Lozenitsa Estate

17 май международен ден на Пино Гриджо

17 май международен ден на Пино Гриджо

Пино гри/Пино Гриджо (на френски: Pinot Gris) е бял винен сорт грозде, произхождащ от Франция, за който се смята че е клонова генетична мутация на Пино ноар. Освен във Франция (2582 ха) е разпространен и в Австрия (300 дка), Германия (4413 ха), Италия (2200 ха), Унгария, Швейцария (214 ха), Словения, България, Румъния, Молдова, Украйна, Южна Африка, САЩ, Канада, Аржентина, Чили, Австралия (2470 ха) и Нова Зеландия (1383 ха).

Известен е и с наименованията: Токай елзаски, Сюрке барат, Гресу Клевнер, Руландер, Токайер, Пино гриджо, Сиви Пино, Пино серый и др.

Средно зреещ сорт: гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите се развиват най-добре, когато са засадени на склонове с леки хумусно-карбонатни и чакълести почви на варовита основа. Лозите са устойчиви на ниски температури и суша и имат много добра възстановителна способност. Имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Сорта е неустойчив на плесен, оидиум и сиво гниене.

Гроздът е малък (87 г.), цилиндричен или цилиндрично-коничен, много плътен. Зърната са дребни до средни (1,1 – 1,3 г.), закръглени, често деформирани, розово-сиви, но могат да варират от синьо-сиви до розово-кафеникави. Кожицата е тънка, консистенцията – сочна, с приятен вкус, сокът е безцветен. Пино Гри се различава от Пино ноар само по това, че има по-малко пигментация по кожицата на зърната.

Гроздето има захарно съдържание до 25 г./100 мл. и киселини 4,5 – 7 г./л. Използва се за приготвяне на висококачествени бели сухи вина, шампански виноматериали и пенливи вина. Сортовите вина са свежи, с добър киселинен баланс, с фин вкус, екстрактивни и плътни, с бял, тъмнозлатист или медно-розов цвят и плодов аромат.

Как да празнуваме Деня на Пино Гриджо 🥂

Няма по-добър начин да празнувате този ден от това да си вземете хубава бутилка Пино Гриджо и да го споделите с приятели. Като се има предвид, че има няколко разновидности на това вино, би било добре да си устроите дегустация, като всеки донесе бутилка Пино Гриджо от различен регион, за да се гарантира, че всеки ще получи шанса да се наслади на широкия свят на сорта.

Разбира се не пропускайте да опитате Пино Гриджо от България защото и тук имаме чудесни екземпляри 🙂

Източник: Link

#PinotGris #WorldDayPinotGrigio #WhiteWine #Winebg

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии