Lozenitsa Estate

COVID-19: между виното и карантината в Италия

COVID-19: между виното и карантината в Италия

Италия, най-голямата страна за производство на вино в света, и е силно засегната от новите вирусни неблагополучия, но независимо от тях, работата в лозята не спира през ранния пролетен сезон.

На 9 март Италия в беше въведена задължителна карантина за 60 милиона жители. Към 31 март смъртността на населението е над 11 500 души, повече от сто хиляди случаи на COVID-19 са потвърдени в страната. На 20 март във винената индустрия стана известно, че 63-годишният Giacomo Bersanetti, известен дизайнер на етикети като Gaja и Ceretto, е починал в Бергамо от коронавирус.

Отворени са само стратегически важни обекти като хранителни магазини и аптеки. В същото време някои отрасли продължават да работят, намалявайки скоростта си и с повишени мерки за сигурност. Veronafiere, организаторът на ежегодното международно изложение за вино и спиртни напитки Vinitaly, отмени официално събитието за тази година, като го премести първо от средата на април до юни 2020 г., а след това през април 2021 г.

Но на този мрачен фон идва поредица от топли, слънчеви дни, провокиращи ранното появяване на пъпки по лозите, седмица по-рано от нормалното.

В няколко скорошни интервюта повече от дузина производители на вино от цяла Италия говориха за работата във винарните, където служителите бутилираха и вършеха обичайните си задължения с защитни маски и ръкавици в ежедневно дезинфекцирани изби. В същото време екипи от лозари бързаха да работят на открито, където вероятността от разпространение на вируса е по-малка – завършване на резитба и жартиера на лозите, като внимателно спазват достатъчно разстояние един от друг.

„Невъзможно е да се спре работата на винарната и в лозята, защото природата работи така или иначе“, казва Сабрина Тедески, продуцент на Valpolicella Tedeschi.

„Пролетта дойде по-рано“, каза Киара Босис, продуцент на Barolo E. Pira e Figli. „За щастие имаме лозя, защото седенето у дома е като в затвора, много потискащо.“

Кой ще купи виното?

Със затворени ресторанти, барове и винотеки в Италия вътрешният пазар на вино е почти замрял. Както останалата част от Европа, така и САЩ.

„Разбира се, сега не е момент за прекален оптимизъм“, заяви Маурицио Занела, основател и президент на Ca’del Bosco, производител на пенливо вино във Franciacorta в Ломбардия, който е близо до епицентъра на смъртоносната епидемия в Италия. „Туризмът е напълно загубен за нас този сезон. Във виното и в други области на бизнеса като цяло, тези, които не са се занимавали професионално, сериозно, трудно ще рестартират. Тъжно ми е да говоря за това, но на пазара ще има прочистване. „

Непосредствената задача са продажбите. Винотеките са затворени, а супермаркетите са единствените, които сега продават вино в Италия.

„Малките производители, които не са представени в масовия сегмент, трябва да се борят за оцеляване“, казва Джампаоло Табаррини, известен производител на Монтефалко Сагрантино.

Повече от 100 производители от местния консорциум Монтефалко се присъединиха към видеоконференцията Splash Mob вечерта на 22 март, за да проведат онлайн среща за това как да доставят вино на самоизолирани потребители. „Ние сме в голямо затруднение и трябва да се измъкнем от него“, каза Табарини.

Един от отговорите са директните и онлайн продажбите. Италианският онлайн магазин Tannico се обедини с повече от 20 винарни, за да дари по 1 евро за всяка продадена бутилка, за болница в Милано.

Продуцентът на Aglianico del Vulture Елена Фучи планира да представи реколта 2018 което се казва Titolo в социалните мрежи. „Ще разкажем историята на годината“, каза тя.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии