Jarava Winery
Lozenitsa Estate

BOBLET Dimyat 2021 – Mladen’s Winery

BOBLET Dimyat 2021 – Mladen’s Winery

Реколта: 2021
Сорт: Димят/ Dimyat
Алкохолно съдържание: 11,5 % об.
Награди: Сребърен медал от XI-тия Балкански международен винен конкурс 2022.

История на сорта: Димят е стар местен български винен сорт грозде. Сортът е познат и с наименованията: Дамят (Сливенско), Семендра (Русенско), Смедеревка (Македония, Сърбия), Semendru (Румъния), Дертония (Турция), Галан (Русия). Димят е късен, винен и десертен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и висок добив. Отглежда се и в Сърбия, Северна Македония, Румъния, Гърция, Турция и Русия. В България е широко разпространен по Черноморското крайбрежие, в Шуменско и Старозагорско и района на Евксиноград, където е райониран. Отглежда се и в много райони в цяла Източна и Южна България.

Характеристики: Много блед сламен цвят. Интересен нос с нюанси на бяла черница, цитрусови плодове, лек ванилов тон, прясно откъснати подправки и минерали. Ароматите препокриват вкуса. Средно, стегнато и свежо тяло, с приятен вкус и леко минерален финал със средна продължителност.

Налично в онлайн магазина на Mladen’s Winery

BOBLET Dimyat 2021 - Mladen's Winery

BOBLET Dimyat 2021 - Mladen's Winery BOBLET Dimyat 2021 - Mladen's Winery

Храна: Морски дарове – риба, скариди, задушени миди и калмари, пиле с коричка и провансалски подправки, постни ястия, пица с моцарела, меки сирена и пресни салати с козе сирене.

Повече за Mladen’s Winery

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ