Jarava Winery

3 стила шардоне и как да ги откриете

3 стила шардоне и как да ги откриете

Източник: Winecrusher

Ако тепърва навлизате в света на шардонето, ето какво трябва да знаете, за да се ориентирате успешно. Можете да се запознаете с трите основни стила на шардонето. След като научите тайните на този сорт, ще можете да намирате безпроблемно сами отлични шардонета на пазара.

Отлежавало в дъбови бъчви шардоне

По-тежките версии на шардонето се съчетават чудесно с интензивни, плътни ястия като гъбено ризото, крем-супа от омар, пиле и праз и шунков пай. Ако обичате по-плътни бели вина, това е идеалният стил за вас.

Вкусовете им варират: от по-богатия профил на пищни тропически плодове, карамел и ванилия до по-леките нотки на поширана круша, настъргани лимонови кори, печена ябълка и минерлност.

Как се прави то и какво да търсите

Това, което дефинира този стил шардоне, особено разпространено в Напа Вали, е употребата на дъбови бъчви в процеса на производство. Дъбът предлага няколко различни характеристики: първо, той въвежда повече кислород в процеса на производство на виното, което води до повече аромат на печена ябълка, кора на пай и лешник.

Второ, употребата на нов дъб добавя няколко ароматни съставки във виното, включващи ванилия, карамфил, канела и кокос. Накрая, тъй като шардонето престоява в дъбови бъчви, то често преминава пред допълнителен процес (наречен вторична или малолактична ферментация), който увеличава богатството на вкуса и омекотява виното.

Когато търсите този стил шардоне, проверявайте за следните характеристики:

Търсете шардонета, които са отлежавали в дъбови бъчви, или ферментирали и отлежавали в дъбови бъчви.
Търсете описания на вкуса, загатващи, че е използван дъб – като ванилия, крем брюле, печена ябълка, кокос, печен дъб, бриош, масло, сметана и карамел.
Базовите шардонета от този стил трябва да се консумират до 3–5 години след датата на производство, добрите стареят добре – 10 години и повече.
Ако обичате този стил вино, определено проучете и алтернативните вина от сортовете марсан, вионие и требиано. Когато отлежават в дъбови бъчви, тези сортове са отлични алтернативи на шардонето от дъбови бъчви.

Цитрусово, неотлежавало в бъчви шардоне

Лекият, не-дъбов стил шардоне е характерен за френския регион Шабли. Това вино се съчетава чудесно с деликатна люспеста риба, миди и стриди и е отличен избор за готварско вино за сос „Бьор блан“.

Ако харесвате леко бяло вино с флорални нотки и плодове, не-дъбовото шардоне е оптималният избор. Вината варират на вкус от по-плодов профил на жълта ябълка, пресен ананас и манго до по-сух и флорален профил на бели цветя, зелена ябълка, круша и цитрусови кори.

Как се прави то и какво да търсите

Този стил шардоне е по-богат на местни разновидности заради факта, че не разчита на допълнителни вкусове и аромати от дъба. Вината се правят в редуктивна (с по-малко кислород) среда, за да се запази свежестта и киселинността в шардонето.

Повечето вина ферментират в съдове от неръждаема стомана и се оставят да престоят само за кратко време, преди да бъдат пуснати на пазара. Когато търсите този стил, проверявайте за следните характеристики:

Търсете шардонета, за които изрично е написано, че не са отлежавали в дъбови бъчви.
Търсете описания на вкуса, показващи, че няма дъб – сухо, минерално, свежо, бели цветя, цитрусови цветове.
Повечето неотлежавали в дъбови бъчви шардонета трябва да се пият млади, но има няколко примера (особено от Шабли) които успешно отлежават и над десетилетие.
Пенливо шардоне: блан де блан

Шардонето е единственият бял сорт, който се използва за производството на шампанско (другите два са червените пино ноар и пино мюние). „Блан де блан“ на етикета означава, че виното е направено само от шардоне и това обикновено са едни от най-добрите и скъпи шампански.

Вкусовете им варират от лимон, медена пита, жълта ябълка, печена ванилия и лешник до настъргана лимонова кора, минерали, лайм и орлов нокът.

Съчетава се добре със солени пържени ястия – от калмари до пържено пиле.

Когато търсите този стил, проверявайте за следните характеристики:

Търсете пенливи вина Blanc de Blancs
Търсете степен на сладост „zero dosage”, “extra brut” или „брут“.
Регионите на шардонето

Шардонето е най-масово засажданият бял сорт поради високата си адаптивност към различни климати и почвени условия – среща се както в горещитеа Испания, Израел и Калифорния, така и в по-хладната Бургундия и Нова Зеландия и в направо студените Шабли и Шампан.

Най-добрите вина идват от региони с по-хладни климатични условия. Причината за това е свързана със способността на гроздето да запазва ценната си киселинност.

В горещ климат (особено такъв с високи температури през нощта) шардонето често губи твърде много от киселинността си, което води до плодово и сладко, но грубовато и без финес вино.

Доколкото шардоне се прави навсякъде, можете да започнете да се запознавате с регионалните му разновидности. Климатът играе важна роля за различията между тях, но не по-малко важни са и стилът на винопроизводство и местните традиции.

Източник: goodlife.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ