Jarava Winery

16 февруари-международен ден на Сира🍇

16 февруари-международен ден на Сира🍇

Сира е сред най-добрите червени вина, произвеждани някога. Той е обичан и известен от мнозина, но много малко могат да разкажат историята и произхода му. Австралийските винопроизводители го брандират като Шираз, което прави произхода му малко объркващ за начинаещия винолюбител. Пренесен и засаден в Австралия през ХІХ век, днес Сира е най-разпространеният червен сорт в Австралия, станал емблематичен за австралийските винопроизводители. Това обяснява как пристига в Австралия от Франция, където постепенно се превръща в „Шираз“, име, приписвано на австралийския акцент.

Сира (на френски: Syrah) или Шираз е червен винен сорт грозде, с произход от Иран. Освен във Франция е разпространен и в Швейцария, Италия, Австралия, Калифорния, ЮАР, Аржентина, Мексико и Чили. В световен мащаб Сира заема седмо място по засадени площи: 142 600 хектара.

Сортът е известен и с имената: Серван черен, Ермитаж, Шира (Schiras), Сирак (Sirac), Инен Ноар (Hignin Noir) в Кремьо, Кандив (Candive) в Бургуан, Антурнерен (Entournerein) в Ла-Тур-дю-Пан, Антурнерен Ноар (Antournerein Noir), Марсан Ноар (Marsanne Noire) в Сен-Марселен, План-де-ла-Бьон (Plant de la Biaune), или Бьон (Biaune), в Монбризон, Серен (Serenne, или Sereine) в долината Изера, Серин (Serine) в Кот-Роти.

Ранен до средно зреещ сорт: в България гроздето узрява около средата на август. Лозите имат среден растеж и не дават високи добиви. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив на гъбични заболявания и на повечето заболявания по лозите.

Гроздът е малък до среден, цилиндрично-коничен, леко крилат, средно плътен. Зърната са средни по големина, леко овални, черни.

От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис. Вината се отличават с много плътен, гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност. Имат голям потенциал за стареене. С остаряването си вината придобиват нови ароматни нотки на шоколад, тютюн и кожа. Във Франция, в долината на Рона от Сира правят известните тъмни вина „Hermitage“ и „Cote Rotie“, като в тях се добавят за аромат и малки количества Вионие. Сортът се отглежда повсеместно в цяла Южна Франция, където се използва в купажни вина.

Petite Sirah е друг вид грозде, често се бърка със сира, въпреки че се изписва по различен начин. Това грозде е открито от Франсоа Дуриф , френски ботаник, през 1860-те. Той го представя в САЩ под името Durif. Гроздето придобива популярност в Калифорния и по-късно е преименувано на Petite Sirah, тъй като прилича на сира, само че плодовете му са по-малки.

Вкусът на Сира

Виното Сира приветства вкусовите рецептори със силен аромат, оставяйки след себе си пиперлив вкус, след което се добавят редица после-вкусове, като черен пипер, билки, бял пипер, дим, черни и червени плодове. Въпреки това, подобно на други вина, сира е склонна да променя вкуса си с възрастта. Ето защо препоръчваме да изберете вашето вино Сира въз основа на фразата „виното има по-добър вкус с възрастта“.

Храна

Като цяло Сира се съчетава добре, когато се сервира с яхнии, месно рагу и гъби. Имайте предвид, че има различна интензивност на Сира. Например Сира, произхождаща от по-хладен климат ( Сонома, Сейнт Йосиф, Северна Рона), ще бъде по-леко. По този начин тези вина се съчетават най-добре с по-леки ястия като агнешко или пиле на скара.

От друга страна, средните до плътни вина от Сира се съчетават превъзходно с ястия, които имат интензивен вкус. Това включва барбекю, пържола, кюфтета, кебапчета и тн. Тези стилове на Сира се произвеждат в по-топъл климат като Южна Африка, Испания, Аржентина и Напа.

Ако никога не сте опитвали Сира, повярвайте ни, струва си да я включите в списъка си!

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии