Jarava Winery

4 декември е международният ден на Каберне Фран

4 декември е международният ден на Каберне Фран

Всяка година на 4 декември сме щастливи да посрещнем денят на каберне фран, който днес попада в светлината на прожекторите. Любителите на виното имат своите любими сортове, но всеки ден би бил „Ден на каберне фран“, ако зависеше от някои от тях. Твърде дълго е живял в сянката на каберне совиньон. Знаете ли, че каберне совиньон нямаше да съществува без каберне фран? Това е само една от няколкото причини да го обичаме.

международният ден на Каберне ФранИстория

Първият празник на каберне фран се провежда през 2015 г., но всичко започва в югозападна Франция някъде през 17 век с любовта на кардинал Ришельо към синьо-черното грозде. Той е харесвал толкова много сорта, че пренася лозови резници от Бордо до долината на Лоара. Оттогава гроздето расте и процъфтява в този регион. Днес каберне фран е един от най-разпространените сортове грозде в света. За да запомним наследството на кардинал Ришельо, празнуваме Деня на каберне фран на 4 декември – годишнината от смъртта му. Без неговата страст към гроздето светът би бил лишен от каберне фран.

Но това не е всичко. Ако не беше каберне фран, нямаше да имаме и каберне совиньон. ДНК анализът доказваа, че каберне совиньон е „роден“ след случайно замърсяване между каберне фран и совиньон Блан. Така че спокойно можем да кажем, че каберне фран е виното баща на каберне совиньон. За това харесваме природата, защото ни поднася приятни инциденти.

Каберне фран е сред трите най-добри сорта грозде, отглеждани за производство на вино днес. Може да се винифицира самостоятелно или да се купажира с мерло и каберне совиньон а ла стил Бордо. От него също се прави фантастично ледено вино. Вината от каберне фран съдържат деликатни сладко-пикантни вкусове и всяка глътка има вкус на билки и пиперлива пръст. Вината също са с червени плодови аромати на ягоди, малини, череши, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго се усещат подправки и мускус. понякога на сушени домати и билки. Тъй като виното има средна до висока киселинност, то може да отлежава.

През годините каберне совиньон доминира в индустрията. Сега, каберне фран най-накрая получава своя заслужен ден.

4.9/5.0 Article rating
9 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии