Jarava Winery
Lozenitsa Estate

13 март – Международен ден на Ризлинг

13 март – Международен ден на Ризлинг

История: „От известно време обмисляхме да стартираме ежегоден рожден ден на Ризлинг“, казва Щефен Шиндлер, ръководител на маркетинга в Deutsches Weininstitut (DWI). Но за разлика от много други винени празници, датата 13 март не беше произволен избор за това вино. Датата се позовава на първото писмено свидетелство за гроздето Ризлинг: фактура от 13 март 1435 г. Намерена в дневника на изба, намираща се в Рюселсхайм, точно на изток от региона Райнгау, документът фактурира граф Йоан IV от Каценелнбоген за шест лози от ризлинг, засадени в лозето на местна винарна. Документът се позовава на сорта като „Riesslingen“, често срещано изписване на сорта, което след това еволюира до съвременния Riesling век по-късно.

Логично е, че ризлингът е документиран за първи път тук, тъй като регионът Rheingau отдавна е свързан с това грозде. Районът е бил важен център за качеството и иновациите на ризлинга, от засаждането на 38 000 лози от ризлинг в Schloss Johannisberg през 1719 и 1720 г. до основаването на Hochschule Geisenheim University през 1872 г.

Въпреки, че официално ризлинга  прави 587 години през 2022 г. той вероятно е присъствал в германските лозя много преди това. Отглеждане на грозде в Германия датира от 50 г. пр. н. е., когато римляните пренасят лозарството в днешна Германия, но преди 1435 г. гроздето като Elbling, Sylvaner и Räuschling е по-често срещано, особено през Средновековието. До края на 1400-те и 1500-те години има документирани доказателства за ризлинг в регионите Райнхесен и Пфалц, както и в региона на Елзас във Франция, който по това време все още се бори между френско и германско управление.

Loading

Ризлинг, известен и като Рейнски ризлинг е стар бял винен сорт грозде с произход от района на реките Рейн и Мозел, Германия. Споменава се с името „Ризлинген“ в немски документ от 13 март 1435 г. С името „Ризлинг“ се споменава за първи път през 1552 г.

Освен в Германия, където заема 25 % от всички насаждения (около 23 000 ха), сортът е разпространен и в много лозарски страни: Австрия (1000 ха), Люксембург, Северна Италия, Франция (3000 ха), България, Унгария, Сърбия, Чехия, Румъния, Швейцария, Русия, Украйна, САЩ (2000 ха), Канада, Австралия (3500 ха), Нова Зеландия, Южна Африка, Аржентина (50 ха), Китай и др.
В България сортът е райониран и се отглежда в по-хладните североизточни райони.

Познат е и с наименованията: Немски ризлинг, Ризлинг Ренано (Италия), Рейнризлинг (Австралия), Рейна Ризлинг (Унгария), Рейнски Ризлинг (Югославия), Белый рислинг и Рислинок (Русия и Украйна), Йоханисбергер, Biela Grasevina, Grauer Riesling, Kleinriesler, Pfaelzer, Reno, Riesling Grosso, Riesling Mosel, Rossling, Russel и др.

Средно зреещ сорт: узрява през първата половина на септември. Развива се добре на леки чакълести почви, на хълмисти терени в по хладни райони. лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. При добри грижи от него се получават около 800 – 1000 кг от декар. Сравнително устойчив е на студ и суша, но е чувствителен на сиво гниене и гъбични заболявания. Има добър афинитет към разпространените подложки. Развива благородно гниене и при подходящи реколти в Германия се произвеждат отлични полусладки вина, които се считат за едни от най-добрите в света.

Гроздът е малък (80 – 100 г.), цилиндрично-коничен, с едно крило, полусбит до сбит. Зърната са дребни (1,2 – 1,4 г.), сферични, често деформирани, матовозеленикавожълти с дребни редки точици и с широко пъпче. Кожицата е тънка, жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.

Ризлинг е гордостта на немското лозарство и винопроизводство. Използва се за получаване на висококачествени бели трапезни вина и шампански виноматериали. Натрупва захари: 18 – 19 %, при много добра киселинност: 7,5 – 8,39 г/куб. дм. Сортовите вина се отличават с бледо жълт, понякога клонящ към зелено цвят, фин плодов вкус и аромат на ябълка, праскова, кайсия и мед. Ароматът подлежи на развитие при съхранение и добива комплексен, специфичен и пикантен характер. В Германия сладките вина обикновено са афектирани от Botrytis Cinerea (благородна плесен) и са класифицирани според сладостта в нива – Ауслезе (Auslese), Бееренауслезе (Beerenauslese) и Трокенбееренауслезе(Trockenbeerenauslese). В Германия гроздето се използва и за производство на ледени вина.

#BirthdayRiesling #Winebg #BulgarianRiesling #Riesling #rieslinglover #rieslingwine #germanriesling #moselriesling #rieslingrocks #rieslingschorle #summerofriesling #welschriesling #dryriesling #iloveriesling #rieslinglove #generationriesling #rieslingrules #rieslinglovers #rieslingtrail #rieslingkabinett #rheingauriesling #saarriesling #rieslingfreunde

5.0/5.0 Article rating
7 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии