Jarava Winery

8 неща, които трябва да знаете за немското вино

8 неща, които трябва да знаете за немското вино

Няма съмнение, че Германия се превърна в синоним на най-известния ризлинг в света, особено от лозята по бреговете на прословутата и стръмна долина на река Мозел. Но не е чудно страната защото там се отглеждат много интересни сортове бели и червени сортове в 13 -те си региона.

Сега е моментът да се запознаете добре с другите винарски региони на Германия и да сложите на трапезата си други немски сортове, като Dornfelder, Trollinger, Silvaner и Scheurebe. Ето осем причини, поради които тази есен немското вино трябва да бъде в списъка ви със задачи:

1. СТРАНАТА ИМА ВПЕЧАТЛЯВАЩА ИСТОРИЯ НА ВИНОПРОИЗВОДСТВОТО

Германия произвежда вино от почти две хилядолетия. Например записаната история на лозарството на регион Заксен, един от по-новите региони, който получава официален статут на зона на производството на вино, датира от 1161 г., когато църквата и аристокрацията са били основни собственици на имоти. Заал-Унструт, най-северният лозаро-винарски регион в Европа, произвежда вино от 998 г. сл. Хр. По-рано император Карл Велики помага за разпространението на лозарството в Германия и други части на тогавашната Свещена Римска империя. Около 800 -та година той донесъл винопроизводството в Рейнго, след като забелязал от двореца си Ингелхайм, че снегът се стопява по-бързо от отсрещната страна на река Рейн и установил, че би било подходящо за лозарството. Римляните започват да отглеждат лозя много преди това в Мозел, още през втория век пр. н. е. В Мозел има изба, която, се предполага, че датира от 330 г. сл. Хр.

2. РИЗЛИНГ ВИ ДАВА ОПЦИИ

Вече знаем, че не всичкия Ризлинг е сладък. В Германия 69,2 процента от общото производство на вино през 2018 г. бяха сухите и полусухите вина.

Ризлинг се предлага почти във всяка форма, която искате в Германия – от пенлив, полисух, сух и силно сладък. Не бива да мислите, че ризлинга има едно лице, той е многолик и ще е добре да се запознаете със всичките му разновидности и стилове. Традиционно немските етикети за вино ви дават всичко, което трябва да знаете за виното – гроздето, региона и лозето.

Ако искате много сух ризлинг, потърсете думата „trocken“, тъй като означава сухо вино, с никога повече от 9 грама остатъчна захар на литър. „Halbtrocken“, считан за полусух, ще съдържа по-малко от 18 грама остатъчна захар на литър (за сравнение, млякото има около 50 грама захар на литър). Можете също така да забележите думите kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese или eiswein. Тези думи се отнасят до зрялост на гроздето, когато се бере – kabinett е най-малко узрял, spätlese е следващият по узряване („spät“ означава закъснял, отнасящ се до факта, че гроздето остава на лозата по-дълго и има възможността да развие повече захар ), и така нататък.

Когато става въпрос за вина с етикет kabinett, spätlese и auslese, знайте, че макар и да имат малко остатъчна захар, те трябва да бъдат много високо балансирани. Консумирайте с пикантно къри, пилешка салата или суши.

Структурата е това, което прави виното толкова зашеметяващо. В тези вина е най- важно да има баланс между сладост и киселинност. Най-добрите винопроизводители в Германия са усъвършенствали този баланс. Благодарение на по-хладния климат гроздето не узрява толкова добре, колкото в по-топлите райони, запазвайки своята киселинност и перфектния сладък баланс. Опитайте полу-сладък ризлинг с пържено пилешко месо и се пригответе да си издуха ума.

3. РИЗЛИНГЪТ НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО СОРТ БЯЛО ГРОЗДЕ В ГЕРМАНИЯ

Докато Ризлинг е единственият най-широко засаден сорт грозде, другите бели сортове в Германия, като Müller-Thurgau, Silvaner, Grauburgunder, Weissburgunder, and Scheurebe, представляват повече от 43 процента от лозовите масиви на страната.

Изненадващо, но вярно, Мюлер-Тургау, е малко оценено бяло грозде което вирее на хладно, и представлява 12 процента от лозовите насаждения в Германия, което го прави второто най-широко отглеждано грозде. Това леко флорално, супер свежо вино е идеално за ежедневно пиене и се съчетава добре с печено дърпано свинско или Фо супа.

Имената Pinot Gris и Pinot Blanc са ви познати, те са особено важни в Германия, която е най-големият световен производител на Pinot Blanc (наричан Weissburgunder на местно ниво) и другият най-голям производител на Pinot Gris (наричан Grauburgunder). И двета сорта са мутации на Pinot Noir и могат да бъдат намерени в цяла Германия, особено в Rheinhessen, Pfalz и Baden.

Другия известен сорт Silvaner, (който понякога може да се намери в уникална, яйцевидна бутилка, наречена bocksbeutel) има дълга история в Германия, произвеждаща сочни, плътни бели вина. Приятен, свеж Silvaner е почти идеален с обилна салата или пържене на тофу.

Scheurebe (SHOY-ray-buh), отглеждан предимно в Rheinhessen, е хибрид на Ризлинг и неизвестно диво грозде, който е бил кръстосан от д-р Георг Шеу през 1916 г. С идиосинкратични нотки на касис и грейпфрут, това ароматно грозде е култов фаворит сред немските винопроизводители.

4. ЧЕРВЕНИ ВИСОКОКИСЕЛИНИ ВИНА В ГЕРМАНИЯ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЪВКАВИ

„Любовта към Пино Ноар“? Потопете се в немски червени вина. Повече от една трета от немските лозя са засадени с червени сортове, а Германия е третият най-голям производител на пино ноар в света, след като Франция и американският шпетбургундер, известен още като Pinot Noir, са известни с отличителната си подправка и освежаваща киселинност, което го прави изключително приятен. Той представлява повече от 60 процента от гроздовите насаждения в скалистите склонове на региона Ahr, известни като „райското червено вино на Германия“. Както и във всички ваши любими вина от Пино Ноар от всяка точка на света, той е прекрасен с печено пиле или сьомга на скара.

Ако харесвате охладени бледо червени вина, се насочете направо към Trollinger (наричан Schiava в Северна Италия) с леко опушените ягодови аромати, перфектен със сирене и колбаси. Следващия път, когато запарите кнедли или поръчате някакво мофонго, отворете бутилка охладен Trollinger за освежаващ финал.

Кадифеният, танинов Dornfelder от Pfalz или Rheinhessen е перфектен, ако търсите червено вино с малко повече огън, за да консумирате с богати месни ястия – например барбекю. Неговия цветен характер и аромати на свежи плодове го прави отличен за колбаси или месни пици. Portugieser, който изненадващо идва от Дунав, а не от Португалия, обикновено се отглежда в Pfalz, Rheinhessen и Ahr от него се правят средно тежки, свежи червени вина и розе.

5. ПЕНЛИВИТЕ ВИНА СЕ ВДИГАТ

Немската дума за пенливи е „sekt“ и почти всичките ви любими немски винени сортове се превръщат в пенливо вино, като около 50 процента от първокласното немско пенливо вино е произведено от Ризлинг и 30 процента от сортовете Пино, според GuildSomm. В Германия има над 1000 производители, а германците пият повече пенливо вино на глава от населението, отколкото в която и да е друга страна, което го прави малко трудно да се намери другаде. И ако откриете бутилка с надпис „winzersekt“, значи имате особен късмет – това е класификацията за чист сорт грозде, отглеждан в винтидж имоти, защото 100% от гроздето трябва да идват от техните собствени лозя, това са пенливи вина с особено високо качество. Winzersekt е еквивалент на немското винопроизводство на шампанско, което се произвежда с класическата ферментация в бутилки.

6. ГЕРМАНИЯ ИМА 13 РЕГИОНА, 12 ОТ КОИТО ВЕРОЯТНО НИКОГА НЕ СТЕ ЧУВАЛИ

Ако сте запознати с който и да е регион в Германия, например, познавате Мозел и с основателна причина: Невероятните шисти почви и стръмните речни склонове създават несравними вина, особено ризлинг. Но има още 12 региона отвъд Мозел (повечето от които също са кръстени на реките, които текат през тях – и произвеждат еднакво вълнуващи вина), които заслужават вашето внимание. Микроклимата варира значително в различните региони, като най-южният Баден е единственият германски регион, който принадлежи към климатичната зона B на ЕС, обозначена за по-топлите региони. Точно на север от Баден и по френската граница, Pfalz се радва на почти средиземноморски климат, докато мекият климат в Ahr, на северозапад, позволява на редица червени сортове да растат успешно.

Фактът, че висококачественото вино може да бъде направено досега на север, е възможно преди всичко благодарение на Гълфстрийм, внасящ топъл въздух през множеството речни долини. Лозите са стратегически засадени на склонове с южно изложение в долини, защитени от суровото време, а огромното почвено разнообразие в Германия също играе важна роля със разнообразието от почвени типове, които задържат топлина и могат да задоволят нуждите на много различни сортове грозде.

7. ВСЯКА ГОДИНА ГЕРМАНИЯ ИЗБИРА „НЕМСКА ВИНЕНА КРАЛИЦА“

Всяка есен Германският винен институт избира „немска винена кралица“ от един от 13-те региона от група кандидати, всеки от които проявява силен ангажимент към немското вино. 70-членното жури, което избира всяка година Wine Queen, се състои от професионалисти от индустрията, пресата и политически лидери. От 1949 г. организацията „НЕМСКА ВИНЕНА КРАЛИЦА“ отговаря за комуникацията пред света на немското вино с обществеността и е на път около 250 дни в годината. Настоящата кралица на виното е Анджелина Фогт от региона Nahe, която е подкрепена от германските винени принцеси Джулия Софи Бьоклен от Вюртемберг и Каролин Хиленбранд от Hessische Bergstrasse.

8. НЕМСКОТО ВИНО СЕ РАЗВИВА НЕПРЕКЪСНАТО

Най-хубавото е, че немското вино е фокусирано върху иновациите – използвайки уроците от миналото, за да създаде по-светло бъдеще. Разпространява се нова технология за преса, която имитира ефекта на древните преси за кошници. И много напредничави производители избират да превърнат своите лозя в органични и биодинамични лозарски практики.

Много от немските производители работят с най-добрите бургундски производители на бъчви, за да доставят най-добрите бъчви за техните уникални вина от Пино Нуар. Младите винопроизводители се обединяват, което позволява на членовете на групи като „Поколение Ризлинг“ по-добър достъп до винопроизводството и маркетинговите ресурси. Тук се събират уроците по история и съвременните иновации.

Винената култура в страната процъфтява, подкрепена от висококачественото вино което произвежда. Немско вино, оставя незабравим спомен от минало, настояще и бъдеще.

Източник: vinepair.com

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии