Menada Winery

Menada Winery
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Домейн Менада е една от най-старите винарски изби. Създадена е през 1901 г. като кoоператив Лоза, а през 2002 г. става част от френския холдинг Белведере, който през 2015 г. се преименува на Marie Brizard Wine and Spirits.

Лозовите масиви, които се намират в подножието на Средна гора, в землищата на селата Елхово, Горно Ботево и Могилово, възлизат на 375 ха. Отглеждат се и се работи както с традиционни и познати сортове като рубин, мавруд и т.н., така и с интересните и популярни чужди сортове като пино ноар, каберне фран, мерло, шардоне, регент, вионие и др.

Мощностите за преработка на избата са над 8000 тона бяло и червено грозде, а капацитетът за производство е 20 млн. бутилки годишно.

Избата обръща особено внимание и грижа за лозята, оборудвана е с всичко необходимо за производство на качествени вина, част от които отлежават в нови френски дъбови бъчви най-висок клас.

Едни от най-разпознаваемите брандове на винарната са Tcherga, Tcherga 10 и Menada. През 2017 г. избата пусна на пазара лимитирана серия Barrique Point, обновена дизайнерска линия вина Artistique и специално създадена серия от потребители за потребители – вина InoVino.

Във високоалкохолните напитки избата произвежда познатата от миналото мастика и ликьор мента Заарска, като наскоро възобнови производството на гроздова ракия Дядова усуканица.

„Домейн Менада“ е един от най-големите винопроизводители в България и продължава да расте. Компанията разполага с повече от 426 хектара собствени лозя.

През 2004 г. винарната е модернизирана изцяло и днес тя включва изба за първично винопроизводство, цехове за стабилизиране, бутилиране и пакетиране на вино. Има и съвременна химическа лаборатория за анализ на произведените вина. Капацитетът на „Домейн Менада“ е 20 милиона бутилки годишно.

 

 

История

Най-старите археологически свидетелства за производството на вино са от региона на Кавказ и датират от 7000-6000 г. пр.н.е. На територията на днешните български земи вино започва да се прави още преди около 5000 години. Първите лози са пренесени от Средния и Близкия Изток. Сред най-почитаните езически божества е богът на виното Дионис. Менадите са персонажи от древногръцката митология – спътници на Дионис.

За региона и виното

„Домейн Менада“ се намира в Стара Загора – един от най-старите български градове, наследник на древноримския Августа Траяна. Градът е разположен в центъра на Южна България, в подножието на Средна гора. Винарната притежава район с повече от 426 хектара лозя.

Релефът на региона е пресечен, наклонен на юг. Надморската височина е от 170 до 260 м.

Климатът е умереноконтинентален. Характерна особеност на температурния режим е бързото затопляне през пролетта и късното застудяване през есента. Уникална ценност тук е местното въздушно течение, което не позволява задържане на студовете през зимните месеци. Температурите са благоприятни за натрупване на достатъчно количество захар и киселини, които придават хармония и мекота на виното.

Почвите са канелено-горски, средно песъчливо-глинести, делувиално-каменисти и алувиално-делувиално леко песъчливо-глинести. Климатът и почвите са особено подходящи за сортовете грозде, които се отглеждат в региона, и придават на виното необходимата сладост и плътност.

Подобни статии

  • 81
    Artistique 2015 - Menada WineryРеколта: 2015 Сорт: Сира & Регент Алкохолно…
    Tags: на, и, winery, menada, в, за, домейн, менада