8 февруари – Международен ден на скоча

8 февруари – Международен ден на скоча
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Scotch Whisky – Скоч, Шотландско уиски

Международният ден на скоча се пада на 8 февруари всяка година. Това е световен празник на шотландското уиски и всеки (който е над законната възраст за употреба на алкохол) може да се включи, като сподели своите истории и съобщения за шотландско уиски с помощта на хештага #InternationalScotchDay.

Понятието “Скоч уиски” или както разговорно се казва само “скоч” има точно определение в Обединеното кралство. Според последната редакция на регулационните закони за шотландско уиски от 2009 г., това означава:
– Да е произведено в Шотландия от малциран ечемик, към който могат да бъдат добавяни само цели зърна от други сортове. В регулацията има упоменати изисквания за превръщането на малца в каша в съответната дестилационна и ферментирането й само с добавка на мая.
– Да бъде дестилирано с алкохолен градус не повече от 94,8%, за да може дестилатът да има аромат и вкус от използваната суровина и метода на производство. Този градус обаче е твърде широко изискване, заради вида уиски blended (блендед). Колкото по-нисък е градусът на дестилата, толкова повече аромати и вкусови качества има той. За малцово уиски (Single Malt) дестилатите излизат от казаните с около 70% алкохол.
– Да е отлежало в Шотландия в дъбови бъчви с вместимост не по-голяма от 700 л в продължение най-малко на 3 години.
– Да носи цвета, аромата и вкуса от използваните суровини, и метода на производство, отлежаването, като не може да се добавя никаква друга субстанция освен вода и оцветяване с обикновен карамел.
Това са общите условия за скоч уиски, а за различните видове има допълнителни изисквания. Виж тук Scotch Whisky Regulations (SWR).

Използвани са материали от: scotchwhiskyexperience.co.uk и whisky-taste.com

 

Подобни статии