Jarava Winery

Всеки трети четвъртък на ноември отваряме новото Божоле

Всеки трети четвъртък на ноември отваряме новото Божоле

От десетилетия във Франция, а от няколко години и в други страни по света, третият четвъртък на месец ноември се празнува като „Ден на младо вино Божоле Нуво“.

Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на деветнайсети век, като първи отбелязват празника винопроизводителите от град Божо (Beaujeu). Френски декрет от 1951 години разреши на производителите да пласират на пазара вина от същата година най-рано през месец декември. Но хората, които произвеждаха новото божоле, успяха да договорят по-ранна дата и тя бе изтеглена в средата на ноември.

Le Beaujolais Nouveau est arrive! или It’s Beaujolais Nouveau Time! се анонсира точно в 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември. Празненствата продължават цял ден – в четвъртък във всички магазини за вино, кафета и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира новото божоле. Това е младо вино от сорта грозде гаме, което се консумира до февруари. Произвежда се в малък винарски регион на север от Лион. Гроздоберът му се извършва през септември, задължително на ръка. В рамките на месец преминава през две ферментации между реколтата и разливането в бутилките.

ЗА ВИНОТО БОЖОЛЕ НУВО

Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет, често има плодов привкус на вишни, малини, а миналата година се предлагаше дори с привкус на банан. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. За мезе с него се сервират месо, колбаси или сирена. Най-големи консуматори на новото божоле във Франция са парижани, с 1,3 милиона изпити бутилки. Япония е най-големият експортен пазар за тази стока със 7 милиона пласирани бутилки. Следват САЩ с 2,4 милиона продадени бутилки и Германия – 1,2 милиона.

В България имаме наш фестивал на младото вино „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“ Пловдив, който всяка година се провежда през месец ноември ! Тази година датите са 25, 26 и 27 ноември. На фестивала може да опитате много млади вина от Български изби които по нищо не отстъпват на прочутото Божоле !

5.0/5.0 Article rating
10 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии