Lozenitsa Estate

#MavrudDay – Ден на Мавруда ще честваме всяка година…

#MavrudDay – Ден на Мавруда ще честваме всяка година…

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸ БАВП: Скъпи приятели на българското вино, ¸,ø¤º°`°º¤ø,¸

Ние, членовете на Българската асоциация на винените професионалисти, вярваме, че българското вино заслужава достойното си място на международната винена сцена. Следвайки положителния световен пример, започваме работа по създаването на нова ежегодна винена проява, която да стартира на 26 октомври 2021. Символично посветен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда ще бъде празник, с който всяка година да почитаме българското вино. Стремежът ни е да превърнем събитието в повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да откроим забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Отворете бутилка мавруд / Open A Mavrud

#MavrudDay - Ден на Мавруда ще честваме всяка година...

Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затова избрахме Димитровден да бъде нашия празник и Международен ден на мавруда. В народния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за сгряващо червено вино, споделено с близки и приятели. Нека символично на 26 октомври си кажем наздраве с изразителен, майсторски направен, български мавруд!

Международният ден на мавруда е амбициозен проект, който изисква сериозна подготовка, организация и сътрудничество. Ние, от БАВП, вярваме, че с подкрепата на съмишленици, имаме потенциала да създадем нова традиция и догодина, на 26 октомври 2021, да отбележим подобаващо качествено първия Международен ден на мавруда. Предстои ни една година усилена работа, координация и привличане на партньори. Тази година, отворете мавруд, насладете му се с приятели и споделете събитието. Наздраве!

Ако имате предложение, искате да подкрепите инициативата, да участвате в организацията, или да получите информация за „Международния ден на мавруда-2021“, може да ни пишете на адрес [email protected]

#MavrudDay #ILoveMavrud #BulgarianWine

Грозде Мавруд

Сортът Мавруд е стар местен сорт. Разпространен е локално, предимно в районите на Асеновград, Пловдив и Първомай. Райониран е в Южнобългарския лозарски район, но с него са засети по-малки площи край Перущица, както и единични масиви около Пазарджик и Стара Загора и Чирпан. По южното българско Черноморие – района на Бургас и Поморие, сортът е известен като Качивела, а в Бесарабия Каушанский Заема незначителен дял от площта на червените винени лозя.

Лист – голям, овален надлъжно, силно нарязан, 5-делен, мъхнат. Петурата е огъната нагоре неопределено, с мрежесто набръчкана повърхност. Очертанието на средната лапа образува остър ъгъл. Горните врязове са дълбоки, рядко средни, затворени, с яйцевиден отвор и със заострено дъно, понякога отворени, лировидни. Долните врязове са плитки, отворени, с лировиден отвор или с почти успоредни страни и със закръглено дъно. Опашният вряз е отворен, дълбок, широк, с плоско закръглено дъно или почти тесен, със закръглено дъно. Зъбите са големи, триъгълни, с тясна основа. Нерватурата в основата отгоре и отдолу е виненочервена. Дръжката е дълга, светлозелена, слабо мъхнато-четинеста. Есенното оцветяване на листа е червено.

Цвят – двуполов.

Грозд – голям, коничен, полусбит. Дръжката е средно дълга, средно дебела, вдървесинена цялата, жилава. Чепката е полувдървесинена.

Зърно – дребно, сферично, синьо-червено, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е дебела, жилава. Месестата част е сочна, с хармоничен вкус. Дръжчицата е средно дълга, тънка, с малко конусовидно ложе и с къса четчица.

Мавруд е много късен винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите имат силен растеж, добра родовитост и среден добив. Сравнително устойчив е на гниене. Гроздето се използва за получаване на висококачествени червени трапезни и десертни вина, които развиват качествата си при стареене.

Вино – Виното асеновградски (станимашки) мавруд се характеризира с рубинено червен цвят и мек вкус. Гроздето за него се бере през втората половина на октомври. Виното отлежава в съдове от инокс.

Като цяло вината произведени от сорта Мавруд са с наситен рубинен цвят, достатъчна запасеност на танини и киселини, и специфичен, много приятен аромат, в който се долавя къпина и зряла черница. Идеалните вина, получени от него, се развиват отлично в контакт с дъбова дървесина, като развиват мощен, комплексен аромат и плътен, хармоничен вкус.

Недостатъци – Не понася ниските температури и измръзва, ако през зимата паднат под -16 °C. Не се напада от сиво гниене, но е податлив на гъбични инфекции и изисква пълен комплекс защитни мероприятия срещу тях.

Използвани материали: bulgariandrinks.com, wikipedia.org, Събитието във Facebook

5.0/5.0 Article rating
7 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии