, Горно Ботево и Могилово, възлизат на 375 ха. Отглеждат се и се работи както с традиционни и познати сортове като рубин, мавруд и т.н., така и с интересните и популярни чужди сортове като пино ноар, каберне фран, мерло, шардоне, регент, вионие и др.

Мощностите за преработка на избата са над 8000 тона бяло и червено грозде, а капацитетът за производство е 20 млн. бутилки годишно.

Избата обръща особено внимание и грижа за лозята, оборудвана е с всичко необходимо за производство на качествени вина, част от които отлежават в нови френски дъбови бъчви най-висок клас.

Едни от най-разпознаваемите брандове на винарната са Tcherga, Tcherga 10 и Menada. През 2017 г. избата пусна на пазара лимитирана серия Barrique Point, обновена дизайнерска линия вина Artistique и специално създадена серия от потребители за потребители – вина InoVino.

Във високоалкохолните напитки избата произвежда познатата от миналото мастика и ликьор мента Заарска, като наскоро възобнови производството на гроздова ракия Дядова усуканица.

„Домейн Менада“ е един от най-големите винопроизводители в България и продължава да расте. Компанията разполага с повече от 426 хектара собствени лозя.

През 2004 г. винарната е модернизирана изцяло и днес тя включва изба за първично винопроизводство, цехове за стабилизиране, бутилиране и пакетиране на вино. Има и съвременна химическа лаборатория за анализ на произведените вина. Капацитетът на „Домейн Менада“ е 20 милиона бутилки годишно.

 

 

История

Най-старите археологически свидетелства за производството на вино са от региона на Кавказ и датират от 7000-6000 г. пр.н.е. На територията на днешните български земи вино започва да се прави още преди около 5000 години. Първите лози са пренесени от Средния и Близкия Изток. Сред най-почитаните езически божества е богът на виното Дионис. Менадите са персонажи от древногръцката митология – спътници на Дионис.

За региона и виното

„Домейн Менада“ се намира в Стара Загора – един от най-старите български градове, наследник на древноримския Августа Траяна. Градът е разположен в центъра на Южна България, в подножието на Средна гора. Винарната притежава район с повече от 426 хектара лозя.

Релефът на региона е пресечен, наклонен на юг. Надморската височина е от 170 до 260 м.

Климатът е умереноконтинентален. Характерна особеност на температурния режим е бързото затопляне през пролетта и късното застудяване през есента. Уникална ценност тук е местното въздушно течение, което не позволява задържане на студовете през зимните месеци. Температурите са благоприятни за натрупване на достатъчно количество захар и киселини, които придават хармония и мекота на виното.

Почвите са канелено-горски, средно песъчливо-глинести, делувиално-каменисти и алувиално-делувиално леко песъчливо-глинести. Климатът и почвите са особено подходящи за сортовете грозде, които се отглеждат в региона, и придават на виното необходимата сладост и плътност.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии

  • 81
    Artistique 2015 - Menada WineryРеколта: 2015 Сорт: Сира & Регент Алкохолно…
    Tags: на, и, winery, menada, в, за, домейн, менада