Jarava Winery

Елена Бойчева: Виното – от страст до вдъхновение за бизнес

Елена Бойчева: Виното – от страст до вдъхновение за бизнес

В света на виното професиите са много, като се започне от агронома, енолога, технолога, лаборанта, и стигнем до хората които създават външния облик на виното. Виното е страст и любов, и всички замесени по веригата от лозето до ценителя са важни. Разбира се, няма как да не отбележим, че прилежащите аксесоари не са за пренебрегване. Как ще е пълно удоволствието ни от изпита чаша хубаво вино, ако например тя не е подходящата, а истинската наслада е когато чашата ви е гравирана, по ваш избор, и тирбушона с който отваряте виното, е с вашето име. Ето за тази артистична-винена реалност ще разговаряме с Елена Бойчева, която твори (както би се изразила тя – гъделчета), но със сигурност може да се каже, че така винения свят става по-широк, шарен и интересен.

Елена, разкажи ни малко повече за себе си?
По хороскоп – работохолик, генетично – човек на изкуството, по образование – икономист, а по душа – винолюбител с дългогодишен стаж.

Как се роди идеята за Тhe Wine Art Shop и CrystElle?

Караш ме да се замисля, до днес си мислех, че CrystElle, страстта ми по гравирането на стъкло, е началото, но сега осъзнавам, че не е точно така.

Когато се запалих по виното преди почти две десетилетия, неусетно започнах да трупам коркови тапи вкъщи. Започнах да ги използвам за декорация – огледала, кашпи, и т.н. Похвалих се на приятели, които, впечатлени, възторжено започнаха да ми събират „мат‘риал“ за новото ми хоби. Така от страстта ми да „рециклирам“ употребяваните коркови тапи и да създавам неща, които радват окото на любителите на виното, се зароди идеята за The Wine Art Shop. Но…явно трябваше да отлежи известно време и да изчака другата ми страст да се появи.

Една сутрин, преди близо 5 години, се събудих с натрапчивото необяснимо желание да… гравирам стъкло?! И започнах…върху чаша за вино, естествено. В началото гравирах подаръци за приятели, после за техни приятели. Така се роди CrystElle. Гравирането ми беше анти стрес терапия от натоварената корпоративна работа в международния бизнес. Когато малко преди настъпването на Ковид, след тотален бърнаут, напуснах, осъзнах, че хобито ми може да стане източник на доходи. Впрегнах опит и познания зa международната търговия, и започнах да продавам ръчно гравирани чаши в чужбина. И пак нещо не ми достигаше – онези дребни тематични „гъдели“ за винолюбителите, които винаги съм искала да създавам. Тогава създадох The Wine Art Shop. Сега вече мога да се похваля, че освен гравираните чаши за вино предлагам доста широка гама продукти на винена тематика, почти изцяло ръчна изработка – от декорация за дома до бижута (хит сред дамите) и аксесоари.

Предполагам, че харесваш вино, и може би това е в движещата сила зад проектите?

Не, не харесвам вино, ОБИЧАМ виното. И понеже (за съжаление) не умея да правя вино, се концентрирам в това, в което съм добра – да създавам всякакви други продукти на винена тематика.

Разкажи ни за връзката с изпращането на твои гравирани винени чаши на научно-изследователския кораб “Св. Св. Кирил и Методий“ към Антарктида за българската база на остров Ливингстън.

Тази щура идея тайно си я наричам „Внимавай какво си пожелаваш“ 😊
Когато преди половин година опаковах чаши за Нова Зеландия, установих, че вече мога да се гордея с мои чаши по всички населени континенти, и с усмивка си пожелах следващите да отплават за Антарктида. То взе, че се случи! Специални благодарности на командира на НИК 421 – кап. Николай Данаилов, който прегърна идеята, и на екипажа му. Целият комплект от чаши с ръчно гравирани български елементи вече е в базата на о-в Ливингстън. Остана ми да покоря само Космоса. Работи се по въпроса. 😊

 

Още ли събираш винени коркови тапи, и в какво се превръщат те след това?

Да, да, да! Хора, не изхвърляйте употребяваните коркови тапи!
Коркът е 100% натурален и биоразградим материал. Затова ако отворим бутилка вино и изхвърлим тапата, няма да допринесем за глобалното замърсяване. Но пък, ние от The Wine Art Shop, им връщаме живот и създаваме неща, които могат да зарадват всеки винолюбител – декоративни пана, бижута, аксесоари.

Преди няколко години ми хрумна да направя карта на България от коркови тапи – тапата от всяка изба да бъде поставена на коректното географско положение върху картата. Отне ми около година, много изпито хубаво българско вино, помощ от приятели и много мерак, за да я завърша, а сега работя по актуализацията, тъй като за кратко време много нови винопроизводители се появиха на „картата“ и заслужават да се позиционират и върху моят проект.

Темата с корка и рециклирането му ми е много на сърце, и в момента работим върху система за стимулиране на събирането на употребявани коркови тапи и преработката им в други продукти, която, надявам се, скоро ще стане факт. Обещавам да разкажa повече за тази идея първо тук, в winebg.info.

5.0/5.0 Article rating
16 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ