42/25 Rose Syrah 2019

42/25 Rose Syrah 2019
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Дабовец (сертифициран за Био производство).

Тероар и лозарски практики: Лозите са засадени на две лозя в източната част на лозов масив Дабовец. Местата са специално подбрани според вида на отглеждания клон Сира. Насажденията са на средна надморска височина 390 метра при 10% наклон. Почвите се характеризират с високо съдържание на глина със специфичен червен цвят. Температурните амплитуди са големи, но надморската височина предотвратява измръзването на лозите от пролетни слани. Като най-висок лозов масив в Мидалидаре, Дабовец се възползва от повече от 2800 слънчеви часа годишно и повече от 100 ясни дни в годината.

Двата клона лози, от които се произвежда 42/25 Розе от Сира, са с произход Франция и в сравнение с други каталогизирани клонове са доста различни по отношение на характерната форма на грозда и продуктивността. Лозите са на средна възраст 13 години. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4000 растения на хектар. Добивът се контролира до 5-6 тона/ха. Регулирането на производството е двукратно – първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Остава се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето. Оценката се прави внимателно всяка година, излишните и нискокачествени гроздове се елиминират, за да се получи правилно растително производство.

Наличието на подбрани клонове, заедно с изложението на лозята, почвеният тип на масивите и специфичните климатични условия придават елегантна, фина структура и характер на Сира от Дабовец.

Сорт: 100% Сира

Беритба: Гроздето за 42/25 Розе от Сира се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата е проведена през втората половина на м. септември, малко по-рано от беритбата на същия сорт за производство на червено вино.

Записки по винопроизводството: Незабавно след беритбата гроздето се транспортира и охлажда в хладилна камера. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се няколко-часово студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд с капацитет от 500 до 5000л. За период от 24 до 48 часа сокът престоява в съда, за да се избистри, се засява с дрожди. Протича ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху фината утайката за 5-6 месеца като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Дегустационни бележки: 42/25 Розе от Сира блести в разкошен сьомговорозов цвят с нежни сиви оттенъци. Интензивен и многопластов, ароматът е доминиращо плодов. Атрактивни нотки на червени горски плодове – ягоди, малини и червени боровинки, се преплитат с тон на зелена ябълка, вишна и зрял лимон, обгърнати от свежи зелени билки и ягодов лист. Ароматът прелива в освежаващ плодов вкус, доминиран от зрели малини, вишни и цариградско грозде. 42/25 Розе е свежо, игриво и отлично балансирано в устата, с леко тяло и разкошен плодов финал.

Предложения за сервиране: Прекрасен аперитив, особено за летните месеци. Комбинира се с широк набор от ястия: ордьоври, риба и морски дарове, бели меса, крехки червени меса, печива и леки десерти. Съчетава се отлично с плодова пита, плодова салата, чийзкейк, патешко конфи, гриловано агнешко или хрупкави ордьоври. Препоръчва се поднасяне в чаша за розе със заоблен балон и тесен отвор или стандартна чаша за бяло вино. Оптималната температура на сервиране е 9-13°C.

Съхранение и зрялост: Препоръчва се съхранение на тъмно и сухо място при температура 8-12°С. Да се консумира в рамките на една-две години.

Химичен анализ:

Алкохолно съдържание: 13 об. %

Подобни статии