Jarava Winery

7-те грешки, които любителите на виното правят най-често

7-те грешки, които любителите на виното правят най-често

1. Пълнят чашата си до ръба
Виното не е бира. Само защото някои чаши могат да поберат цяла бутилка вино, не значи че трябва да го правите. Препълнените чаши са тежки и тромави, а пиенето от тях е трудно.

2. Не държат чашата за столчето
Винаги, при всички обстоятелства дръжте чашата си за столчето, а не за горната ѝ част. В противен случай ръката ви затопля виното, а и естетически изглежда много по-добре.

3. Избират виното по етикета
И децата знаят, че не трябва да съдим по книгата само по корицата ѝ. Никога не купувайте вино само заради етикета му. Когато отворите виното и се разочаровате от вкуса му, няма да бъдете толкова въодушевени от красивата бутилка.

4. Избират винаги едно и също вино
Пиете само бяло вино? Харесвате само определен вид? Спрели сте се на един определен регион? Глупости.
Има над 6 милиона вина, произхождащи от хиляди региони и сортове грозде. Най-забавната част от виното е разнообразието и безкрайните възможности. Винаги можете да откриете нещо по-добро и интересно. Не се ограничавайте.

5. Придържат се към класическите правила за комбиниране на вино и храна
Разбира се, че в комбинирането на вино има някои класики, като например червено месо и червено вино и бяло вино и морска храна. Но това са препоръки, а не правила, по които трябва да живеете. Експериментирайте, няма да ви навреди, а и нищо чудно да откриете, че вашият личен вкус е различен от общо приетото.

6. Пият прекалено бързо
Тук трябва да признаем, че почти всеки е съгрешавал. Понякога виното е толкова добро, че забравяме да забавим темпото и да му се насладим напълно.

7. Изпадат в ненужни подробности, когато опитват вино
Знаете ли, че когато сервитьорът ви сипва вино, той не очаква да му направите пълна аутопсия и да дискутирате какво точно харесвате или не във вкуса, цвета и прочие? Целта на първоначалната дегустация е да се уверите, че виното е било добре бутилирано и няма някакъв проблем – не киселее, не е прекалено воднисто. Не е нужно да обмисляте избора си 5 минути – лека глътка и помирисване също ще свършат работа.

3.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ