Jarava Winery

42/25 Chardonnay, Viognier & Sauvignon Blanc 2019

42/25 Chardonnay, Viognier & Sauvignon Blanc 2019

Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Шипката.

Сорт: Шардоне 40%, Вионие 35%, Совиньон Блан 25%

Беритба: Гроздето за 42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата започва в началото на м. септември с Шардоне, следва прибиране на Совиньон Блан до средата на месеца и завършва през втората половина на м. септември с Вионие.

Записки по винопроизводството: Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера.

Вионие и Совиньон Блан се сортират ръчно на сортировъчна лента и постъпват за деликатно пресоване. Следва студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцеждат и пресоват в неръждаем съд. За определен период време, в зависимост от сорта, сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди.

При обработката на Шардоне, което се сортира още на лозето, се пресоват целите чепки и сокът директно постъпва за ферментация, без да има контакт с ципите.

Ферментацията се провежда при контролирана температура, в стоманени съдове за Шардоне и Вионие и в дъбови бъчви за Совиньон Блан. След приключване на ферментацията и трите сорта престояват върху фините утайки за определен период от време, по преценка на енолозите, като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Дегустационни бележки: Блестящ и чист светложълт цвят с нежни медни оттенъци. 42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан разкрива разкошен букет от плодови аромати на жълта ябълка, зряла круша, сочен лимон и червен грейпфрут, подсилени от пищни цветни нотки на бели цветя и елегантен ванилов тон, резултат от ферментацията в дъб. В устата виното е леко, свежо и минерално, отлично балансирано и с ясно изразен вкусов аромат на зрели плодове, прасковен цвят и дъбови нотки. Финалът е със средна продължителност, минерален, с маслено-цитрусов послевкус.

Предложения за сервиране: Прекрасен аперитив или в съчетание с птиче месо, риба, морски дарове, зеленчуци. Отлично в комбинация с ризото с морски дарове или лек сметанов сос; пица и паста с пиле и зеленчуци; гриловано пилешко със зеленчукова гарнитура; грилована риба, особено по-мазни риби като сардини и скумрия, с гарнитура от свежа салата или зеленчуково пюре; салати с пилешко месо, риба, шунка или сирене. Препоръчва се поднасяне в чаша за Шардоне (високо столче, широк балон, широк отвор) или в стандартна чаша за бяло вино. Препоръчителната температура на сервиране е 9-11°C.

Съхранение и зрялост: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С. Може да се консумира веднага или да отлежава до 3 години.

Химичен анализ:

Алкохолно съдържание: 13 об. %

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии