Jarava Winery

42/25 Rose Syrah 2019

42/25 Rose Syrah 2019

Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Дабовец (сертифициран за Био производство).

Тероар и лозарски практики: Лозите са засадени на две лозя в източната част на лозов масив Дабовец. Местата са специално подбрани според вида на отглеждания клон Сира. Насажденията са на средна надморска височина 390 метра при 10% наклон. Почвите се характеризират с високо съдържание на глина със специфичен червен цвят. Температурните амплитуди са големи, но надморската височина предотвратява измръзването на лозите от пролетни слани. Като най-висок лозов масив в Мидалидаре, Дабовец се възползва от повече от 2800 слънчеви часа годишно и повече от 100 ясни дни в годината.

Двата клона лози, от които се произвежда 42/25 Розе от Сира, са с произход Франция и в сравнение с други каталогизирани клонове са доста различни по отношение на характерната форма на грозда и продуктивността. Лозите са на средна възраст 13 години. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4000 растения на хектар. Добивът се контролира до 5-6 тона/ха. Регулирането на производството е двукратно – първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Остава се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето. Оценката се прави внимателно всяка година, излишните и нискокачествени гроздове се елиминират, за да се получи правилно растително производство.

Наличието на подбрани клонове, заедно с изложението на лозята, почвеният тип на масивите и специфичните климатични условия придават елегантна, фина структура и характер на Сира от Дабовец.

Сорт: 100% Сира

Беритба: Гроздето за 42/25 Розе от Сира се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата е проведена през втората половина на м. септември, малко по-рано от беритбата на същия сорт за производство на червено вино.

Записки по винопроизводството: Незабавно след беритбата гроздето се транспортира и охлажда в хладилна камера. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се няколко-часово студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд с капацитет от 500 до 5000л. За период от 24 до 48 часа сокът престоява в съда, за да се избистри, се засява с дрожди. Протича ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху фината утайката за 5-6 месеца като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Дегустационни бележки: 42/25 Розе от Сира блести в разкошен сьомговорозов цвят с нежни сиви оттенъци. Интензивен и многопластов, ароматът е доминиращо плодов. Атрактивни нотки на червени горски плодове – ягоди, малини и червени боровинки, се преплитат с тон на зелена ябълка, вишна и зрял лимон, обгърнати от свежи зелени билки и ягодов лист. Ароматът прелива в освежаващ плодов вкус, доминиран от зрели малини, вишни и цариградско грозде. 42/25 Розе е свежо, игриво и отлично балансирано в устата, с леко тяло и разкошен плодов финал.

Предложения за сервиране: Прекрасен аперитив, особено за летните месеци. Комбинира се с широк набор от ястия: ордьоври, риба и морски дарове, бели меса, крехки червени меса, печива и леки десерти. Съчетава се отлично с плодова пита, плодова салата, чийзкейк, патешко конфи, гриловано агнешко или хрупкави ордьоври. Препоръчва се поднасяне в чаша за розе със заоблен балон и тесен отвор или стандартна чаша за бяло вино. Оптималната температура на сервиране е 9-13°C.

Съхранение и зрялост: Препоръчва се съхранение на тъмно и сухо място при температура 8-12°С. Да се консумира в рамките на една-две години.

Химичен анализ:

Алкохолно съдържание: 13 об. %

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии