3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“

3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“

Красимир Коев, изп. директор на Изп. агенция по лозата и виното връчва Златен Ритон на инж. Стойчо Стоев, гл.технолог и изп.директор на Меди Валей.

За първи път чуждестранно вино бе отличено със Златен ритон

Три „Златни ритона“ бяха дадени на тържествената церемония на 4 март вечерта в Международен панаир Пловдив, където се провеждат 7 изложения заедно с „Винария“ до 8 март.
Наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха:
„Меди Валей“ за “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“,
„Давинус“ – Чехия – за „SOMMELIER SELECT Ризлинг Влашки 2013“, късен гроздобер
и „Винал“ – Ловеч за „Мерло специална резерва 2010“.

Призовете връчиха изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, председателят на НЛВК Радослав Радев и изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.


Богомил Бонев, изп.директор на Международен панаир Пловдив връчва Златен Ритон на управителя на ВИ Винал Ловеч Росен Даскалов

В категория „Ракия и винено бренди“ пробите се състезаваха за приза, равностоен на винения Оскар, който се нарича „Златна фиала“. Тази година наградата получи „Пещерска селекция“ на „Винпром“ – Пещера. Призът бе връчен от Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.


Радослав Радев, председател на НЛВК връчва Златна Фиала на изп.директор на Винпром Пещера инж.Пламен Байков за ракия Пещерска селекция

За първи път на „Винария“ бе връчена наградата „Изба на годината“ на ВИ „Едоардо Миролио“. Инициативата е на Националната лозаро-винарска камара и се провежда със съдействието на Камарата на архитектите в България.
За „Енолог на Винария 2015” бе обявен инж. Божидар Донков от Изпълнителната агенция по лозата и виното.