Jarava Winery

Beaujolais Nouveau vs Младо вино от България

Beaujolais Nouveau vs Младо вино от България

Тази година надписът „Божоле Нуво е вече тук” (в оригинал  Beaujolais Nouveau est arrivé или английският му превод The new Beaujolais has arrived) ще се среща по-често в онлайн пространството, винени магазини и други търговски обекти, отколкото по ресторантите и баровете по цял свят. В много страни заведенията са затворени, а винените любители ще се радват на виното от вкъщи.Вината с наименованието Beaujolais Nouveau, от географската апелация Beaujolais, отговарят на много критерии и спецификации, които производителите трябва да спазват, а най-характерна е въглекиселата мацерация за около 4-5 дни, която способства за ароматите на пресни плодове, зрели круши, банан и ниската концентрация на танини.

От 1985 г денят на Beaujolais Nouveau се чества в третия четвъртък на ноември, само няколко седмици след гроздобера на сорта Гаме, от който са направени тези вина.  Разбира се, законодателството позволява присъствие на 15% от друг сорт грозде като шардоне, пино ноар, пино гри, алиготе или мелон.

Към днешна дата няколко десетки лозари от региона на Божоле произвеждат  това леко и пивко червено вино, а милиони бутилки отпътуваха за цял свят дни преди деня на Beaujolais Nouveau– 19 ноември. David Ratignier, вице-президент на Inter Beaujolais, споделя в сайта Le Patriote : „слънчева реколта, с красив интензитет на цветовете, по-скоро към черните плодове. И това ще бъде вино с добър обем, а не краткотрайно младо вино. Ще бъде ценено по-дълго време, може би дори до пролетта „.

Тази година производителите са изправени пред голямо предизвикателство и отчитат  спад на продажбите  с около 20%  заради затворените заведения, където предимно се реализират тези вина. В подкрепа на независимите винопроизводители, ресторатьори и търговци в Париж и Марсилия подемат инициативата  „Божоле нуво е още живо“, като обединяват в карта всички търговски обекти в тези региони, в които се предлага реколта 2020. Revue du Vin de France от своя страна събра всички изби, дегустации, събития и локации, свързани с деня на Божолето в карта, подкрепяйки винопроизводителите в Beaujolais.  Много от винарските изби организират виртуални дегустации за своите клиенти, които ще отворят бутилка от дивана си.

В същия момент в България излизат доста качествени млади вина, от почти всички регони на страната, с голямо разнообразие от сортове и избрана технология. По примера на французите и ние можем да подкрепим местни лозари и винари, като изберем младо вино от България в тези трудни за всички времена. Дефилето на младото вино е ежегоден празник за Пловдив, изпълнен с богата седмична програма и 3 дневен фестивал в Стария град. И тази година се насладихме на млади вина от избите, но като че ли ресторатите в града отново останаха пасивни. Никъде по заведенията в Пловдив младото вино от български изби не влезе в програмата,  но много от тях вече са поръчали Beaujolais  Nouveau от Франция и ще го отворят тази вечер. Не подкрепяме местното вино и фестивал, но подкрепяме френското!

Дали не е време да направим карта на заведенията, търговските обекти и онлайн магазините в България, предлагащи предимно български вина, което ги превръща в посланици на българското вино?

Ето защо решихме да подкрепим българските млади вина и да Ви приканим да отворите бутилка от тях! Не ни разбирайте погрешно – Beaujolais nouveau е прекрасно вино, но каузата „Подкрепи българското вино”, която стартира още през пролетта, е още по-актуална сега, когато всички винари изпитват затруднения заради пандемията!

Ето и няколко предложения за прекрасни млади вина от български изби:

Вила Мелник – Young & Crazy мелник 55 (50%) х пино ноар 40% и санджовезе 10%
Ароматът представлява мощна атака от свежи горски плодове – ягода, малина, боровинка и касис, предизвикани от авантюристичния мелник 55 и стария елегантен познайник пино ноар. Това младо и буйно вино поднася усещане за златна и плодородна есен, и носи духа на Мелнишки тероар. Сочно небце с богати и интензивни плодови вкусове. Изразителен и запомнящ се финал, подчертаващ присъствието на италианския благородник санджиовезе.  1200 бутилки са произведени от това вино. Цена: 11 лв

Винарна Братанови – Младо мерло от Шишманово 2020
Вино със сочен аромат на зрели черни и червени плодове, касис, череша, вишна, лек нюанс на ядки, сочно и ефирно тяло, с лека остатъчна захарност. Вино с кауза – част от сумата от всяка продадена бутилка се дарява за Българското дружеството за закрила на птиците БДЗП и в частност на царския орел, защитен в района на Южен Сакар. Цена: 10 лв.

Jolly Vitners – Jolly &Young 2020 Каберне Фран и Сира -239 бутилки.
Леко и свежо младо вино. Ясно изразени аромати на черни горски плодове. Плодов вкус на червени плодове с пикантни нотки на пипер и зелена чушка. Меки танини, средноизразено тяло и освежаващ финал. Комбинира се добре с паста, барбекю и пикантни бели сирена. Цена 10 лв.

 

Винарска изба Рупел  Red Young Wine Merlot 2020
Виното е с изискан букет от плодови аромати, с искрящ рубинен и багрилен цвят, бодро тяло, богато на танини, крепко и артистично. Подходящо за бърза консумация, нефилтрирано, с приятен и ароматен вкус на младо вино, със силен сортов характер, мощни антиоксиданти, полезно за здравето. Цена: 8 лв

Едоардо Миролио Bouquet Nouveau (сорт букет)
Вино е с рубинено-червен цвят с блясък, интензивен плодов аромат на свежи червени и черни плодове. Вкусът е много лек за младо червено вино, сочен, с копринено меки танини, подканваща свежест и плодовост, завършва елегантно и хармонично. Виното е произведено по технология на „божоле нуво“ с въглекисела мацерация.

Винарна Ялово Младо вино 2020, рубин 70 % и мерло 30 %
Класическа ферментация в дъбова каца на ронкано грозде. Виното не е избистряно и стабилизирано и е със запазен плодов аромат и свежест. Цена- около 15 лв.

 

 

Автор: Красимира Кодукова – WineTour Maker.com

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии