16 февруари-международен ден на Сира🍇

16 февруари-международен ден на Сира🍇
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Сира е сред най-добрите червени вина, произвеждани някога. Той е обичан и известен от мнозина, но много малко могат да разкажат историята и произхода му. Австралийските винопроизводители го брандират като Шираз, което прави произхода му малко объркващ за начинаещия винолюбител. Пренесен и засаден в Австралия през ХІХ век, днес Сира е най-разпространеният червен сорт в Австралия, станал емблематичен за австралийските винопроизводители. Това обяснява как пристига в Австралия от Франция, където постепенно се превръща в „Шираз“, име, приписвано на австралийския акцент.

Сира (на френски: Syrah) или Шираз е червен винен сорт грозде, с произход от Иран. Освен във Франция е разпространен и в Швейцария, Италия, Австралия, Калифорния, ЮАР, Аржентина, Мексико и Чили. В световен мащаб Сира заема седмо място по засадени площи: 142 600 хектара.

Сортът е известен и с имената: Серван черен, Ермитаж, Шира (Schiras), Сирак (Sirac), Инен Ноар (Hignin Noir) в Кремьо, Кандив (Candive) в Бургуан, Антурнерен (Entournerein) в Ла-Тур-дю-Пан, Антурнерен Ноар (Antournerein Noir), Марсан Ноар (Marsanne Noire) в Сен-Марселен, План-де-ла-Бьон (Plant de la Biaune), или Бьон (Biaune), в Монбризон, Серен (Serenne, или Sereine) в долината Изера, Серин (Serine) в Кот-Роти.

Ранен до средно зреещ сорт: в България гроздето узрява около средата на август. Лозите имат среден растеж и не дават високи добиви. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив на гъбични заболявания и на повечето заболявания по лозите.

Гроздът е малък до среден, цилиндрично-коничен, леко крилат, средно плътен. Зърната са средни по големина, леко овални, черни.

От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис. Вината се отличават с много плътен, гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност. Имат голям потенциал за стареене. С остаряването си вината придобиват нови ароматни нотки на шоколад, тютюн и кожа. Във Франция, в долината на Рона от Сира правят известните тъмни вина „Hermitage“ и „Cote Rotie“, като в тях се добавят за аромат и малки количества Вионие. Сортът се отглежда повсеместно в цяла Южна Франция, където се използва в купажни вина.

Petite Sirah е друг вид грозде, често се бърка със сира, въпреки че се изписва по различен начин. Това грозде е открито от Франсоа Дуриф , френски ботаник, през 1860-те. Той го представя в САЩ под името Durif. Гроздето придобива популярност в Калифорния и по-късно е преименувано на Petite Sirah, тъй като прилича на сира, само че плодовете му са по-малки.

Вкусът на Сира

Виното Сира приветства вкусовите рецептори със силен аромат, оставяйки след себе си пиперлив вкус, след което се добавят редица после-вкусове, като черен пипер, билки, бял пипер, дим, черни и червени плодове. Въпреки това, подобно на други вина, сира е склонна да променя вкуса си с възрастта. Ето защо препоръчваме да изберете вашето вино Сира въз основа на фразата „виното има по-добър вкус с възрастта“.

Храна

Като цяло Сира се съчетава добре, когато се сервира с яхнии, месно рагу и гъби. Имайте предвид, че има различна интензивност на Сира. Например Сира, произхождаща от по-хладен климат ( Сонома, Сейнт Йосиф, Северна Рона), ще бъде по-леко. По този начин тези вина се съчетават най-добре с по-леки ястия като агнешко или пиле на скара.

От друга страна, средните до плътни вина от Сира се съчетават превъзходно с ястия, които имат интензивен вкус. Това включва барбекю, пържола, кюфтета, кебапчета и тн. Тези стилове на Сира се произвеждат в по-топъл климат като Южна Африка, Испания, Аржентина и Напа.

Ако никога не сте опитвали Сира, повярвайте ни, струва си да я включите в списъка си!

Подобни статии