Jarava Winery

27 април – Световен ден на Марселан

27 април – Световен ден на Марселан

Любопитни факти за Марселан

Марселан е червено винено грозде със синя кожа.

Произход на Марселан
Марселан възниква като кръстоска на каберне совиньон и гренаш от учения професор Пол Труел през 1961 г. Гроздето е избрано да съчетае структурата и елегантността на каберне совиньон с устойчивостта на болести и високите добиви на гренаш.

Марселан е дребно грозде, но става на големи чепки (което води до по-високи добиви), устойчиво е на болести. Техният размер означава, че има по-голям дял ципи, които се използват във винопроизводството. Това води до по-богати вкусове, по-дълбоки цветове и повече танинови вина.

По-късното им узряване означава, че се нуждаят от горещ и слънчев климат, за да узреят. Това също ги прави важна част от бъдещето на винопроизводството, като ефектите от изменението на климата вероятно ще направят други сортове по-малко подходящи в бъдеще.

 Името Marselan идва от местния град Marseillan, който е градът, в който се е родило гроздето.

27 април - Световен ден на Марселан
Изображение: bg.wikipedia.org

Вината от Marselan са наситено оцветени и ароматни с меки танини и потенциал за стареене, могат да имат аромати и вкусове на смесени горски плодове, сливи и земна нотка.

Marselan във Франция
През 2009 г. насажденията с Marselan възлизат на 3351 акра (1356 хектара).

По-голямата част от насажденията на Marselan са в Лангедок и южната част на долината на Рона.

Марселан във френските вина
Във Франция марселан се използва главно в купажи. През 2019 г. Марселан стана едно от четирите нови червени сорта грозде, разрешени за производство на вина от Бордо. От 2021 година до 10% от сместа във вината Bordeaux Superior и Bordeaux AOC може да бъде Marselan.

Лангедок обаче е произвел някои сортови вина Марселан – първото е в Каркасон през 2002 г.

Marselan в Китай
През 2001 г. Marselan беше въведен в Китай. Записите от 2017 г. показват 267 хектара грозде, което прави китайските насаждения с марселан най-големите извън Франция. Те се намират предимно в южната част на Синдзян, следвани от Гансу, Нинся и Хуайлай от Хъбей. Говори се дори, че може да се превърне в знаковото грозде на Китай.

27 април - Световен ден на Марселан
Изображение: Chateau Zhongfei, Yanqi, Xinjiang

Марселан по света
Освен в родината си Франция и новия си дом в Китай, вината Марселан се произвеждат и в България, Хърватия, Израел, Италия, Ливан, Португалия, Испания, Швейцария и в Съединените щати (основно Калифорния).

Световният ден на марселан  се празнува на 27 април всяка година, което е инициатива на Джим Бойс. Датата е избрана в чест на създателя на сорта Марселан, Пол Труел, който е роден на 27 април 1924 г.

Източник: matildamarseillaise.com

4.6/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ