Jarava Winery

25 май Национален Ден на Виното

25 май Национален Ден на Виното

Сладко или сухо, червено или бяло, газирано или не, нека да вдигнем чаши за една от най-обичаните и исторически алкохолни напитки.

От векове виното е твърд фаворит на културите по целия свят. Независимо дали става въпрос за подпомагане на творчеството, религиозна церемония или просто за празник, няма съмнение, че това ферментирало плодово питие  заслужава своя собствен ден.

На 25 май е време да отпразнуваме всичко, което прави едно вино страхотно. И всичко, което прави едно вино страхотно и незабравимо.

История на деня на виното

Може да мислите, че всеки ден има потенциал да бъде Ден на виното в зависимост от това колко труден е бил денят на работното ви място, и за това, когато шефът ви ходи по нервите, има Wine Day.

За разлика от Drink Wine Day, който е през февруари, Денят на виното е по-скоро за празнуването на самата напитка, а не за акта на пиенето й – въпреки че, разбира се, това не ви спира да се насладите на чаша или две на ден!

Най-старото доказателство за вино, което имаме, датира от 7000 г. пр.н.е. в Китай. Много древни цивилизации редовно в ежедневието си са консумирали виното и често са го използвали за религиозни ритуали.

Днес виното е една от най-широко произвежданите и консумирани напитки в света. Шардоне, Мерло, Ризлинг, Сира – има толкова много видове, от които да избирате.

Забавни и интересни факти за виното

 • Жените могат да бъдат убивани за пиене на вино! Да, в ранните римски времена съпруга е имал свободата да убие жена си, ако я види да пие вино. Виното е било забранена напитка за жените.
 • Speyer, Германия, е дом на най-старата бутилка вино в света. Тя е изложена в историческия музей в града и датира от 325 г. от н.е.
 • Умирали ли сте някога за здравето на всички? Това е нещо, което идва от древногръцката традиция. Домакинът на вечерта е трябвало пръв да опита глътка вино, за да увери гостите си, че напитката не е отровена.
 • За да получите точното количество антиоксиданти, което получавате във виното, ще трябва да изпиете седем чаши портокалов сок или ако предпочитате ябълков сок, ще ви трябват 20 чаши!
 • Най-старата винарска изба всъщност е на известния кораб „Титаник“. Ние знаем какво мислите; Титаник потъна! Въпреки това, когато водолазите, когато се спуснаха до останките, изненадаха, че повечето от бутилките за вино все още са непокътнати.
 • Изненадващо, има някои хора, които всъщност се плашат от виното! Известен е като енофобия.
  #NationalWineDay #RedWine #WhiteWine #RoseWine #OrangeWine #SweetWine #Champagne #BulgarianWine #Winebg #Cheers
5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии