Jarava Winery

Clairet – наситеното оцветено розе на Бордо

Clairet – наситеното оцветено розе на Бордо

Вината Bordeaux Clairet са дълбоко оцветени розета от винарския регион Бордо в югозападна Франция. Както може да се очаква, те са направени от класическите червени сортове – предимно Мерло с малко помощ от Каберне Совиньон и Каберне Фран. Въпреки интензивния си цвят и богат плодов аромат, вината винаги са сухи по стил.

Поради простата си структура и липсата на танини (съществена съставка в процеса на зреене на виното), вината от Бордо Клере не са подходящи за отлежаване. Те са достъпни на много по-млада възраст от обикновените червени вина от Бордо, но също така започват да избледняват по-рано и трябва да се консумират в рамките на една или две години след реколтата.

Официално обозначение

Заглавието „Bordeaux Clairet“ е покрито от официална документация и попада под юрисдикцията на широкото заглавие Bordeaux AOC/AOP. Действително, наредбите постановяват, че титлата Bordeaux Clairet е запазена за „тъмни розови вина“.

Clairet не трябва да се бърка с „claret“ (вижте История на стила по-долу), което, между другото, чието споменаване също се покрива от правилата на Бордо AOC.

Вкусов профил

Според официалните документи, „вината Clairet имат интензивен и ярък цвят с малинови тонове и аромати на зрели, месести плодове. Те имат по изразителен вкус от другите розета, и по-дълъг финал.“

История на стила

Класическите вина от Бордо Clairet са с толкова наситен цвят (повече дори от тези от испанската Навара ), че почти могат да бъдат объркани с много леко оцветени червени вина. Всъщност те са били точно това.

Преди много векове, когато Бордо започваше да се слави, червените вина в региона са били значително по-бледи, отколкото днес. Те са ферментирали само за няколко дни, а не за няколко седмици, както е обичайно сега.

В резултат на кратката им мацерация, сокът (ширата) е имал по-малко време да абсорбира цвета (и танина) от люспите на гроздето. Полученото вино е било по-леко и по-плодово от червения стил Бордо, който познаваме днес – по-леко, по-плодово и по-малко подходящо за отлежаване.

Основните потребители на това ранно червено от Бордо са англичаните, които го познават като „кларе“ – име, което все още се използва в британския английски като общ термин за червени вина от Бордо. Днешният Clairet е най-близкият съвременен еквивалент на червеното Бордо, както е било през Средновековието.

Текущо производство

Днес само малка част от лозята на Бордо се използват за производството на Bordeaux Clairet. Това е просто въпрос на икономика и мода; съвременните потребители на вино предпочитат богати, комплексни червени вина с тъмен цвят и тяло.

Източник: wine-searcher.com
Снимка: vinogusto.com

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ