Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Haut-Brion – най-старата луксозна напитка в света

Haut-Brion – най-старата луксозна напитка в света

Най-старата марка питиета в света, която все още съществува, и за която има писмени доказателства, е Chateau Haut-Brion, пише онлайн изданието The Drinks Business.

От компанията подкрепят твърдението си със споменаването на прочутото бордо „Ho Bryan“ в записките на популярния автор на дневници от 17-ти век Самюел Пийпс, датиращи отпреди 350 години.

Принцът на Люксембург Робер, който оглавява Domain Clarence Dillon – компанията, собственик на Chateau Haut-Brion, цитира откъс от текста на Пийпс, в който се описва вкусът на бордото „Ho Bryan“, опитано от автора по време на светско събитие. Той е характеризиран като „меко френско вино с хубав и характерен вкус“.

Най-ранните записки за виното на Chateau обаче датират още отпреди това. През 1660 и 1661 г. 169 бутилки вино „Hobriono“ са сервирани на гости на кралската трапеза на Чарлз II при завръщането му от Франция.

„Това може би ни прави първата луксозна марка в света“, предполага принц Робер. „Съществуваме като винарна от 2000 години и сме създадени през 16-ти век“, допълва той.

Монархът обяви и конкурс за изследователи, като ги предизвика да намерят „по-ранно писмено доказателство в нов документ“ за марката му срещу „сериозна награда“.

„Ho Bryan“ е пример за нов стил във виното – новото френско бордо, което може да отлежава в бутилки. То поставя и началото на опитите на французите да изнасят по-големи количества от напитката.

През 1666 г. синът на Арно III дьо Понтак, Франсоа-Огюст, открива луксозен ресторант в Лондон, където се предлага виното Haut-Brion под наименованието „L’Enseigne de Pontac“. Скоро мястото става един от най-популярните ресторанти в цял Лондон.

Източник: Investor.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии