Jarava Winery

9 май – национален ден на Мускат

9 май – национален ден на Мускат

Винoто е най-популярна напитка от хиляди години. Мускат е специален сорт грозде който се използва още от времето на Ренесанса в Италия.

Италианските вина винаги са имали репутация в своето разнообразие. Вината направени от този сорт, имат уникалност, която може да бъде идентифицирана от много хора.

Искрящият им богат и същевременно толкова лек вкус, е любима напитка за нежната половинка от човечеството. Ароматния профил е толкова завладяващ, че много хора се влюбват в него още от „Първа глътка“ Денят на Мускат има за цел да отбележи историята и вкуса на това деликатно вино.

Как е възникнал деня на Мускат

Националният ден на мускат се чества от 2012 г. Денят се въвежда от Gallo Family Vineyards, която е създадена през 1933 г.

Съвсем очевидно е, че Денят на Мускат е бил създаден от фамилията за да празнуват своите вина от сорта, но няма причина да не празнуваме и всички ние, вината направени от гроздето на голямото семейство Мускат.

Мускат е родом от района на юг от Черно море близо до спорните територии на Грузия и Армения. Смята се, че винопроизводството е възникнало в Месопотамия още през 3000 г. пр.н.е. и е помогнало да повлияе на Египет преди династичните времена.

Смята се, че производството на вино в Италия произлиза от влиянието на етруската цивилизация, живяла в днешна Тоскана. Също така вероятно е повлияло на месопотамските цивилизации, преди гърците да донесат винопроизводство в Сицилия.

Римляните подобриха процеса на винопроизводство и по този начин станаха известни със своите техники. Едва през 19 и 20 век производството на вино става регулирано. Днес италианското вино е високо ценено заради своя вкус и аромат.

Семейството на мускатите включва над 200 сорта грозде, сред които Мускат Отонел и Мускат Лунел които са най-широко разпространени в Унгария.

Мускато Бианко, едно от най-старите сортове грозде в Италия. Мускат е популярен с разнообразието си от аромати и разновидности, гроздето може да бъде от бяло до почти черно, а вкуса – от сух до сладък. От него се произвеждат както леки и сухи вина, така и сладки, пенливи, също така и десертно вино. Поради тази причина този сорт е доста универсален.

Мускат е трето най-популярно вино в Съединените щати, което и се превърна в популярна парти напитка. То има вариации на бяло, червено и розово, и се съчетава с много видове храни.

В България имаме впечатляващи вина от сорта мускат и различните му разновидности. Той е гъвкав и влиза много добре в купаж с други бели сортове.

Снимка корица: blog.juicegrape.com

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии