Jarava Winery

14 различни приложения на виното, които трябва да изпробвате

14 различни приложения на виното, които трябва да изпробвате

Ако имате старо червено или бяло вино, което вече не става за пиене, има много нестандартни начини, по които да го оползотворите, вместо да го изхвърляте. То може да ви помогне в домакинството, да насърчи креативността ви или да ви послужи като капан за досадните плодови мушички.

Вижте няколко интересни приложения…

1. Вместо акварелна боя 
Всички знаем, че от червеното вино остават неприятни петни, защото пигментите на виното са много силни, но защо да не се възползвате от това негово свойство? Виното може да се използва като акварелна боя. Интересното е, че с течение на времето цветът на виното ще се промени и вашето произведение ще се трансформира пред очите ви!

2. Възстановете акумулатора
Ако имате проблеми с акумулатора на автомобила, малко червено вино може да ви помогне да го презаредите. Киселинността на виното ще позволи на електроните да текат свободно между положителните и отрицателните терминали, осигурявайки енергия на автомобила.

3. Мариновайте месото
Старото вино може да се използва като марината. Всичко, което трябва да направите, е да поставите месото в плик с цип и да оставите месото за няколко часа. След това пържолата ви ще има сочна, нежна текстура. Освен това при висока температура алкохолът се изпарява, така че маринованото месо е подходящо за цялото семейство, дори и за децата.

4. Оцветете дрехите
Ако сте разлели червено вино върху бяла блуза и петното просто не иска да се изпере, вместо да хвърляте блузата, направете си боя с червено вино и оцветете цялата блуза в интересна шарка.

5. Омекотете кожата
Виното има благоприятен ефект върху кожата ни, ако се нанася локално (пиенето на вино няма същия ефект, за съжаление), затова толкова много продукти в корейската козметика съдържат вино. Можете да потърсите маска за лице с вино или пък да изсипете малко във ваната. Мощните антиоксиданти на виното стягат кожата и я правят по-еластична.

6. Почистете плодовете и зеленчуците
Червеното вино може да се използва и за почистване на плодовете. Ресвератролът, който се съдържа в напитката, унищожава бактериите, които причиняват хранителни разстройства, като салмонела и ешерихия коли.

7. Дезинфекцирайте кухнята
Учените от Орегонския университет са разработили натурален дезинфектант от бяло вино, освен че то унищожава салмонела и ешерихия коли, бялото вино може да помогне и в борбата срещу бактерии като Staphylococcus aureaus, Pseudomonas aeruginosa и Klebsiella pneumoniae. Учените също установяват, че бялото вино е ефективно и при убиването на буболечки.

8. Релаксираща вана за краката ви
Със старото вино можете да поглезите и краката си. Полифенолите, които съдържат в ципите и семките на гроздето, са полезни за кожата.

9. Капан за мушички
Ако имате проблем с плодовите мушички, можете да си направите домашен капан. В купичка изсипете старо червено вино или ябълков оцет. В купичката капнете три капки течен сапун, за да убиете мушичките, които кацнат в купата. Въпреки че червеното вино привлича мушичките, според някои тестове ябълковият оцет е дори още по-ефективен.

10. Излекувайте синините по-бързо
Това е много стар бабин лек, но в него може и да има някаква истина. Някога хората са поставяли натопен във вино хляб върху синини и рани, за да се излекуват по-бързо. Има някаква логика в това, защото виното съдържа флавоноиди – антиоксиданти, които могат да успокоят възпалената тъкан.

11. Срещу мазните петна
Обикновено изпадаме в паника, когато разлеем вино върху дрехите си, но това се отнася само за червеното вино. Всъщност бялото вино може да ни помогне срещу някои петна, особено при тези от мазнини. Може би затова бялото вино често се използва за направата на сапун.

12. Боядисайте великденските яйца
Вместо да използвате купена боя, можете да оцветите великденските яйца с натурални съставки, които се намират във всеки дом. Червеното вино може да бъде използвано, за да придадете на яйцата приятен виолетов цвят. Точно така – червеното вино няма да направи яйцата червени, ако искате да станат червени, използвайте жълт лук. Да, цветовете са странна работа…

13. За по-добър компост
Ако се занимавате с градинарство и сте си приготвили компост за градината, то няма да му навредите, ако върху него излеете малко червено вино или бира. Маята в тях ще активизира бактериите, които разграждат органичния материал и го превръщат в тор.

14. Домашна боя за коса
Ако имате тъмна коса, то малко вино ще ѝ придаде червеникав оттенък. Този временен цвят се постига, като смесите червено вино с какао на прах, докато се получи паста. След това я нанесете и я оставете в косата за 15 минути. После измийте косата както обикновено. За по-червеникав цвят можете смесите червено вино с къна, ябълков оцет, зехтин и смляно кафе.

Източник: dama.bg

4.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ