9 май – световен ден на Мускат

9 май – световен ден на Мускат
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (33%)
  • 😏 Интересно (33%)
  • 🤓 Полезно (33%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Винoто е най-популярна напитка от хиляди години. Мускат е специален сорт грозде който се използва още от времето на Ренесанса в Италия.

Италианските вина винаги са имали репутация в своето разнообразие. Вината направени от този сорт, имат уникалност, която може да бъде идентифицирана от много хора.

Искрящият им богат и същевременно толкова лек вкус, е любима напитка за нежната половинка от човечеството. Ароматния профил е толкова завладяващ, че много хора се влюбват в него още от „Първа глътка“ Денят на Мускат има за цел да отбележи историята и вкуса на това деликатно вино.

Как е възникнал деня на Мускат

Националният ден на мускат се чества от 2012 г. Денят се въвежда от Gallo Family Vineyards, която е създадена през 1933 г.

Съвсем очевидно е, че Денят на Мускат е бил създаден от фамилията за да празнуват своите вина от сорта, но няма причина да не празнуваме и всички ние, вината направени от гроздето на голямото семейство Мускат.

Мускат е родом от района на юг от Черно море близо до спорните територии на Грузия и Армения. Смята се, че винопроизводството е възникнало в Месопотамия още през 3000 г. пр.н.е. и е помогнало да повлияе на Египет преди династичните времена.

Смята се, че производството на вино в Италия произлиза от влиянието на етруската цивилизация, живяла в днешна Тоскана. Също така вероятно е повлияло на месопотамските цивилизации, преди гърците да донесат винопроизводство в Сицилия.

Римляните подобриха процеса на винопроизводство и по този начин станаха известни със своите техники. Едва през 19 и 20 век производството на вино става регулирано. Днес италианското вино е високо ценено заради своя вкус и аромат.

Семейството на мускатите включва над 200 сорта грозде, сред които Мускат Отонел и Мускат Лунел които са най-широко разпространени в Унгария.

Мускато Бианко, едно от най-старите сортове грозде в Италия. Мускат е популярен с разнообразието си от аромати и разновидности, гроздето може да бъде от бяло до почти черно, а вкуса – от сух до сладък. От него се произвеждат както леки и сухи вина, така и сладки, пенливи, също така и десертно вино. Поради тази причина този сорт е доста универсален.

Мускат е трето най-популярно вино в Съединените щати, което и се превърна в популярна парти напитка. То има вариации на бяло, червено и розово, и се съчетава с много видове храни.

В България имаме впечатляващи вина от сорта мускат и различните му разновидности. Той е гъвкав и влиза много добре в купаж с други бели сортове.

 

Подобни статии