Beaujolais Nouveau vs Младо вино от България

Beaujolais Nouveau vs Младо вино от България

Тази година надписът „Божоле Нуво е вече тук” (в оригинал  Beaujolais Nouveau est arrivé или английският му превод The new Beaujolais has arrived) ще се среща по-често в онлайн пространството, винени магазини и други търговски обекти, отколкото по ресторантите и баровете по цял свят. В много страни заведенията са затворени, а винените любители ще се радват на виното от вкъщи.Вината с наименованието Beaujolais Nouveau, от географската апелация Beaujolais, отговарят на много критерии и спецификации, които производителите трябва да спазват, а най-характерна е въглекиселата мацерация за около 4-5 дни, която способства за ароматите на пресни плодове, зрели круши, банан и ниската концентрация на танини.

От 1985 г денят на Beaujolais Nouveau се чества в третия четвъртък на ноември, само няколко седмици след гроздобера на сорта Гаме, от който са направени тези вина.  Разбира се, законодателството позволява присъствие на 15% от друг сорт грозде като шардоне, пино ноар, пино гри, алиготе или мелон.

Към днешна дата няколко десетки лозари от региона на Божоле произвеждат  това леко и пивко червено вино, а милиони бутилки отпътуваха за цял свят дни преди деня на Beaujolais Nouveau– 19 ноември. David Ratignier, вице-президент на Inter Beaujolais, споделя в сайта Le Patriote : „слънчева реколта, с красив интензитет на цветовете, по-скоро към черните плодове. И това ще бъде вино с добър обем, а не краткотрайно младо вино. Ще бъде ценено по-дълго време, може би дори до пролетта „.

Тази година производителите са изправени пред голямо предизвикателство и отчитат  спад на продажбите  с около 20%  заради затворените заведения, където предимно се реализират тези вина. В подкрепа на независимите винопроизводители, ресторатьори и търговци в Париж и Марсилия подемат инициативата  „Божоле нуво е още живо“, като обединяват в карта всички търговски обекти в тези региони, в които се предлага реколта 2020. Revue du Vin de France от своя страна събра всички изби, дегустации, събития и локации, свързани с деня на Божолето в карта, подкрепяйки винопроизводителите в Beaujolais.  Много от винарските изби организират виртуални дегустации за своите клиенти, които ще отворят бутилка от дивана си.

В същия момент в България излизат доста качествени млади вина, от почти всички регони на страната, с голямо разнообразие от сортове и избрана технология. По примера на французите и ние можем да подкрепим местни лозари и винари, като изберем младо вино от България в тези трудни за всички времена. Дефилето на младото вино е ежегоден празник за Пловдив, изпълнен с богата седмична програма и 3 дневен фестивал в Стария град. И тази година се насладихме на млади вина от избите, но като че ли ресторатите в града отново останаха пасивни. Никъде по заведенията в Пловдив младото вино от български изби не влезе в програмата,  но много от тях вече са поръчали Beaujolais  Nouveau от Франция и ще го отворят тази вечер. Не подкрепяме местното вино и фестивал, но подкрепяме френското!

Дали не е време да направим карта на заведенията, търговските обекти и онлайн магазините в България, предлагащи предимно български вина, което ги превръща в посланици на българското вино?

Ето защо решихме да подкрепим българските млади вина и да Ви приканим да отворите бутилка от тях! Не ни разбирайте погрешно – Beaujolais nouveau е прекрасно вино, но каузата „Подкрепи българското вино”, която стартира още през пролетта, е още по-актуална сега, когато всички винари изпитват затруднения заради пандемията!

Ето и няколко предложения за прекрасни млади вина от български изби:

Вила Мелник – Young & Crazy мелник 55 (50%) х пино ноар 40% и санджовезе 10%
Ароматът представлява мощна атака от свежи горски плодове – ягода, малина, боровинка и касис, предизвикани от авантюристичния мелник 55 и стария елегантен познайник пино ноар. Това младо и буйно вино поднася усещане за златна и плодородна есен, и носи духа на Мелнишки тероар. Сочно небце с богати и интензивни плодови вкусове. Изразителен и запомнящ се финал, подчертаващ присъствието на италианския благородник санджиовезе.  1200 бутилки са произведени от това вино. Цена: 11 лв

Винарна Братанови – Младо мерло от Шишманово 2020
Вино със сочен аромат на зрели черни и червени плодове, касис, череша, вишна, лек нюанс на ядки, сочно и ефирно тяло, с лека остатъчна захарност. Вино с кауза – част от сумата от всяка продадена бутилка се дарява за Българското дружеството за закрила на птиците БДЗП и в частност на царския орел, защитен в района на Южен Сакар. Цена: 10 лв.

Jolly Vitners – Jolly &Young 2020 Каберне Фран и Сира -239 бутилки.
Леко и свежо младо вино. Ясно изразени аромати на черни горски плодове. Плодов вкус на червени плодове с пикантни нотки на пипер и зелена чушка. Меки танини, средноизразено тяло и освежаващ финал. Комбинира се добре с паста, барбекю и пикантни бели сирена. Цена 10 лв.

 

Винарска изба Рупел  Red Young Wine Merlot 2020
Виното е с изискан букет от плодови аромати, с искрящ рубинен и багрилен цвят, бодро тяло, богато на танини, крепко и артистично. Подходящо за бърза консумация, нефилтрирано, с приятен и ароматен вкус на младо вино, със силен сортов характер, мощни антиоксиданти, полезно за здравето. Цена: 8 лв

Едоардо Миролио Bouquet Nouveau (сорт букет)
Вино е с рубинено-червен цвят с блясък, интензивен плодов аромат на свежи червени и черни плодове. Вкусът е много лек за младо червено вино, сочен, с копринено меки танини, подканваща свежест и плодовост, завършва елегантно и хармонично. Виното е произведено по технология на „божоле нуво“ с въглекисела мацерация.

Винарна Ялово Младо вино 2020, рубин 70 % и мерло 30 %
Класическа ферментация в дъбова каца на ронкано грозде. Виното не е избистряно и стабилизирано и е със запазен плодов аромат и свежест. Цена- около 15 лв.

 

 

Автор: Красимира Кодукова – WineTour Maker.com

Подобни статии