5 години Балкански винен форум

5 години Балкански винен форум
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Г-жо Нифору, за пета поредна година Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал ще е домакин на винарски изби от България и Балканите. Кои са основните партньори на форума през тази година? Има ли нови сред тях ?

Да, това е нашето пето юбилейно издание, много сме горди, че стигнахме до тук, но сме сигурни, че ни предстоят още много неща, които да свършим. И тази година има много нови изби, които ще се включат, както в конкурса така и във фестивала. Албания ще има много силно присъствие за първи път. За първи път и всички страни от Балканите изпращам мостри за конкурса, включи се и Босна и Херцеговина, както и Албания, звучи екзотично, нали ?

Миналата година участваха над 45 винопроизводители, които представиха близо 350 вида вина. Какво да очакваме на петото издание на фестивала ? 

Поради мястото, където се провежда фестивала, не можем да си позволим повече от 50 уастници, но това мисля е съвсем достатъчно. Очаквайте нови български и чужди изби, Освен най-добрите български изби, които ще покачат много нови вина на фестивала ще имаме представители на Гърция, Турция, Албания, Сърбия и Румъния.

Какви са акцентите тази година, майсторски класове и др.?

Тaзи година , като нашият първи юбилей имаме изключително силна програма: майсторски класове ще изнесат всички Masters of Wine, членове на журито. Класът за Санторини и местния сорт Асиртико ще бъде изключително добре посетен, а аз гарантирам едно невероятно изживяване, което ще ни поднесе Янис Каракасис MW. Дуелът на Пино Ноарите също се радва на небивал успех, лектор ще е американката Робин Кик MW, една от световните експерти на Бургундия. Рептроспекция на най-добрите вина на Балканите, изнесена от председателя на журито Константинос Лазаракис MW, лекции за винения пазар в Япония от Кеничи Охаши MW, Шведския пазар, виненото образование, виното и маркетинга, виното и медиите…изключително силна програма, която може да намерите тук: www.balkanswine.eu


На събитие като Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал се събират собственици на винарски изби, енолози, търговци и хора малко или много засегнати от винения свят !

Какви са най-често обсъжданите въпроси между тях ? Има ли сътрудничество на изби от България и Турция например, въобще като цяло помагаме ли си, или всичко се ограничава в рамките на фестивала ?

Аз мисля, че цари една невероятна атмосфера на приятелство, много от избите вече се познават, ще се радвам да си сътрудничат през цялата година и да обменят опит, идеи и възможности за взаимна работа.

Няколко изречения към хората които биха желали да посетят петото юбилейно издание на Международен Винен Конкурс и Фестивал !

Заповядайте на петтото юбилейно издание, подготвили сме Ви много изненади, награди, всички, които са закупили билет за фрестивала могат да участват в томболата, която ще се разиграе в неделя от 17 часа и една двойка ще може да се възползва от винен тур за двама в Ува Нестум Wine & Spa и Гърция.
Мястото е известно – Гранд Хотел София, 28 и 29 май – Балканската винена фиеста Ви очаква!

Г-жо Нифору, благодарим Ви за това интервю, ще се срещнем отново на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016.

Източник: winebg.info

Подобни статии