Haut-Brion – най-старата луксозна напитка в света

Haut-Brion – най-старата луксозна напитка в света
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Най-старата марка питиета в света, която все още съществува, и за която има писмени доказателства, е Chateau Haut-Brion, пише онлайн изданието The Drinks Business.

От компанията подкрепят твърдението си със споменаването на прочутото бордо „Ho Bryan“ в записките на популярния автор на дневници от 17-ти век Самюел Пийпс, датиращи отпреди 350 години.

Принцът на Люксембург Робер, който оглавява Domain Clarence Dillon – компанията, собственик на Chateau Haut-Brion, цитира откъс от текста на Пийпс, в който се описва вкусът на бордото „Ho Bryan“, опитано от автора по време на светско събитие. Той е характеризиран като „меко френско вино с хубав и характерен вкус“.

Най-ранните записки за виното на Chateau обаче датират още отпреди това. През 1660 и 1661 г. 169 бутилки вино „Hobriono“ са сервирани на гости на кралската трапеза на Чарлз II при завръщането му от Франция.

„Това може би ни прави първата луксозна марка в света“, предполага принц Робер. „Съществуваме като винарна от 2000 години и сме създадени през 16-ти век“, допълва той.

Монархът обяви и конкурс за изследователи, като ги предизвика да намерят „по-ранно писмено доказателство в нов документ“ за марката му срещу „сериозна награда“.

„Ho Bryan“ е пример за нов стил във виното – новото френско бордо, което може да отлежава в бутилки. То поставя и началото на опитите на французите да изнасят по-големи количества от напитката.

През 1666 г. синът на Арно III дьо Понтак, Франсоа-Огюст, открива луксозен ресторант в Лондон, където се предлага виното Haut-Brion под наименованието „L’Enseigne de Pontac“. Скоро мястото става един от най-популярните ресторанти в цял Лондон.

Източник: Investor.bg

Подобни статии