Lozenitsa Estate

8 февруари – Международен ден на скоча

8 февруари – Международен ден на скоча

Scotch Whisky – Скоч, Шотландско уиски

Международният ден на скоча се пада на 8 февруари всяка година. Това е световен празник на шотландското уиски и всеки (който е над законната възраст за употреба на алкохол) може да се включи, като сподели своите истории и съобщения за шотландско уиски с помощта на хештага #InternationalScotchDay.

Понятието “Скоч уиски” или както разговорно се казва само “скоч” има точно определение в Обединеното кралство. Според последната редакция на регулационните закони за шотландско уиски от 2009 г., това означава:
– Да е произведено в Шотландия от малциран ечемик, към който могат да бъдат добавяни само цели зърна от други сортове. В регулацията има упоменати изисквания за превръщането на малца в каша в съответната дестилационна и ферментирането й само с добавка на мая.
– Да бъде дестилирано с алкохолен градус не повече от 94,8%, за да може дестилатът да има аромат и вкус от използваната суровина и метода на производство. Този градус обаче е твърде широко изискване, заради вида уиски blended (блендед). Колкото по-нисък е градусът на дестилата, толкова повече аромати и вкусови качества има той. За малцово уиски (Single Malt) дестилатите излизат от казаните с около 70% алкохол.
– Да е отлежало в Шотландия в дъбови бъчви с вместимост не по-голяма от 700 л в продължение най-малко на 3 години.
– Да носи цвета, аромата и вкуса от използваните суровини, и метода на производство, отлежаването, като не може да се добавя никаква друга субстанция освен вода и оцветяване с обикновен карамел.
Това са общите условия за скоч уиски, а за различните видове има допълнителни изисквания. Виж тук Scotch Whisky Regulations (SWR).

Използвани са материали от: scotchwhiskyexperience.co.uk и whisky-taste.com

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии