Jarava Winery

28 април – Международен ден на Вионие

28 април – Международен ден на Вионие

Вионие (на френски: Viognier) е бял винен сорт грозде, разпространен най-вече на десния бряг на река Рона на юг от Виен, Франция. В последните години се разпространява в Италия, Швейцария и във всички лозарски страни в Южна Европа, както и в Австралия, Нова Зеландия, Чили и САЩ.

Сорта е познат и с наименованията: Пети Вионие и Галопин.

Гроздето узрява в края на месец септември. Гроздовете са средно големи, конусовидни, крилати и плътни. Зърната са малки, леко елипсовидни, бели, със зеленикав оттенък. Кожицата е дебела. Месото е сочно с лек вкус на мускус.

Използва се самостоятелно за направата на сухо бяло вино с аромат на цветя и запомнящ се вкус, което обаче няма потенциал за стареене и е препоръчително да се пие младо. Може да се купажира с други сортове, за да се придаде аромат на виното. Дефинирано от парфюмираните си аромати от вионие се произвеждат някои от най-добрите бели вина в света.

Нека разберем малко повече за този сорт…

Описано през 1985 г. като изчезващо,… но това е сорт, който се радва на впечатляващо възраждане през последните няколко десетилетия благодарение на нарастващата му популярност в Новия свят.

Във Франция вионие е единственият разрешен сорт грозде в апелациите Condrieu и Château Grillet на Рона, които се намират на западния бряг на Рона, на около 40 км южно от Лион. В останалата част от белите вина от района на Рона гроздето често се смесва с Русан, Марсан, Гренаш блан и Рол.

В по-нови времена стилът намери популярност в Америка, Южна Африка и Австралия. Може да не е готов да съперничи на совиньон блан или шардоне по обем, но със своите естествени аромати, които включват нотки на праскова, круши и теменужки, със сигурност е в състояние да завърти главите на някои!

Използвани са материали от wikipedia.org

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ