Lozenitsa Estate

Jarava Winery – Поезия в бутилка

Jarava Winery – Поезия в бутилка

Поезия в бутилка, казват за виното винотворците от изба ЖАРАВА още преди да успеят да реализират мечтата си за собствена винарна – тук, в България, където действително си струва да се захванеш тъкмо с това – да създаваш вина, разказващи истории.

Мнозина се питат защо ЖАРАВА? За Деси и Жоро Жарава е символ на семейство, бащино огнище, приятели, вдъхновение…

Винарната се намира на 40 км. от Варна в района на Ветрино и Провадия. А лозята? – Лозята са погалени от вятъра, целунати от слънцето, усещайки още диханието на морския бриз. Винифицират сортовете Каберне фран, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Совиньон блан и Варненски мискет. Едно от първите им творения е Каберне фран, или както обичат да го наричат галено Деси и Жоро, просто Фран. За него са избрали постоянна технология, която включва няколко вида дъб –български и френски, с различна степен на изпичане. Именно с него печелят първото си злато – с Жарава Фран’20 на WINE & SPIRIT през 2022-ра. Носи им и злато от тазгодишния Балкански винен фестивал.

Наскоро бутилираха най-новата си реколта Жарава Фран’22. Направиха и вертикална дегустация на ФРАН – 2020, 2021 и 2022, отваряйки бутилки от вече изчерпани реколти, с налични само колекционерски бройки.

Прецизното международно жури на Балканския фестивал открива в ЖАРАВА Фран’21 интензивни аромати и вкусове на червени горски плодове, нотки дъб и тютюн, хармонично обло тяло и копринени танини. Освен завладяващия Фран, и останалите творения на ЖАРАВА далеч не са за пренебрегване.

Да припомним, че друго тяхно вино ЖАРАВА Совиньон блан’22 спечели сребро на Балканския конкурс – завладяващата плодова експлозия, доловима праскова, свежи тревисти и цитрусови нотки, стегнато тяло и елегантен финал спечелиха симпатиите на международното жури.

 

Още повече симпатии и привърженици със сигурност ще спечелят вината на ЖАРАВА на ледена Антарктида, за където пътуват с български учени на изследователския кораб Св. Св. Кирил и Методий.

Но дори и в по-топли географски ширини, ще оцените подобаващо ЖАРАВАТА – и в изисквания джентълмен ЖАРАВА Мерло, и в богатата и свежа ЖАРАВА Сира, и в омайния  ЖАРАВА Варненски мискет, и в уханното ЖАРАВА Розе.

Опитайте, за да усетите ЖАРАВАТА!

Повече за Jarava Winery
Facebook Jarava Winery
Instagram Jarava Winery

Източник текст: nabludatel.media
Използвани са материали от БНР, Facebook

4.8/5.0 Article rating
8 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии