Jarava Winery
Lozenitsa Estate

50 факта за вината от всеки щат на Америка

50 факта за вината от всеки щат на Америка

Съединените американски щати са обединени на един фронт: всичките 50 щата в Съюза по някакъв начин отглеждат грозде и произвеждат вино. Ще прочетете по надолу по един, или два факта за виното във всеки щат, така че да можете наистина да удивите хората със познаване американското вино. Тъй като износът на вино от САЩ продължава да се увеличава и местната винена индустрия се разширява все повече, решихме да ви запознаем накратко с някои интересни факти за всеки щат. По-голямата част от тези факти за виното са получени от American Wine от Jancis Robinson и Lynda Murphy.

Легенда: American Viticultural Areas (AVA) Превод: Американски лозарски райони

50 факта за виното в Америка

  1. ВАШИНГТОН : Вторият по големина щат за производство на вино, големи участъци от земя, където се засажда грозде, дължат разнообразието на своите почви от „наводненията в Мисула“, които отлагат пясък, тиня и множество минерали в цялата Колумбийска долина AVA.
  2. ОРЕГОН: Четвъртият по големина щат за производство на вино, известен червените вина Пино Ноар, белите произведени от Пино Гри.
  3. КАЛИФОРНИЯ: Над 90 процента от виното, произведено в САЩ, се прави там, което възлиза на близо 250 милиона кашона годишно.
  4. АЙДАХО : Освен всички растения, идващи от Айдахо, са засадени и над 1600 акра лозя (някои на височина до 3000 фута, по-високи от всички засадени в Калифорния), и 50 винарни в момента произвеждат много вино, като най-много от Шардоне, Ризлинг и Вионие.
  5. НЕВАДА:  Първата винарна, създадена в Невада е Pahrump Valley Winery, която е на около час път с кола западно от Лас Вегас и е основана през 1990 г. Те претендират, че произвеждат първото търговско вино в щата, пуснато през 2005 г. – Zinfandel.
  6. ЮТА: Първите лозя са засадени през 60-те години на 18-ти век от мормоните на Джоузеф Смит, но поради промени в мормонската доктрина, тези лозя загиват. Сега всичко е възродено наново.
  7. АРИЗОНА : Джеймс Мейнард Кийнън от групата Tool, спечелила награда Грами, произвежда няколко вина под своя етикет Caduceus Cellars. Той е продуцирал един от най-добрите филми за винопроизводството: Blood Into Wine .
  8. МОНТАНА: Лозята са засадени на западните склонове на Скалистите планини, но повечето лозари купуват грозде от други щати, като близкия Вашингтон, за да произвеждат вината си.
  9. УАЙОМИНГ : Винарна в Джаксън Хоул, популярната ваканционна къща за много богати американци, също е дом на винарната Джаксън Хоул, която доставя грозде от Сонома и Напа.
  10. КОЛОРАДО: С над 100 винарни, лозята са засадени на екстремни височини, едни от най-високите в САЩ между 4000 и 7000 фута.
  11. НОВО МЕКСИКО: Близо век и половина преди Калифорния за първи път да види лози, засадени в нейните почви, двама свещеници и един монах се смятат, че те са засадили лозя в долината Рио Гранде през 1629 г. с резници от Испания.
  12. СЕВЕРНА ДАКОТА : Забележително е, че някой се осмелява да произвежда вино в Северна Дакота.“ Но всички американци са равни, защо да не опитат.
  13. ЮЖНА ДАКОТА: В сянката на планината Ръшмор заселниците, пристигнали през 1876 г. (когато това все още е била територията на Дакота), са направили първите вина от горски плодове. Днес потомците на тези заселници произвеждат вина от грозде.
  14. НЕБРАСКА: От 2002 г. Небраска стана последният щат в САЩ, който официално има винарна.
  15. КАНЗАС: Къщата на Кери Нейшън, в Медисин Лодж, Канзас, е не само национална историческа забележителност, но и бивш дом на самата нея. Много нейни съграждани мислят обаче, че къшата би трябвало да бъде съборена, а от нея да се направят бъчви за тамошното вино.
  16. ОКЛАХОМА: Планината Озарк (която включва колосалните 3,5 милиона акра земя) с части от Арканзас и Мисури. Повечето вина, произведени в щата, използват това наименование за произход.
  17. ТЕКСАС: Е най-големият щат в САЩ с около 15 000 квадратни мили земя, но по-малко от 1000 акра са засадени с лозя.
  18. МИНЕСОТА:  Температурите понякога достигат смразяващи костите -30°F, но сортовете, отгледани от университета на Минесота, са създадени да издържат на тези крайности – като Frontenac и Marquette, например.
  19. АЙОВА : Към 2015 г. в Айова е имало 125 винарни, в сравнение с едва 25 малко повече от десетилетие по-рано.
  20. МИСУРИ: Най-широко засаденото грозде в Мисури е Norton Grape, което също се нарича „Cynthiana“ и е местен американски сорт.
  21. АРКАНЗАС : В този щат има 30 винарни към 2015 г., въпреки че няма доказателства, че вино от Арканзас някога е било сервирано по времето на Клинтън, (Преди да стане президент, изкарва два непоследователни мандата като губернатор на Арканзас).
  22. ЛУИЗИАНА: Най-добрите вина произведени в щата са Muscadine и Blanc du Bois.
  23. УИСКОНСИН: Долината на горната част река Мисисипи, най-големия AVA в САЩ, който се  радва на огромен участък от земя в южната част на Уисконсин. Езерата тук са, върху ледникови отлагания и са допринесли за добри почви, върху които расте грозде.
  24. ИЛИНОЙС : Shawny Hills AVA е дом на повечето от 147-те винарни в Илинойс (данни от 2015 г.), който се намира в южен Илинойс и се радва на малко по-високи температури от други части на щата.
  25. МИЧИГАН: Повечето от гроздовите насаждения в този щат отиват за производство на гроздов сок, конфитюри и желета на гроздова основа. Повечето от тях се продават на Welch’s. Но това грозде което е предназначено за производство на вино,(повечето са засадени достатъчно близо до езерото Мичиган), за да се възползват от езерния ефект на времето, което смекчава изключително много студените температури през зимните месеци.
  26. ИНДИАНА: Фокусът тук е върху Traminette, хибрид, създаден чрез кръстосване на “Joannes Seyve 23.416” с Gewurztraminer и разработен от университета Корнел. Обикновено се прави в полусух стил, но също и като по-сладко или пенливо вино.
  27. ОХАЙО: През 20-те години на 19 век първата успешна търговска винарна е основана от банкера Никълъс Лонгуърт, който произвежда пенливи вина от гроздето Catawba.
  28. КЕНТЪКИ: След гражданската война лозята били изкоренени и заменени с тютюневи полета, но бъдещето е сигурно: хората пушат по-малко и пият повече, така че 300+ акра засадени лози в щата със сигурност ще се увеличат.
  29. ТЕНЕСИ: Точно преди хората да влязат в държавния парк Грейт Смоуки Маунтинс за малко от онова добро старомодно американско минало, време на къмпингуване и туризъм, и да се преструват на изследователи на този огромен и непознат континент, повечето спират в Sugarland Cellars в Гатлинбърг, който е точно на входа.
  30. МИСИСИПИ: Заедно с няколко други щата в които имат най-малко винарни, полагат огромни усилия, като печелят с местните жители и техните мускатни вина.
  31. АЛАБАМА: Очевидно Southern Oak Wines прави убийствено вино Norton.
  32. ДЖОРДЖИЯ: Винарна, наречена Frogtown Cellars, произвежда вино, наречено „Audacity“, което е купаж от санджовезе и каберне совиньон, и може би е единственото супер тосканско, произведено извън Тоскана.
  33. НЮ ЙОРК: Първата винарна е основана през 1860 г. в региона Finger Lakes в щата Ню Йорк. Това е била Pleasant Valley Wine Company, а днес има над 34 000 акра засадени лозя, с ризлинг от световна класа, произхождащи от Finger Lakes AVA–особено от лозята Hermann J. Wiemer ослепителни вина Tocai Friulano, произведени в долината на Хъдсън, особено от винарна Millbrook. Също така се произвеждат великолепни купажи стил „Бордо“.
  34. ПЕНСИЛВАНИЯ: Сортът грозде Alexsander, засаден в Мериленд през 1755 г. за производство на вино, е открит от пенсилванеца Джон Александър в гората близо до дома на Уилям Пен в Пенсилвания (Пен засажда лозя през 1683 г., в района). В този щат има над 145 винарни.
  35. ЗАПАДНА ВИРДЖИНИЯ: Ставаш силен с 29 винарни.
  36. ВИРДЖИНИЯ: През 1807 г. Томас Джеферсън засажда 287 лози с резници от 24 различни европейски сорта грозде, което е най-амбициозният от неговите лозарски експерименти.
  37. СЕВЕРНА КАРОЛИНА: Винарната Duplin, в окръг Дъплин, засажда лозе през 2008 г. с резници от най-старата култивирана лоза в Америка, 400-годишната Scuppernong „Mother Vine“, която е засадена на остров Роанок. Виното на Дуплин се нарича Mother Vine Scuppernong.
  38. ЮЖНА КАРОЛИНА: Почиващите в Мъртъл Бийч може да пият от местните вина Muscadine, но има вероятност да захвърлят всичко това и да се върнат към крафт бирите.
  39. ФЛОРИДА: Университетът на Флорида работи усилено, за да произведе устойчиви на болести сортове, които могат да издържат на субтропичните горещини, които обикновено не позволяват на лозята да изпаднат в латентно състояние, което е основен етап за натрупване на въглехидрати и енергия за производство на качествено грозде. Те постигнаха известен успех с грозде като Blanc du Bois и Conquistador.
  40. ВЪРМОНТ: Повечето от лозята на този зелен планински щат са съсредоточени в северозападната част, и едно за което трябва да внимавате е Shelburne Vineyard в богатото селце Шелбърн, Върмонт, точно на юг от Бърлингтън.
  41. НЮ ХЕМПШИР: Тук гроздето се насърчава да живее свободно или да „умре“ като такова, а „бащата на винопроизводството в Ню Хемпшир“, според American Wine, е д-р Питър Олдак, който е работил в спешното отделение.
  42. МАСАЧУЗЕТС: Повече от 500 акра засадени лози, Шардоне и Ризлинг се справят доста добре тук.
  43. КЪНЕКТИКЪТ: До 1978 г. не беше законно да се произвежда вино. Днес там се произвеждат вина от много сортове, включително един, наречен Vignoles, хибрид от бяло грозде, използван за направата на полусладки или сладки вина.
  44. РОД АЙЛЪНД: Над 200 акра лози са засадени в щата, с концентрация на винарни, разположени в крайбрежната зона на окръг Нюпорт.
  45. НЮ ДЖЪРСИ: Още през 1642 г. шведски заселници се опитват да засадят лозя от винифера, но безуспешно и започват да засаждат ябълкови овощни градини, за да произвеждат сайдер.
  46. ДЕЛАУЕЪР: С най-малко засадени лозя – мижавите 35 акра, Делауеър е щат в който се пие бира.
  47. МЕРИЛЕНД: Най-ранното доказателство за засаждане на хибридно грозде (поне регистрирано) е това на гроздето Alexsander, засадено през 1755 г. на лозе от два акра в окръг Принс Джордж, на около 12 мили от Анаполис.
  48. МЕЙН: През 1846 г. Мейн е първият щат, който напълно „изсъхва“ и с това се заражда шумът към Сухия режим.
  49. ХАВАЙ: Eдна винарна произвежда вино от грозде наречено Symphony, което е създадено в Калифорнийския университет в Дейвис чрез кръстосване на Мускат Александрийски с Гренаш Гри. Засадени на 4000 фута над активен вулкан на Големия остров, това са единствените лози, които изпитват някакъв вид зимна латентност в Хавай.
  50. АЛЯСКА : Първата винарна Denali Winery е създадена през 1997 г. в Анкъридж и малкото производители, разпръснати из региона, купуват грозде от други щати и често го смесват, за да направят плодови/гроздови вина.

от Джонатан Кристалди 

Източник: napavalleywineacademy.com

5.0/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии