Jarava Winery

23 май – Международен ден на шардоне

23 май – Международен ден на шардоне

Международния ден на Шардоне е световна инициатива за отбелязване на достойнствата на гроздето Шардоне, както и на многото варианти на прекрасни тихи и пенливи вина, които се правят от този сорт грозде по целия свят. Световният ден на Шардоне не само популяризира и празнува Шардоне, но също така води пътя за всички нас да образоваме, признаваме, почитаме, информираме и споделяме прозрения и наблюдения относно отглеждането, производството и насладата от това благородно грозде заедно с вината, които се правят от него!

Произхождащо от Бургундия, Франция, това грозде с гъвкавост и адаптивност се грижи за всеки вкус. От хрупкави ябълки до тропически ананас, определено има шардоне за вас!

Това класическо бяло вино е като малката черна рокля на света на виното – многофункционално, елегантно и винаги със стил. Има онзи красив златист оттенък, който просто крещи изисканост и носи нотка слънчева светлина в чашата ви.

Представете си това: глътка охладено шардоне което танцува на езика ви с аромати на зрели ябълки, круши и нотка на цитрус. В устата ви е като симфония!


Едно от любимите ми неща за Шардоне е способността му да се адаптира към различни техники за производство на вино. Имате дъбови шардонета които са с богати нотки на ванилия и масло, идеални за съчетаване кремообразни ястия с паста или морски дарове на скара.

Не се страхувайте да експериментирате с Шардоне. Това е вино което може да ви отведе на пътешествие от свежо и пикантно до кадифено и гладко.

Така че вземете бутилка, налейте си чаша и оставете Шардоне да бъде вашият партньор в престъплението за тези незабравими моменти. Наздраве!

Дегустационни бележки

Тъй като се отглежда почти навсякъде по света, където се произвежда вино, има огромна гама от вкусове, които винопроизводителите могат да извлекат от Шардоне.

По-хладният климат разкрива свежата, плодова страна на Шардоне. Помислете за зелена ябълка, круша и цитрус, идеални за освежаваща глътка в топъл ден. Докато се отправяме към по-топлите региони, откриваме аромати на зрели тропически плодове като ананас и манго, добавяйки слънчева светлина към чашата ви.

Методите за производство на вино също играят голяма роля в профила на Шардоне. Отлежаването на дъб въвежда маслени, ванилови и препечени нотки, създавайки богато, луксозно изживяване. И да не забравяме кремообразното усещане в устата от ябълчно-лактичната ферментация, което добавя неустоимо, кадифено усещане.

Киселинност и тяло

Вината Шардоне могат да варират от леки и свежи до плътни и кремообразни. По-хладният климат дава вина с по-висока киселинност, докато по-топлите региони произвеждат по-богати, по-заоблени вина. Шардоне е многолико и за всеки!

Регионите: където блести шардоне

Шардонето процъфтява в различни региони, но някои от най-известните са Бургундия (Франция), Калифорния (САЩ) и Австралия. Всеки регион носи своя уникален щрих към това възхитително вино.

Френските шардонета са класическият избор. С техния елегантен, минерален стил и аромати на зелена ябълка, круша и цитрусови плодове, те са идеални за изискани вкусове. Финото влияние на дъба добавя нотка на изтънченост. Повярвайте ни, няма да сбъркате с бургундско шардоне.

По-топлият климат гарантира, че калифорнийските шардонета се гордеят със смели нотки на тропически плодове като ананас и манго. Благодарение на щедрото отлежаване на дъб, ще се насладите на маслено, ванилово и препечено вкусно.

 

Що се отнася до разнообразието, австралийските шардонета наистина се предлагат в пикантни, необработени версии до пищни, дъбови стилове. Очаквайте вкусове на зрели плодове като пъпеш, праскова и нектарини, заедно с освежаваща киселинност.

С две думи, френските шардонета предлагат вечна елегантност, американските шардонета носят смели и маслени вкусове, а австралийските шардонета предлагат възхитителна гама от стилове. Без значение кой регион изберете, със сигурност ще намерите шардоне, което ще открадне сърцето ви.

Комбинации с храни: намиране на вашето шардоне

Шардонето е многофункционален спътник на масата за вечеря. По-леките стилове се съчетават добре с морски дарове, докато по-богатите стилове допълват ястия като печено пиле или кремообразна паста.
Добър апетит!

5.0/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии