Lozenitsa Estate

18 август – Международен ден на Пино ноар

18 август – Международен ден на Пино ноар

Пино ноар е едно от най-универсалните и харесвани сортове в света. Първоначално отгледан във Франция, днес можем да се насладим на Пино ноар, отгледан и направен от всяко кътче на земното кълбо. Неговата богата история е допълнена от богатите му вкусове, което прави този ден за всеки любител на вината от този сорт важен.

Известен със способността си да произвежда елегантни и ефирни червени вина, изпълнени с аромат на горски плодове, земен и пикантен акцент. Въпреки това, отглеждането на Пино ноар може да бъде предизвикателство поради тънките му ципи и плътните гроздове, които го правят по-податлив на болести, гниене и температурни колебания в сравнение с други сортове грозде. В резултат на това отглеждането на това грозде може да бъде непредсказуемо изживяване, което му спечелва прозвището „гроздето, което разбива сърцето“.

Въпреки това, една копринена, съблазнителна глътка Пино ноар може да измами вкусовите рецептори и да стопи всички разочарования, правейки целия труд, вложен в лозето и избата, напълно полезен.

В Шампан, Пино ноар е най-широко засаденият сорт, представляващ 38% от всички насаждения. Често се среща в купаж за шампанско заедно с Шардоне и Мьоние и допринася за тялото и структурата на виното. Монтан дьо Реймс (най-северният регион на апелацията) и Кот де Бар (най-южният) са два района на отглеждане, посветени на отглеждането на Пино ноар в Шампан.

Сортът мутира лесно: има над 1000 различни клона принадлежащи към семейството на Пино Ноар, включително известните сортови мутации Пино блан и Пино гри.

Известен е и с наименованията: Пино неро, Пино фран, Пино чёрный, Блау Бургундер, Пино негро, Округла ранка, Пино черен и др.

Ранно зреещ сорт: гроздето узрява в края на август. Лозите се развиват най-добре, когато са засадени в по хладни райони на склонове с хумусно-карбонатни и варовити почви. Лозите са устойчиви на ниски температури. Пино ноар е от малкото червени сортове, които зреят достатъчно рано, за да се развиват успешно и в най-студените климатични региони като тези в Германия и Швейцария. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Средно устойчив на мана и оидиум, слабо устойчив на сиво гниене.

Използвани са материали от: wikipedia.org
Снимка: bul.wineclubdirectory.net

4.8/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии