Jarava Winery

5 години Балкански винен форум

5 години Балкански винен форум

Г-жо Нифору, за пета поредна година Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал ще е домакин на винарски изби от България и Балканите. Кои са основните партньори на форума през тази година? Има ли нови сред тях ?

Да, това е нашето пето юбилейно издание, много сме горди, че стигнахме до тук, но сме сигурни, че ни предстоят още много неща, които да свършим. И тази година има много нови изби, които ще се включат, както в конкурса така и във фестивала. Албания ще има много силно присъствие за първи път. За първи път и всички страни от Балканите изпращам мостри за конкурса, включи се и Босна и Херцеговина, както и Албания, звучи екзотично, нали ?

Миналата година участваха над 45 винопроизводители, които представиха близо 350 вида вина. Какво да очакваме на петото издание на фестивала ? 

Поради мястото, където се провежда фестивала, не можем да си позволим повече от 50 уастници, но това мисля е съвсем достатъчно. Очаквайте нови български и чужди изби, Освен най-добрите български изби, които ще покачат много нови вина на фестивала ще имаме представители на Гърция, Турция, Албания, Сърбия и Румъния.

Какви са акцентите тази година, майсторски класове и др.?

Тaзи година , като нашият първи юбилей имаме изключително силна програма: майсторски класове ще изнесат всички Masters of Wine, членове на журито. Класът за Санторини и местния сорт Асиртико ще бъде изключително добре посетен, а аз гарантирам едно невероятно изживяване, което ще ни поднесе Янис Каракасис MW. Дуелът на Пино Ноарите също се радва на небивал успех, лектор ще е американката Робин Кик MW, една от световните експерти на Бургундия. Рептроспекция на най-добрите вина на Балканите, изнесена от председателя на журито Константинос Лазаракис MW, лекции за винения пазар в Япония от Кеничи Охаши MW, Шведския пазар, виненото образование, виното и маркетинга, виното и медиите…изключително силна програма, която може да намерите тук: www.balkanswine.eu


На събитие като Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал се събират собственици на винарски изби, енолози, търговци и хора малко или много засегнати от винения свят !

Какви са най-често обсъжданите въпроси между тях ? Има ли сътрудничество на изби от България и Турция например, въобще като цяло помагаме ли си, или всичко се ограничава в рамките на фестивала ?

Аз мисля, че цари една невероятна атмосфера на приятелство, много от избите вече се познават, ще се радвам да си сътрудничат през цялата година и да обменят опит, идеи и възможности за взаимна работа.

Няколко изречения към хората които биха желали да посетят петото юбилейно издание на Международен Винен Конкурс и Фестивал !

Заповядайте на петтото юбилейно издание, подготвили сме Ви много изненади, награди, всички, които са закупили билет за фрестивала могат да участват в томболата, която ще се разиграе в неделя от 17 часа и една двойка ще може да се възползва от винен тур за двама в Ува Нестум Wine & Spa и Гърция.
Мястото е известно – Гранд Хотел София, 28 и 29 май – Балканската винена фиеста Ви очаква!

Г-жо Нифору, благодарим Ви за това интервю, ще се срещнем отново на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016.

Източник: winebg.info

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии