Jarava Winery

Днес отбелязваме Международния ден на Зинфандел

Днес отбелязваме Международния ден на Зинфандел

Зинфандел (Zinfandel) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Италия и Хърватия, широко разпространен и в САЩ. Малки насаждения има и в Австралия, ЮАР, Мексико, Чили и Бразилия.

Познат е и с наименованията: Примитиво (Италия), Crljenak, Pribidrab и Плавац Велики (Хърватия).

Сортът е сравнително устойчив на болести, непретенциозен и дава високи добиви. Лесно се приспособява към различни почвено-климатични условия. В някои страни (Италия) дава и втора реколта.

Гроздовете са средни до едри, малко или много цилиндрични по форма, сбити. Зърната са средни до едри по размер, закръглени, със забележим, кафяв белег на върха.

От Зинфандел се произвеждат висококачествени розови и червени вина с ярък цвят и забележителни сортови характеристики. Често се купажира с други тъмночервени сортове: Аликант Буше, Сира и други. В Централна Калифорния го обезцветяват и ароматизират с добавяне на Бял мускат или Ризлинг и произвеждат бледо-розовото вино „White Zinfandel“ (Бял Зинфандел). От гроздето се правят и пенливи вина, но с променлив успех.

Какъв вкус има Зинфандел?

Основните вкусове на Zinfandel са конфитюр, боровинки, черен пипер, череша, слива, червена боровинка и женско биле. Когато опитате Zinfandel, той често експлодира със захаросани плодове, последвани от подправки и често подобно на тютюн опушено покритие.

Как сравним Зинфандел с други червени вина?

Зинфандел е по-светъл на цвят от каберне совиньон и от мерло. Въпреки, че е с леко тяло като Пино Ноар, Зинфандел е с умерени танин и високата киселинност. Най-общо казано, повечето вина Зинфандел имат по-високи нива на алкохол, вариращи от около 14 – 17%.

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии