Jarava Winery

4 август: Рожден ден на шампанското

4 август: Рожден ден на шампанското

На 4 август 1693 г. бенедиктинският монах Дом Периньон създава шампанското. Макар първото голямо производство на пенливо вино да е около 1535 г. в областта Лиму, заслуга на монаха обаче е подобряването на технологията на производство на шампанско вино и на неговото качество. Името шампанско вино или само шампанско следва да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология във фреската провинция Шампан. Най-подходящите сортове за тази технология са  – „Шардоне“,  „Пино ноар“,  „Пино мьоние“ (фр. pinot meunier).

4 август: Рожден ден на шампанскотоКласическото шампанско вино е бяло. Дори ако то се произвежда от червения сорт Пино ноар, то може да остане бяло, като веднага след изтискването ширата се отделя от джибрите.

Последва процесът ремюаж (фр. remuage), през който ежедневно става превъртане на бутилките с малък ъгъл надолу, до получаване на вертикално положение, с цел събиране на утайката в гърлото на бутилката, върху тапата.

Отделянето на утайката от вторичната ферментация се нарича дегоржиране (фр. dégorgement). То представлява снемане на тапите, почистване от утайка, добавяне на незначително количество захар (дозиране) и затапване. Процесът дегоржиране е извършен за първи път през 1800 г. от фирмата Madame Clicquot, тъй като дотогава шампанското е било мътно.  В миналото за дегоржиране са използвани най-опитните винари, тъй като методът изисква изключителна точност и бързина. Сега това се извършва от автомати.

Едно от най-скъпите шампански вина е било купено от саудитски милионер през 2012 г. Той платил 136 000 долара за 6 литрова бутилка на една от най-известните шампански къщи Луи Рьодерер Cristal.  Бутилката е реколта 1990 и се смята за една от трите налични в световен мащаб.

Източник: infopleven.com

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии