Jarava Winery

6 основни съвета при дегустация на вино

6 основни съвета при дегустация на вино

Виното е изискана напитка, която вълнува съзнанието на човека още от далечната древност. Освен със своя опияняващ вкус, е известно и с полезните си свойства. Но днес ще се съсредоточим върху удоволствието от консумация на вино и затова сме ти подготвили шест основни правила за поднасяне и дегустиране на вино. Ако свикнеш да ги прилагаш гроздовият еликсир ще ти разкрие своите тайни.

Избор на правилната чаша

Колкото и странно да звучи, чашите играят важна роля при дегустацията на вино! Неправилно избраният съд може да попречи на пълното разкриване на ароматите и вкусовете на напитката. Съществуват множество различни чаши създадени специално за различните сортове вина, но за да не превръщате дома си в стъкларски магазин ви съветваме да заложите на класическа стъклена чаша с форма на лале. Тънките стени, абсолютната прозрачност и дългото стъбло са други ключови характеристики, които не могат да бъдат пренебрегнати. Разбира се, не забравяйте, че чашите трябва да са сухи и чисти.

Обърнете внимание и на начинът, по който държите чашата. Като правило, когато дегустирате вино, дръжте чашата за стъблото, без да докосвате стените й с пръсти. Докосването на стъклото с пръсти може да повлияе на температурата на самата напитка, което е крайно нежелателно. А зацапването с пръстови отпечатъци е не само грозно, но и ще попречи на оценката на цвета.

Пълнене на чашата

Важно е не само в какво наливате виното, но и как го правите. Да, виното е сложна и многостранна напитка, но ако спазвате всички правила, то лесно ще ви разкрие своите незабравими вкус и аромат. Препоръчваме да отворите бутилката предварително, за да дадете възможност на напитката да събуди своите добродетели.

Чашата трябва да е пълна максимум на 1/3 и между другото, ако вашият дегустационен план има няколко различни вина, тогава е по-добре да започнете с по-леките и постепенно да преминете към по-силните сортове. Леките вина включват пенливи, розе и бели вина. По-тежките сортове са червените вина. Между различните вина е хубаво да изпивате глътка вода, това ще ви помогне да освежите вашите вкусови рецептори.

Важна е и температурата на виното. Нормата за леки сухи бели вина е 8-10 градуса, за червените – 10-14 градуса, за силните вина – 15-16 градуса, за десертните и пенливи вина – 9-11 градуса.

Оценете напитката визуално

За да оцените виното визуално, чашата трябва да бъде поставена на нивото на очите. Първо, трябва да оцените прозрачността и цвета на напитката. Качественото вино трябва да е без ивици и мъгла. Що се отнася до цвета, най-добре е да го разглеждате на бял фон, например върху плътна салфетка или памучна кърпа. По правило отлежалите вина са с по-тъмен цвят. Мътният кафеникав цвят на напитката може да означава увреждане на виното в резултат на неправилно съхранение.

След това разклатете чашата внимателно. Напитката ще остави капки по стените на чашата, които във Франция се наричат „винени крачета“. Колкото по-дълго се задържат, толкова по-добра е напитката. Също така, чрез „винените крачета“ можете да проверите силата на виното. Ако се стичат бързо и изчезнат, означава, че виното е сухо.

Уловете аромата на виното

Обострете обонянието си! Този етап е не по-малко важен от действителния вкус на виното. Ароматът е важна характеристика на напитката, която може да предостави много информация за определен сорт вино. Показателите, които говорят за качеството на напитката, са интензивността и сложността на букета. Струва си да се помни, че младите вина обикновено имат по-прости аромати, а отлежалите вина от своя страна имат по-богат и сложен аромат.

Има три основни аромата, които могат да бъдат присъщи на качественото вино: флорален (роза, бъз), плодов (лимон, праскова, ананас) и пикантен (ванилия, тютюн).

Вкусът на виното

Ето, че стигнахме до най-важния етап, а именно вкусването на виното. Първо, трябва да отпиете малка глътка вино и като че ли да го „сдъвчете“, като дадете възможност на напитката да се разпространи по вкусовите рецептори на езика и небцето. Опитайте се да определите какво вкусвате: сладко, кисело или тръпчиво. След това можете леко да отворите устните си и да издишате.

На втората глътка се съсредоточете по-сериозно върху сетивата си. Загрявайки се в устата, виното отделя аромати и пари, които правят възможно по-доброто разбиране на консистенцията, киселинността и вкуса на напитката. Не забравяйте, че всички компоненти на виното трябва да бъдат балансирани и твърде яркото подчертаване на един от тях означава, че напитката е с ниско качество. Запомнете, че доброто вино има хармоничен вкус.

Обърнете внимание на послевкуса

Важно е да се анализира какъв вкус и аромат оставя виното след себе си. Тази техника може да разкаже и за качеството на напитката. Ако виното е с ниско качество, послевкусът ще изчезне твърде бързо, но ако богатият вкус продължава дълго време, тогава напитката, която сте избрали, е достойна за внимание. В същото време прекомерната стипчивост и киселинност не са добри показатели за послевкус. Те говорят по-скоро за лошото качество на виното.

След като преминете през всички етапи на правилната дегустация, можете напълно да се насладите на чаша от тази благородна напитка. Основното нещо е да запомните, че въпреки всички лечебни свойства, виното си остава алкохол, така че трябва да се консумира умерено.

Източник: avanti-bg.com

4.8/5.0 Article rating
9 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии