Jarava Winery

13 август – Национален ден на просеко 🥂

13 август – Национален ден на просеко 🥂

Насладете се на леката и газирана напитка, докато празнувате Деня на Prosecco! Prosecco е пенливо бяло вино, което става все по-популярно през последните години, тъй като все повече хора откриват неговия прекрасен вкус и достъпна цена.

История на деня на просеко

Въпреки че това вино е било практически непознато извън границите на Италия преди началото на 21 век, то всъщност съществува от много години. Prosecco идва с по-дълга история, отколкото повечето хора извън Италия знаят. Всъщност произходът му вероятно датира от поне 2000 години, до 200 г. пр. н. е., когато римляните за първи път споменават това регионално бяло вино като „Пучино“.

Произведено от грозде, отгледано в лозята на региона Prosecco в североизточна Италия, това вино е подобно на шампанското по това, че трябва да бъде отгледано в този конкретен регион, за да бъде етикетирано с името Prosecco. Този регион на Италия, с най-големия си град Триест, се намира на границата със Словения.

Вината Prosecco обикновено се произвеждат по метода Spumante, което е пенливо вино, или като Frizzante, което е полу-пенлив продукт. Най-популярната версия на това вино е Prosecco DOC Spumante, което има дълготрайни мехурчета.

Около 5 процента от вината Prosecco се правят по модела Tranquillo, без никакви мехурчета, но тези версии рядко се изнасят и обикновено се намират само в Италия.

Prosecco е подобно на шампанското по това, че е бяло вино, което обикновено е с мехурчета и има лек вкус. Въпреки това, процесите за производство на всяко от тези вина са малко по-различни, което прави Prosecco малко по-достъпно от френския му колега, шампанското.

Докато шампанското се оставя да премине през процеса на вторична ферментация поотделно във всяка бутилка, обратно, вторичната ферментация на Prosecco се извършва в големи съдове от неръждаема стомана, преди да бъде бутилирано. Поради тази разлика времето за производство е по-кратко – само 30 дни или до 9 месеца за продукт от по-висок клас.

Вероятно достъпността на Prosecco е причината за неговата популярност през последните няколко десетилетия, тъй като цените на шампанското често не позволяват на много хора да му се наслаждават редовно. Prosecco, от друга страна, предлага голяма част от насладата и радостта на пенливо бяло вино, но без тази непосилна цена.

Гроздето, от което идва това бяло вино, първоначално се е наричало грозде Prosecco, но е преименувано в рамките на ЕС през 2009 г. на грозде Glera. През последните години гроздето Glera се отглежда на много места, различни от този североизточен регион на Италия, включително Бразилия, Аржентина, Румъния и Австралия.

5.0/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии